20140303 - 'Airport groeit verder na 2020'
Bron: Eindhovens Dagblad, maandag 3 maart 2014, Rob Burg, ed.nl
EINDHOVEN – De groei van Eindhoven Airport stopt niet als in 2020 het akkoord van de Alderstafel zijn einddatum heeft bereikt. Dat zegt de Eindhovense wethouder Joost Helms. Hij spreekt zich niet uit in welke mate er nog groei mogelijk en wenselijk is. “Een tweede Schiphol zal Eindhoven Airport in elk geval niet worden. Daar hoeven mensen niet bang voor te zijn.”
De groeit zal, als het aan Helms ligt, geleidelijk gaan en in overleg met belanghebbenden, zoals nu ook gebeurt aan de Alderstafel.
Of het airport de 'mainport van het zuiden' moet worden, zoals onderzoekers vorige week betoogden, is voor Helms lang niet zeker. “Hun voorstellen hebben de discussie opgestart, dat is goed.”
Helms verwijt actiegroep Geen Vluchten Na Elven dat zij met opzet 'onjuiste informatie' verspreidt om het verzet tegen acht landingen tussen 23.00 en 00.00 uur aan te wakkeren. “Mensen worden bewust op het verkeerde been gezet, alleen maar om het protest te organiseren. Een kwalijke zaak. Het past niet binnen de manier waarop we in de regio met dit soort dingen omgaan.”
'Je ontkomt niet aan hinder'
Helms verwijst naar een onderzoek dat samen met de provincie en het rijk wordt gedaan, en zich richt op de economische en ruimtelijke ontwikkelingen in de regio en met name het gebied Eindhoven noord-west in de periode 2020-2040. Uit de rapportage zal later dit jaar onder meer duidelijk worden hoe een betere aansluiting van de luchthaven op het openbaar vervoer gerealiseerd moet worden; moet er bijvoorbeeld een treinstation komen in de Eindhovense wijk Acht?
Betere (trein)verbindingen naar Duitsland en België, maar ook naar de Randstad, zijn volgens Helms sowieso heel belangrijk voor de regio. “Snelle verbindingen naar Schiphol en bijvoorbeeld Düsseldorf moeten er zeker komen. Dan wordt de noodzaak om Eindhoven Airport heel hard te laten groeien bovendien eerder kleiner dan groter.”
De overlast zal er door een grotere luchthaven niet minder op worden.
“Er zijn mensen die hinder hebben van de luchthaven, dat zal ik niet ontkennen. Maar je ontkomt daar ook niet aan. In Nederland is er geen enkele plek om een luchthaven aan te leggen zonder dat je mensen in enige mate hindert. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die hartstikke blij zijn met Eindhoven Airport. Ik ook. Ik vind het heerlijk om met de bus naar de luchthaven te gaan.”
Het verzet tegen de late landingen, tussen elf en twaalf uur, groeit flink.
Helms, geïrriteerd: “Er wordt bewust valse informatie verspreid. Mensen worden op het verkeerde been gezet. Er wordt gesuggereerd dat er nu iets anders gebeurt dan afgesproken is aan de Alderstafel. Maar dat is lariekoek. Dat er acht reguliere landingen tussen elf en twaalf gaan komen, is nog nergens opgenomen. In het Aldersakkoord voor de eerste fase, tot aan 2015, staat dar er maximaal vier slots zijn in dat uur voor home based carriers. Voor de tweede fase moet dat aantal nog nader ingevuld worden. Het is nu nog allerminst zeker dat daar ook behoefte aan is. Vorig jaar waren er drie slots in dat uur. Van die duizend slots in het hele jaar zijn er maar tweehonderd gebruikt.”