2010mmdd - ETS maakt EA niet klimaatneutraal

Cap and Trade – systeem EU voor CO2 – emissies ……

Werkt maar beperkt voor vliegtuigen…

want op grote hoogte is CO2 slechts een ondergeschikt deel van het klimaatprobleem. Uit de laatste gegevens van het IPCC (de toonaangevende internationale wetenschappelijke organisatie die de klimaatverandering bestudeert) blijkt dat de effecten van het vliegverkeer goed zijn voor bijna 5% van het totale, door de mensheid veroorzaakte, broeikaseffect. Deze bijdrage stijgt met de jaren absoluut en relatief.

Het vliegen op grote hoogte draagt via een aantal mechanismen bij aan het broeikaseffect: de CO2, een aantal andere chemische stoffen samen, de strepen in de lucht en via door het vliegverkeer veroorzaakte cirrusbewolking. Van dit totale effect komt slechts 40% voor rekening van het CO2. Toch vertrouwt het Alders-advies voor de klimaat- en milieueffecten van de groei van Eindhoven Airport uitsluitend op het cap and trade – systeem van de EU (technisch het Emission Trade System ETS). Dat systeem doet alleen iets met CO2.

en werkt überhaupt maar beperkt…………

want ook als men zich alleen beperkt tot het CO2-deel van het klimaatverhaal, valt het cap and trade – systeem tegen. Het heeft in praktijk een aantal inherente zwakheden.

Zwakheden Cap and Trade ETS

Op papier zou een ideaal cap and trade – systeem kunnen werken. Het uitstoten van een ton CO2 krijgt dan een bepaalde prijs. Daarmee ontstaat een soort virtueel geld. Men kan er ook mee handelen. Als men het uitstoten van een ton CO2 in een moderne Nederlandse centrale wil voorkomen, kost dat een bepaald bedrag. Om diezelfde ton in een Poolse centrale te vermijden kost minder geld, want die zijn ouderwetser. Het kan voor een Nederlandse centrale dus kosteneffectiever zijn om een Poolse centrale te sluiten als om een Nederlandse centrale aan te passen.

De praktijk is dat de regeling hiermee heel erg fraude gevoelig wordt. Want het zou best kunnen dat die Poolse centrale sowieso dicht gegaan was, en dat men voor hetzelfde voornemen nu nog een interessant bedrag vangt. Stanford Universiteit schat in dat op die manier 1/3 tot 2/3 deel van de trade – gelden, die in de ontwikkelingslanden terecht komen (bijv. in het “arme” China), besteed worden aan projecten die zonder de trade – gelden ook door gegaan waren. Met CO2 – besparing heeft dat weinig te maken.

Verder is de regeling te ruim en te goedkoop. Er zijn meer “rechten” in omloop gebracht dan nodig, en voor het overgrote deel (82%) gratis. Net als bij echt geld leidt overdaad bij virtueel geld tot inflatie. In de beginjaren jojo-de de prijs heen en weer rond een lage waarde die weinig effect had. Het aantal “rechten” wordt door de jaren zachtjes terug geschroefd, maar vooralsnog knijpt het weinig.

Door het ETS komt de luchtvaart (een economisch sterke functie in rijke landen) in concurrentie met de vaak schamele industrie in ontwikkelingslanden. Het kan rendabeler zijn om de lokale kolencentrale te sluiten dan om een moderne te bouwen.

Maar de motie haalde het niet………..

De Eindhovense SP had een motie van de hand van B.Gerard over de klimaateffecten van Eindhoven Airport ingediend bij de bespreking van het Alders-advies in de Eindhovense raad. Bij een keuze tussen een “zachte” en een “harde” versie overleefde de zachte versie, maar ook die kreeg alleen maar de steun van de SP. Er is hier nog veel werk te doen.

Hieronder de tekst van de zachte motie die uiteindelijk ingediend is bij de gemeenteraad van Eindhoven:

Overwegende dat:

Verzoekt het college:

Meer informatie over de Eindhovense raadsvergadering vind op pagina: Eindhoven met boodschappenlijst terug naar Alderstafel

B.Gerard