20120405 - Best eerste in de regio met eigen geluidsmeetpalen

Bron: Eindhovens Dagblad, 5 april 2012, Vanda van der Kooi, ed.nl

BEST – “Dat lawaai, kijk, dat is een overvliegende Hercules. Als we nu snel naar binnen gaan, kunnen we hem op internet ook zien.” En ja, eenmaal binnen in de villa in de Bestse wijk Koekoekbos vertoont de grafiek op de website van de firma Geluidsnet rond 14.47 uur een piek naar zo’n 75 dB(A).

Hoewel ze natuurlijk niet blij zijn met het lawaai zelf zijn bestuurslid Rob van Geuns en voorzitter Roel Schuil van het bewonersoverleg Villawijk-Koekoeksbos en secretaris Hans Schulte van het bewonersoverleg Batadorp wel ingenomen met het feit dat het nu wordt vastgelegd door de vier nieuwe geluidsmeetpalen in hun wijken. Best loopt hiermee voorop in de regio. “In de buurt staan al langer geluidsmeetpalen van Eindhoven Airport. Een ervan staat nota bene op de grens van mijn achtertuin”, vertelt Rob van Geuns. “Maar eigenlijk heb je daar als bewoner niets aan. De meetgegevens zijn niet openbaar en zijn volgens onze informatie niet te koppelen aan individuele vliegbewegingen.”

De gegevens van Geluidsnet daarentegen zijn voor iedereen die dat wil op www.geluidsnet.nl te volgen: van minuut tot minuut, tot een week terug. Uit de halfjaarrapportages die de gemeente krijgt, zal duidelijk worden hoeveel lawaai de diverse geluidsbronnen in Batadorp en Villawijk-Koekoeksbos veroorzaken: het autoverkeer op A2 en A58, de vliegtuigen van Eindhoven Airport, boten op het kanaal en het dubbele spoor dat in dit deel van Best bovengronds is. Dat is nu precies waar Batadorp en Villawijk-Koekoeksbos mee te maken hebben: cumulatief geluid. Van Geuns: "Uit de eerste gegevens valt ons al iets op: dat overdag het basisniveau rond de vijftig dB(A)is, terwijl dit normaal als maximaal toelaatbaar wordt gezien. Alleen tussen twee uur ’s nachts en half zes ’s ochtends zakt het basisniveau onder de 40 dB(A). Dat basisniveau van overdag is dus nog los van de geluidspieken die treinen en vliegtuigen veroorzaken.”

In welke mate dat lawaai het woongenot aantast, verschilt per persoon. “Voor mij is het punt van wat toelaatbaar is, bereikt”, zegt Hans Schulte uit Batadorp. “Ik kan nu niet meer rustig in mijn tuin zitten. Zelfs binnen stoort een vliegtuig in de lucht me soms.” Van Geuns en Schuil zeggen dat als ze eerlijk zijn, het geluid voor hen nú geen probleem is. Van Geuns: “Maar ik denk dat we, ergens in de komende jaren, wél een grens overgaan.”

“En daarom willen we weten: hoe is het nu. Als ik als bewoner over een paar jaar zeg dat ik ‘hoor’ dat het meer is geworden, maakt dat geen indruk”, aldus Schuil. “Meten is weten”, vult Schulte aan. Wettelijk gezien hebben de bewoners daar nu niets aan. Van Geuns: “Maar met deze metingen hebben we straks tenminste iets in handen waarmee we naar de overheid kunnen stappen: ‘Mensen, dit wordt te gek. Hier moeten we iets aan doen’.”

‘Verkeerslawaai? Dan lagere WOZ’

Bestenaar Rob van Geuns spant bij de rechtbank een ‘proefproces’ aan tegen de WOZ-waardering van zijn villa in Koekoeksbos. Hij vindt dat de toename van verkeerslawaai in zijn wijk onvoldoende tot uitdrukking komt in de WOZ-waardering door de gemeente. Als hij zou winnen, is de uitspraak van de rechter ook bindend voor andere wijkbewoners. “Sinds kort is het zo dat bij successierechten de WOZ-waarde bepalend is”, verklaart Van Geuns. “Als kinderen erven, wil de Belastingdienst binnen een jaar de successierechten innen, terwijl het met de huidige woningmarkt niet makkelijk is huizen te verkopen.”

Geluidsmeetpalen

Bijlage van webmaster: kaart met locaties van geluidsmeetpalen: