20130628 - Duizenden hebben last Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, 28 juni 2013, Lucas van Houtert, ed.nl

Herrie, stank, zorgen over gezondheid en over veiligheid. GGD-onderzoek wijst op grote overlast door Eindhoven Airport.

EINDHOVEN – Circa 17.000 bewoners van de ruime omgeving van Eindhoven Airport ondervinden ernstige geluidhinder door vliegverkeer. Bijna 30.000 inwoners maken zich bovendien zorgen over hun veiligheid.

Dat blijkt uit het eerste grote onderzoek naar de leefomgeving van Eindhoven Airport, dat gisteren werd gepresenteerd door de GGD. Bijna 10.000 mensen namen er vorig jaar aan deel.

Ondanks de grote overlast lijkt de luchthaven ook op draagvlak te kunnen rekenen. Vrijwel niemand van de ondervraagden vindt dat het vliegveld moet sluiten of dat het aantal vluchten moet worden verminderd.

De belangenvereniging van omwonenden van de luchthaven, BOW, is ‘ernstig verontrust’ over de overlastcijfers. “Het aantal mensen dat last heeft is zo’n beetje half Veldhoven”, reageerde Wim de Jonge van de BOW.

Het onderzoek is gehouden in opdracht van de Alderstafel, het overlegplatform van betrokkenen bij de luchthaven. Daarin is afgesproken dat de luchthaven tot en met 2015 met 10.000 vliegbewegingen mag groeien, en tot 2020 nog eens met 15.000, mits de overlast binnen de perken blijft. Het GGD-onderzoek, dat in 2015 wordt herhaald, is bedoeld om straks vast te stellen hoe de overlast zich heeft ontwikkeld.

BOW-woordvoerder Klaas Kopinga relativeert de overlast wel. Volgens is er niet alleen sprake van meer lawaai, mensen ervaren geluid tegenwoordig ook eerder als overlast.

Directeur Joost Meijs van de luchthaven, deelnemer aan het Alders-overleg, weigert een oordeel te vellen over de resultaten, die hij vooral ziet als een instrument om toekomstige ontwikkelingen te kunnen meten. Hij zegt wel blij te zijn met een andere conclusie uit het onderzoek: gevraagd maatregelen die de overlast moeten beperken, kruisten respondenten vooral ‘stillere motoren’ aan. Meijs: “En daar zijn wij juist heel scherp op.”

Hij verwacht geluidsoverlast ook te reduceren door vliegtuigen voortaan in glijvlucht te laten landen. Momenteel loopt er een proef met toestellen van Transavia.

Meijs verwacht dat glijvluchtlandingen, waarbij veel minder motorvermogen wordt gebruikt, eind 2014 of begin 2015 de standaardprocedure worden.