20120407 - Nieuwe luchthavens geen bedreiging

Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 7 april 2012, Henk van Weert, ed.nl

In 2017 gaat Luchthaven Twente open. Ook Lelystad Airport kan en wil sterk groeien. Eindhoven Airport vreest geen concurrentie van de nieuwkomers.

Directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport wordt er niet ongerust van. “De effecten van Twente en Lelystad op onze exploitatie zullen meevallen. Ik maak me daar geen zorgen over. Eindhoven Airport ligt in het hart van een goed verzorgingsgebied, waarin de vraag naar vliegverkeer groeit. Ik zou me zorgen maken als we mede afhankelijk zouden zijn van passagiers uit die delen van het land, maar dat is niet zo. Twente en Lelystad liggen op grote afstand.”

Eindhoven Airport heeft ook een grote voorsprong op de luchthavens van Twente en Lelystad. Procedures om vliegvelden te mogen beginnen zijn tijdrovend en gecompliceerd. Eindhoven draait al jaren op telkens hogere toeren en schakel in 2013 over naar de volgende fase. Met een nieuwe vergunning worden mogelijkheden verruimd.

In Twente kan niet eerder dan in 2017 een burgerluchthaven geopend worden. Provinciale Staten van Overijssel en de gemeente Enschede hebben afgelopen week de procedure op gang gebracht. Lelystad Airport is verder. Vanaf de luchthaven vertrekt nu nog maar een bescheiden aantal kleine toestellen, maar vanaf 2015 gaan ook daar de grote motoren aan.

Lelystad dient – evenals Eindhoven Airport – als overloop voor het veel te drukke Schiphol. De luchthaven in de polder groeit straks naar een niveau dat vergelijkbaar is met Eindhoven.

Uiteindelijk zijn het de luchtvaartmaatschappijen die het succes van een vliegveld bepalen. Zij maken de keus waar ze hun toestellen willen laten opstijgen en landen.

Joost Meijs: “Je moet altijd alert blijven op wat maatschappijen willen. In de luchtvaart geldt dat je kansen moet pakken als ze zich voordoen. Dat betekent dat je luchtvaartmaatschappijen goed moet bedienen. In ons geval houdt dat onder meer in dat we de nieuwe vergunning tijdig en goed op orde moeten zien te krijgen. Daar wordt hard aan gewerkt.”

Belangrijk voor de continuïteit van een vliegveld is de mate van betrokkenheid van maatschappijen bij de luchthaven. De vestiging van een basis is in dat opzicht een grote stap.

Transavia, en nu ook Ryanair, hebben laten weten dat ze in Eindhoven toestellen willen stationeren. Twee à drie elk, om te beginnen. Het maximale zit er voorlopig niet in. “In de nieuwe vergunning is maximaal ruimt voor in totaal 4 toestellen, tot en met 2015,” volgens Meijs. Eindhoven Airport haalt op dit moment niet alles uit de kast om de twee luchtvaartmaatschappijen over de streep te halen.

“Onze eerste prioriteit is het scheppen van nieuwe capaciteit. De nieuwe vergunning regelen. Als die er is gaan we verder praten met de luchtvaartmaatschappijen. Zo’n basis gaat er wel komen, maar hoe en wat valt nu nog niet te zeggen.” In de onderhandelingen kan Eindhoven Airport drie grote pluspunten inbrengen, vindt de directeur van de luchthaven van Zuid-Nederland. “Er is hier een markt die aantrekkelijk is voor luchtvaartmaatschappijen. Het aantal vluchten per persoon in ons verzorgingsgebied neemt elk jaar toe. Dat is een belangrijk feit. Verder is de infrastructuur van het vliegveld goed en die wordt nog betere. De baan en de radar zijn goed. We zijn een nieuwe terminal aan het bouwen, er komt een hotel bij het vliegveld en het aantal parkeerplaatsen groeit.”