20140227 - 'Airport kan vijf keer zo groot'

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 27 februari 2014, Rob Burg, ed.nl

Om van Amsterdam en Eindhoven een sterke metropool te maken, moet Eindhoven Airport flink groeien, vinden twee onderzoekers.

Niet Lelystad moet de tweede luchthaven van Nederland worden, maar Eindhoven Airport. Deze luchthaven heeft de beste papieren om uit te groeien tot zuidelijke mainport. Het vliegveld moet worden doorontwikkeld tot een luchthaven met jaarlijks zo'n zestien miljoen passagiers. Bijna vijf keer zo veel als nu, maar veel minder dan de 52 miljoen die Schiphol telt.

Dat zeggen onderzoekers Jeroen Saris en Jaap Modder. Zij doen – op eigen initiatief en met een startsubsidie op zak – onderzoek naar de ruimtelijke en economische kwaliteit van de as Amsterdam-Eindhoven. Met hun visie gooien de twee de knuppel in het hoenderhok. Hun voornaamste doel: het op gang brengen van een discussie over de (on)wenselijkheid van de vorming van een metropool in Nederland, gevormd door de steden Amsterdam en Eindhoven. Een metropool die de huidige welvaart kan voortzetten en die sterk genoeg is om de concurrentie met andere succesvolle metropolen in Europa te evenaren.

In de visie van de twee Randstedelingen is een belangrijke rol weggelegd voor Eindhoven Airport, dat volgens hen veel sterker moet groeien dan is vastgelegd in het akkoord van de Alderstafel.

Modder: “Over mogelijke bezwaren van omwonenden en de aanwezigheid van de luchtmacht hebben we helemaal niet nagedacht. Het gaat hier puur om een economisch verhaal. De potentie van de regio is enorm. Daar hoort een goede bereikbaarheid bij. En die is op dit moment ronduit belabberd.”

Focussen op Lelystad als 'twin-airport' met Schiphol is een heilloze weg. Modder: “Die regio stelt niks voor. Eindhoven daarentegen heeft een enorm potentieel. In een straal van 150 kilometer wonen 40 miljoen mensen. Het gebied dat vanuit hieruit kan worden bediend is vele malen groter dan dat van Schiphol, want dat ligt heel perifeer.”

Amsterdammer Saris en Hagenaar Modder stuurden hun voorstel in naar het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Rotterdam. Deze stad werd ook in het onderzoek betrokken, vanwege het aanwezige vliegveld. “Centrale vraag was: hoe kan Nederland als metropool mee blijven doen? Amsterdam kan het niet alleen. Recente economische verkenningen bevestigen dat; de stad heeft meer gebied nodig. Rotterdam is gewone een arme stad, laten we wel wezen. Als je kijkt naar een sterke economie en veel hoog opgeleide werkers, kom je telkens weer uit op de as Amsterdam-Eindhoven.”

Het stimuleringsfonds beloonde het voorstel van beiden met een subsidie van 10.000 euro. Ze zijn nu bezig met het opstellen van een plan van aanpak. “Als dat wordt goedgekeurd, krijgen we 50.000 euro uit het fonds.”

Aan de zwaarbevochten compromissen aan de Alderstafel laten de onderzoekers zich opmerkelijk genoeg niets gelegen liggen. In dat overleg met belanghebbenden is vier jaar geleden afgesproken dat Eindhoven Airport in 2020 maximaal 43.000 vluchten per jaar moet kunnen accommoderen. Lelystad is goed voor 45.000 vluchten. Voorzitter Hans Alders is bezig met een 'tournee' door Flevoland om de uitbreiding van het huidige vliegveldje te promoten, maar stuit daar op weerstand van de bevolking.

Volgens de onderzoekers moet er meer verbeteren aan de bereikbaarheid van Brainport en aan die van Amsterdam om van beide kernen een metropool te kunnen maken. Zo moet Eindhoven een snelle treinverbinding krijgen met Düsseldorf, Keulen en Frankfurt. De reistijd tussen Amsterdam en Eindhoven moet ingekort worden naar veertig minuten, zodat beide arbeidsmarkten in elkaar overvloeien.