20130312 - Voor korte afstanden overschakelen van vliegen naar goede treinen

Persbericht

12 maart 2013

De Werkgroep Toekomst Luchtvaart WTL (*) heeft een rapport uitgebracht “Luchtvaart en klimaat in de EU”, waarin een analyse wordt gemaakt van de beperkingen, die het klimaat aan de luchtvaart oplegt. Die blijken zo groot, dat een stop op korte termijn van de groei van de luchtvaart nodig is. De behoefte aan internationaal personenverkeer kan en moet worden opgevangen door uitbreiding en verbetering van het conventionele en hoge snelheids-railnet.

Deze analyse, gemaakt voor de luchtvaart in zijn geheel, heeft een grote impact op Eindhoven Airport. Een logisch moment om de groei te stoppen is na de eerste fase van het Aldersadvies.

Internationale afspraken als het Kyoto-verdrag willen de globale temperatuurstijging onder de 2 °C houden. Dat past bij CO2 – emissies die op wereldschaal in 2050 ten opzichte van 2005 gehalveerd zijn.

De internationale luchtvaartsector wil, naar eigen zeggen, een dergelijke halvering bereiken. De sector denkt dat dit kan zonder de groei van de luchtvaart aan te tasten en wel door een jaarlijkse efficiency-verbetering en inzet van biobrandstof. De Werkgroep heeft gerekend aan reëel statistisch materiaal van de laatste decennia en komt tot de conclusie dat dit met geen mogelijkheid kan lukken. Verwacht mag worden dat er zonder nadere maatregelen in 2050 ongeveer vijf keer zo veel gevlogen wordt (en CO2 uitgestoten) als in 2005, en dat met de voorgestelde maatregelen die uitstoot drie tot vier keer zo groot is. Tegen de explosieve groei van de luchtvaart is geen normaal kruid gewassen.

Eerdere studies hebben al uitgewezen dat verplaatsingen tot 500 a 1000 km met een goed netwerk van conventionele en hoge snelheidstreinen ongeveer even lang duren als verplaatsingen per vliegtuig. Maar een volle trein gebruikt maar acht keer zo weinig energie als een vol vliegtuig. Omdat in de stratosfeer ook niet-CO2 emissies een belangrijke rol spelen, is het klimaateffect dan zelfs ongeveer 17 keer zo klein. Bovendien kan de nodige elektriciteit op termijn geheel duurzaam worden geproduceerd.

De Werkgroep stelt dan ook voor om voor verplaatsingen op korte en middellange afstand over te schakelen op treinen. De overblijvende capaciteit op vliegvelden zou met voorrang gebruikt moeten worden voor zakelijk en belangrijk maatschappelijk vervoer.

Het rapport van de WTL bestaat uit een Nederlandstalig eerste deel, waarin voor een breed publiek de algemene lijn wordt uitgezet en uit een Engelstalige appendix waarin de wetenschappelijke onderbouwing staat. Het eerste deel kan desgewenst op zichzelf gelezen worden. Het gehele rapport kan gedownload worden op http://www.toekomstluchtvaart.nl/WTL Luchtv en klimaat  2013.pdf

Omdat een regionaal vliegveld als Eindhoven Airport zich vooral gespecialiseerd heeft op vluchten binnen Europa, heeft de in het rapport bepleite aanpak grote gevolgen voor de zakelijke opzet van dit vliegveld. Ook zouden de regionale overheden, nog meer dan tot nu toe, hun kaarten op een goed en snel spoorwegnet moeten zetten. Een goed omslagpunt zou het einde van de eerste fase van het Aldersadvies zijn (een groei tot 6 km2 geluidsruimte). Dan is er een evaluatie voorzien. Het zou van strategisch inzicht getuigen om het daarbij te laten.

Nadere inlichtingen over het rapport bij

Bernard Gerard      bjmgerard@gmail.com           

Hans Buurma        werkgroep@toekomstluchtvaart.nl   

(*) De Werkgroep Toekomst Luchtvaart is een denktank over de luchtvaart, met als leden en sympathisanten een groot aantal omwonenden van vooral Schiphol.