20101029 - Herriebakken  taboe in weekend

Bron: Eindhovens Dagblad, 29 oktober 2010, Rob Burg, ed.nl

EINDHOVEN - Vanaf april volgend jaar zijn de meest lawaaiige vliegtuigen in het weekend niet meer welkom op Eindhoven Airport. Ook worden de komende jaren landingsprocedures aangepast, waardoor vliegtuigen minder herrie veroorzaken. Bovendien heeft Eindhoven Airport toegezegd om de CO2-productie van de luchthaven terug te dringen.

Als tegenprestatie wordt de geluidsruimte voor de burgerluchtvaart ietsje opgerekt: van 3,85 nar 4,1 vierkante kilometer. Die verruiming is volgens Eindhoven Airport nodig om te kunnen blijven groeien. In de loop van volgend jaar wordt de huidige grens van 3,85 km2 overschreden. Binnen die ruimte mag een bepaalde hoeveelheid geluid (35Ke)) worden geproduceerd. De nieuwe afspraken zijn vastgelegd in de daartoe aangepaste regionale overeenkomst voor het gebruik van de Eindhovense luchthaven. In dat convenant (Globe) werken gemeenten, omwonenden (BOW), Brabantse Milieu Federatie (BMF) en de luchthavendirectie samen. De maatregelen zijn onderdeel van het Alders Advies en worden nu versneld uitgevoerd. Klaas Kopinga, voorzitter van de BOW, beaamt dat het om een relatief bescheiden uitbreiding van de geluidsruimte gaat. "Daar kunnen we op zich goed mee leven."

Kopinga verwijst naar de onderhandelingen aan de Alderstafel. BOW en BMF ijverden toen voor een maximale geluidsruimte van 6 km2 voor de burgerluchtvaart. "Met de 4,1 kilometer blijven we daar dus nog ruim onder. Maar we willen er als omwonenden natuurlijk wel wat voor terug." Per saldo zal de omgeving weinig of niets merken van de uitbreiding, verwacht Kopinga. "Zeker omdat je tevens te maken hebt met het militaire verkeer, dat het merendeel van de klachten genereert."

De maatregelen die tegenover de geringe uitbreiding van de geluidsruimte staan, gaan wel zoden aan de dijk zetten, verwacht Kopinga. Vooral het weren van de 'herriebakken' in het weekend maar ook de stillere manier van landen werpt vruchten af. Nu nog zetten vliegtuigen, ruim voordat ze landen, hun flappen op de vleugels in om af te remmen. Dit veroorzaakt veel geraas vanwege de weerstand met de lucht. Door minder gebruik te maken van de flappen neemt de herrie af. Ook worden de mogelijkheden van de idle reverse thrust onderzocht. Hierbij remt het toestel minder af met zijn motor en meer op de wielremmen.

Ondertussen blijven BOW en BMF ijveren voor de zogeheten continuous descent approach: een nadering in glijvlucht over lange afstand waarbij de motor stationair draait en dus veel minder geluid maakt.