20150108 - ‘Van drie naar acht late landingen is onnodig’

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 8 januari 2015, Rob Burg, ed.nl

Omwonenden blijven zeer kritisch over de voorgenomen ontwikkeling van Eindhoven Airport

EINDHOVEN – Een verhoging van het plafond voor het aantal landingen in het laatste uur van de dag – van drie naar acht – is volgens de BOW, de belangenvereniging van omwonenden, totaal overbodig. „Er is niet aangetoond dat het voor de exploitatie van Eindhoven Airport nodig is”, zegt voorzitter Klaas Kopinga. Hij wijst erop dat in 2014 nog niet de helft van het aantal toegestane landingen tussen 23.00 en 00.00 uur werd benut.

De BOW, tafelgenoot van het door Hans Alders geleide overleg over de ontwikkeling van Eindhoven Airport, is uiterst kritisch over de tweede voorgenomen groeistuip van de luchthaven.

In de eerste vijf jaar is volgens Kopinga voor veel omwonenden duidelijk geworden hoeveel extra overlast de groei van het vliegverkeer genereert. De hinderbeperkende maatregelen die in fase 1 zijn doorgevoerd, zoals landingen in glijvlucht en vertrekroutes die minder mensen tot last zijn, waren volgens Kopinga ‘goed en nodig, maar niet zaligmakend’. De BOW ziet ze als een doekje voor het bloeden: de geluidsoverlast neemt alleen maar iets minder sterk toe. En er zijn weliswaar nieuwe vertrekroutes ingevoerd, „maar de piloten houden zich hier vaak nog niet aan”, aldus Kopinga. Ondanks geregeld aandringen van de BOW vliegen de Wizz Air-toestellen nog steeds hun oude routes, dwars over Steensel in plaats van een ruimere boog die minder hinder oplevert.

Bij de evaluatie, die naar verwachting voor de zomer wordt afgerond, ijvert de BOW voor een sterk beperkte groei van het aantal vluchten. Die groei moet bovendien voornamelijk door de week plaatsvinden. In het weekend, vooral in de vroege uren, wil de BOW zoveel mogelijk rust.

Een ander streven: vliegmaatschappijen moeten ertoe worden aangezet zo snel mogelijk hun stilste toestellen in te zetten.

Ook volgens actiecomité Geen Vluchten Na Elven (GVNE) is een openstelling van zestien uur (7.00 tot 23.00) ruim voldoende voor een gezonde exploitatie van Eindhoven Airport. GVNE – geen deelnemer aan het Aldersoverleg – is kritisch op de inbreng die de omwonenden en de Brabantse Milieufederatie (BMF) hebben.

Volgens woordvoerder Wim Scheffers worden zij al jarenlang ‘ondergesneeuwd door de luchtvaartlobby’. De belangen van de omwonenden zijn verkwanseld door de Alderstafel, vindt Scheffers. „Alle zienswijzen die de afgelopen jaren door hen werden ingediend, zijn steeds terzijde geschoven.” Ook Scheffers ziet de hinderbeperkende maatregelen als niet meer dan een doekje voor het bloeden; ‘maatregelen voor de bühne’. „Duizenden omwonenden ervaren inmiddels dagelijks wat de groei van Eindhoven Airport aan herrie teweegbrengt, en we zijn nog maar op circa de helft van de beoogde groei.”

Volgens de Bestenaar kan Eindhoven Airport, een gewilde luchthaven voor luchtvaartmaatschappijen, veel meer doen: „Ze zouden actief en veel meer moeten inzetten op het binnenhalen van vliegtuigen die veel minder lawaai maken.” Scheffers noemt Wizz Air als goed voorbeeld: „Die maatschappij vliegt met Airbussen, die zijn stiller dan de Boeings 737 van Ryanair.”