20101125 - Movares "Rustig wonen in Acht"

Adviesbureau Movares heeft toekomst plannen gepresenteerd voor werken en wonen in Acht (het volledige krantenartikel staat onder aan deze pagina).

"Thuis in hun hypermoderne woningen in Acht vinden de technici rust en ruimte om te recreëren en om in het groen nieuwe ideeën op te doen."

Rust zal echter een probleem worden als de plannen voor Eindhoven Airport doorgang vinden, zie ook bijgaande kaart. Het beoogde gebied ligt namelijk onder de rook van Eindhoven Airport en daarom ook binnen de geluidscontouren die aangeven dat ongehinderd wonen niet mogelijk zal zijn. Daarnaast zijn de getoonde contouren exclusief de bijdrage van de overlast door vliegbewegingen van Defensie.

Wellicht dat Movares eerst de ontwikkeling van milieu vriendelijke burger en militaire vliegtuigen kan initiëren.

Acht met Decisio contouren 35000 extra vliegbewegingen

Powered by Google

Bron: Eindhovens Dagblad, 25 november 2010, Judith de Roy, ed.nl

Wonen en toptechnologie in wijk Acht

Movares adviseurs & ingenieurs presenteert visie op Acht in Eindhoven tijdens officiële opening van het regiokantoor Zuidoost in de Eindhovense Groene Toren.

Het is 2050. Eindhoven is een van de belangrijkste kennisregio's ter wereld.

In de lichtstad werken kenniswerkers uit de hele wereld aan hypermoderne technologieën. De kenniswerkers wisselen kennis uit met bedrijven en kennisinstituten in Nederland en ver daar buiten. Gesprekken gaan via de beeldtelefoon en voor een 'live' gesprek pakken de kenniswerkers vanaf Acht de HSL of de hybride auto.

Moeten ze wat verder dan nemen ze duurzaam snel vervoer naar Eindhoven Airport en stappen op het vliegtuig. In jonge kleine en middelgrote bedrijven in Acht worden in samenwerking met bijvoorbeeld ASML en FEI nieuwe technologieën ontwikkeld. De werknemers stappen voor overleg op de fiets of segway en komen via nieuwe (fiets)routes door het groen aan op hun bestemming.

Thuis in hun hypermoderne woningen in Acht vinden de technici rust en ruimte om te recreëren en om in het groen nieuwe ideeën op te doen. Dit is een korte weergave van de visie op Acht, die advies- en ingenieursbureau Movares uit Eindhoven donderdag presenteert aan onder meer de gemeente Eindhoven en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Binnenkort worden ook de stichting Brainport Development en Eindhoven Airport ingelicht.

Uitgangspunten in de beschouwing zijn de kansen die het gebied tussen Eindhoven Airport, Best, de A2 en Strijp biedt en de uitdrukkelijke wens om Eindhoven op de kaart te zetten als toptechnologische regio. De totale kosten voor realisatie van de visie lopen volgens Ans Bouwmeester, consultant en mede-opsteller van de visie, in de honderden miljoenen. Deze zouden moeten worden opgebracht door de overheid en het bedrijfsleven. Bouwmeester "Eindhoven moet bereikbaar zijn. En er moeten snelle verbindingen komen met steden als London, Parijs, Amsterdam en Düsseldorf. Bovenal moet Eindhoven een interessante stad zijn voor kenniswerkers. Alleen dan kan de stad zijn kwaliteit als Brainport verstevigen."

Dat betekent volgens Movares dat er in Acht een station moet komen. Dat Eindhoven moet worden aangesloten op de HSL en dat er een extra afslag op de A2 komt. Verder zijn extra (fiets)routes door het groen en een vliegveld dat via diverse duurzame vervoersmiddelen snel bereikbaar is, onontbeerlijk. Movares wil dat er knooppunten komen die snel en langzaam vervoer met elkaar verbinden.

Acht is volgens de consultant de ideale plek, omdat het dicht bij de A2 en Eindhoven Airport ligt en er daarnaast ook nog eens een spoorlijn doorheen loopt. Bovendien leent het gebied zich volgens Linda van Tilborg, junior-consultant en mede-opsteller van de visie, voor de ontwikkeling tot een woon-werkgebied vanwege het vele groen. "Kenniswerkers gedijen goed in het groen. Het zijn de kosmopolieten die de wereld als hun achtertuin zien, via internet en andere media contact hebben met heel de wereld op het moment dat het hen uitkomt en tegelijkertijd thuis de behoefte hebben aan een soort dorpse structuur." Als Eindhoven zijn ambities als Brainport wil waarmaken, en deze kenniswerkers aan zich wil binden, moet de stad aan hun wensen tegemoet komen, zo is de overtuiging van de onderzoekers. Goede verbindingen, een prettige leefomgeving en goede faciliteiten om te kunnen wonen, werken en recreëren zijn daarbij voorwaarden.

Hoeveel woningen en bedrijven Bouwmeester, Van Tilborg en stedenbouwkundige Ivo Bastiaansen voor ogen hebben, is volgens hen nog niet te zeggen. Wel dat de helft van het totale gebied bestemd moet zijn voor bedrijven. De rest is voor wonen (dertig procent), wegen en groen (twintig procent). Bouwmeester: "Over veertig jaar kan dit gebied zich zo ontwikkeld hebben. Realisatie van een station moet binnen acht tot tien jaar kunnen, want daar liggen plannen voor."

Volgens de consultants is nu de Stichting Brainport Development aan zet. "Als deze organisatie draagvlak creëert bij de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven kan de bal gaan rollen."