20120803 - Voldoening over 'beperking' overlast

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 3 augustus 2012, Peter  Scholtes, ed.nl

Openingstijden Eindhoven Airport

Hoe vallen afspraken over verruiming van de openingstijden van Eindhoven Airport in de nabijheid van het vliegveld?

Uitbreiding van vluchten op Eindhoven Airport raakt geaccepteerd. Verzet bij gemeenten heeft plaatsgemaakt voor voldoening over beperking van de overlast.

Kritiek is er nog wel op de aanstaande verruiming van de openingstijden van het vliegveld. Individuele omwonenden van Eindhoven Airport zijn uiteraard ‘niet gelukkig’.

Maar bij de vertegenwoordigende organen overheerst instemming met de afspraken die namens de verenigde bewoners door de BOW (Belangenbehartiging Omwonenden Welschap) met de directie van Eindhoven Airport zijn gemaakt.

“Als je kijkt naar wat Eindhoven Airport aanbiedt op het gebied van milieu, dan moet je ook realistisch zijn”, zegt wethouder Steven Kraaijeveld van Eersel.

In deze gemeente, met veel dorpskernen die onder de vertrekroute liggen, was lang verzet tegen de uitbreidingsplannen. Gaandeweg is er acceptatie ontstaan. “Hier is mee te leven”, vindt CDA-fractievoorzitter Jan van Ham.

Wat meespeelt, is dat de gemeenten al instemden met de eerste groeifase voor Eindhoven Airport voor 2015. Daarin zat ook besloten dat de openingstijden zouden worden verruimd. Zeven dagen per week zou het vliegveld van ’s ochtends zeven tot ’s avonds twaalf open mogen. Alleen de BOW en de Brabantse Milieufederatie willen daar nog niet aan. Gemeenteraden in de regio drongen nog wel aan op beperking van de overlast op zondag.

Nu de BOW dat heeft kunnen bewerkstelligen, zijn de gemeenten tevreden. “Dit past heel goed binnen de kaders die gemeenteraden hebben aangegeven”, meldt de Veldhovense wethouder Jack Tops, die namens de omliggende gemeenten deelnam aan de besprekingen over Eindhoven Airport. Dat wil niet zeggen dat alle raadsleden uit de regio staan te juichen. “Drie late vluchten extra geven misschien niet veel  overlast, maar daarmee is de eindtijd wel tot twaalf uur opgerekt. Daar kun je straks niet meer op terugkomen”, vindt raadslid Arno Flapper uit Son en Breugel.

De Veldhovense wethouder Kraaijeveld wijst op de handreikingen die de vliegvelddirectie heeft gedaan. De vliegtuigen die tussen elf en twaalf uur ’s avonds landen doen dat zo stil mogelijk, in glijvlucht. Er er wordt gesleuteld aan de vertrekroute, opdat in Eersel een deel van de dorpskernen van de overlast kan worden bevrijd.

Verder is afgesproken dat Eindhoven Airport de milieuwinst die in de toekomst ontstaat als nog stillere vliegtuigen kunnen worden ingezet maar voor de helft wordt gebruikt voor extra vluchten.

De vliegvelddirectie heeft ook ingestemd met een strakkere geluidmonitoring. Bovendien worden omwonenden betrokken bij het bepalen van een methode om te bewaken dat driekwart van de bestemmingen van Eindhoven Airport een zakelijk karakter dragen.

Voor individuele omwonenden blijven extra vluchten en vliegtuiglawaai op een laat tijdstip moeilijk te verteren. “Ik ben er niet gelukkig mee. Ik moet om kwart over zes op en lig dus wel voor twaalf uur in bed”, reageert Twan van den Broek, woonachtig in Eindhoven-Noord. Omwonende Johan van de Ven uit Wintelre (‘daar gaat er weer één’) noemt het vechten tegen de bierkaai. Hij overweegt zijn lidmaatschap van de BOW op te zeggen, omdat hij niet vooraf is geraadpleegd. BOW-voorzitter Klaas Kopinga stelt in een reactie dat hij op de ledenvergadering mandaat heeft gekregen voor het maken van de afspraken.