20140725 - Son: niet betalen voor onderzoek rond Airport

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 25 juli 2014, Michel Teeuwen, ed.nl

SON EN BREUGEL – Niet de gemeenten die de overlast ervaren, maar het Rijk en Eindhoven Airport moeten opdraaien voor de kosten van vervolgonderzoek naar de hinder van vliegverkeer.

De gemeente Son en Breugel wil in ieder geval niet meebetalen aan een tweede onderzoek door de GGD rond het vliegveld. Het college van B en W van Son en Breugel roept daarom bovendien andere gemeenten op ook een bijdrage te weigeren.

Dat heeft het Sonse college gisteren bekendgemaakt. Het gemeentebestuur weigert 18.000 euro op tafel te leggen. Ook omdat het Rijk, volgens wethouder Robert Visser van Son en Breugel, heeft laten weten helemaal niet te willen bijdragen aan het onderzoek en Eindhoven Airport een beperkte bijdrage heeft toegezegd. „Onze inwoners hebben last van Eindhoven Airport en dan moeten wij ook nog betalen aan het onderzoek daarnaar. Wij streven er als overheid naar dat de vervuiler betaalt, ook in dit geval”, aldus wethouder Robert Visser. Hij erkent dat het onderzoek nut heeft, ook voor de kritische gemeenten onder de aanvliegroutes. „Natuurlijk willen wij ook graag die gegevens hebben. Maar zoals met zoveel zaken moet ook hier de initiatiefnemer – in dit geval van groei van het vliegverkeer – betalen.”

Of andere gemeenten de oproep van Son en Breugel steunen is niet duidelijk. Best laat weten ‘in principe’ een bijdrage te willen leveren. Later valt daarover het besluit. Andere gemeenten beslissen voor eind augustus. Eindhoven kon nog niet reageren.

Onderzoek moet impact groei aantal vluchten inzichtelijk maken

Het zogenaamde hinderbelevingsonderzoek Eindhoven Airport is een vervolg op een onderzoek van de GGD uit 2012. Daarbij werd toen vastgesteld dat meer omwonenden overlast van het vliegveld hebben dan voorheen altijd werd berekend. Dat onderzoek vloeit voort uit afspraken gemaakt aan de Alderstafel, het overleg van alle betrokkenen bij Eindhoven Airport. Daar werd de toegestane groei van het aantal vliegbewegingen tot 43.000 in 2020, gekoppeld aan onderzoek naar de hinder(beleving) bij omwonenden.

Het tweede (vervolg)onderzoek moet duidelijk maken hoeveel impact de groei van het vliegverkeer na twee jaar heeft. Net als in 2012 zou dat onderzoek op exact dezelfde manier gedaan moeten worden door de GGD, zodat vergelijking mogelijk is met de eerste versie. De uitkomsten zouden gebruikt kunnen worden om te bepalen

of de zogenaamde tweede fase van de groei van Eindhoven Airport vanaf 2015 gewoon door kan gaan zoals gepland.

De betrokken gemeenten Eindhoven, Best, Eersel, Oirschot, Son en Breugel en Veldhoven hebben enkele weken geleden tot het tweede onderzoek besloten in hun reguliere overleg. Eindhoven treedt daarbij op als opdrachtgever.

Son en Breugel zegt al bij het eerste onderzoek ‘onder protest’ meegewerkt te hebben. „We hebben toen al gezegd dat we niet meer willen meebetalen aan vervolgonderzoek. Dit kwam dus niet als een verrassing”, aldus Visser.