Commentaar op RIB mbt 20Ke zone

Regio verliest 3000 nieuwe huizen aan uitbreiding Ehv Airport

Wat in deze kolommen al vaker aangekondigd is, gebeurt dus inderdaad: de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen op Eindhoven Airport bijt de woningbouwplannen in de regio. Voornaamste slachtoffer is het Nieuwe Woud tussen Son en Best, waar 3000 nieuwe woningen hadden moeten verrijzen. Dat gaat nu geheel of grotendeels niet door.

De zone

Vliegbewegingen leiden tot sigaarvormige zones met de startbaan als drager. Hoe verder van de startbaan, hoe zwakker het geluid. Daartoe worden en een aantal variabelen (decibellen, tijdstippen op de dag, enz) in een ingewikkelde formule gestopt en daar rolt een aantal Kosten-eenheden (Ke) uit (de man die de formule bedacht heeft heette Kosten). Die eenheid is zo ontworpen dat het getal – 10 het percentage ernstig gehinderden is. Binnen de 35 Ke is het wettelijk verboden om te bouwen, binnen 20 Ke wordt dit ontraden.

Het SRE heeft de te verwachten hinder van het civiele vliegen en een geschatte hinder van Defensie omgebouwd tot de meest waarschijnlijke 20 Ke-zone. Die ziet er als volgt uit (…..) . Vervolgens hebben de betreffende SRE-gemeenten en St Oedenrode afgesproken om binnen die zone niet grootschalig nieuw te gaan bouwen. “Grootschalig” betekent 50 huizen. Bij een dergelijke afspraak hoort een startmoment. Men heeft ervoor gekozen om de regel te doen ingaan vanaf de “planologische vastlegging”: B&W hebben die in voorontwerp vastgesteld. Dat betekent dat het Sonse Nieuwe Woud niet doorgaat, en de Veldhovense plannen Schippershof (89 woningen) en Oerle-Zuid (160) wel, zoals ook de 98 woningen in Duizel-Noord en 150 woningen in Nijnsel-Zuid wel doorgaan. De provincie zal deze afspraak verwerken en toezien op uitvoering.

Het is trouwens raar gesteld met de zone van het SRE. In zijn oneindige wijsheid heeft het SRE ervoor gekozen een eigen plaatje te maken en om niet de bijlage met eenzelfde kaartje over te nemen, die in de officiële bijlage D7 van het Aldersrapport staat (rapport TO70). Het Alders-advies was de basis voor besluitvorming in de Tweede Kamer. In het SRE-plaatje zit een merkwaardig “gat” in de 20 Ke –zone ten Noordwesten van Son, welk gat in het rapport van TO70 niet terug te vinden is. Navraag bij deskundige prof. Kopinga  leert dat het gat zeer gevoelig is voor kleine veranderingen in de inputgegevens. Als het vaak ander weer is dan het gemiddelde weer, of als de vliegtuigen vaker van hun baan afwijken als aangenomen, slibt het gat dicht. Bovendien is het gat gevoelig voor aannames met vliegtuigen civiel en militair vliegen. De officiële bijlage is gebaseerd op gespecificeerde aannames over de vloot-mix. Nu het SRE blijkbaar eigen aannames gedaan heeft, is het de vraag of het SRE dezelfde aannames over de vloot-mix gemaakt heeft.

Het wordt dus een interessante vraag wat er gebeurt als de gemeente Son of Sint Oedenrode meer dan 50 woningen wil bouwen “in het gat”. Telt dan Alders of telt het SRE?

Verdere gevolgen

Het Nieuwe Woud – verhaal krijgt een staartje. Er bestaan regionale woningbouwafspraken (gemaakt in het BOR-akkoord), die met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen zijn omdat de randgemeenten voor Eindhoven moeten bouwen en zelfs sociale woningbouw. De 3000 woningen in het Nieuwe Woud waren de Sonse verplichting in dit verband, en een forse verplichting. Bovendien heeft Son kosten gemaakt. Nu gaat er een streep door dit alles. In een raadsinformatiebrief (RIB) dd 10 mei 2011 van het Eindhovense College aan zijn raad zegt het College, dat

In eerste instantie de 3000 woningen als opgave terugkomen naar Eindhoven

Er een nieuw BOR-akkoord moet komen

En dat gedane investeringen mogelijk verevend moeten worden.

Bestaande woningen

Overigens is de SRE-zone ook voor bestaande bebouwing wat slechter. De 20 Ke – zone van Alders (van TO70) pikt aan de Zuidwest – kant Duizel en Hapert net niet mee, de SRE-zone doet dat wel. Aan de Noordoost – kant stopt de 20 Ke - zone van Alders net voor de Sonse Gentiaan, terwijl die van het SRE de westkant van De Gentiaan meepakt en heel Nijnsel.

Het kan zijn dat her verschil veroorzaakt wordt doordat het SRE de militaire vliegtuigen wel meetelt en Alders niet. Omdat echter het SRE zijn berekeningsgrondslag niet geëxpliciteerd heeft, valt dat niet te achterhalen.

Verdergaande opheldering lijkt geboden.

Reacties naar B.Gerard. 040-2454879, bjmgerard@gmail.com