20110124 - Geluidsnet presentatie Dorpsraad Acht

Geluidsnet BV presenteert zich aan Dorpsraad Acht

De landelijke organisatie Geluidsnet BV gaf op 24 januari 2011 een presentatie van zijn mogelijkheden aan de Dorpsraad Acht. Dat was het gevolg van een eerder gesprek van B.Gerard (medewerker van de PS-fractie van de SP en organisatiemanager bij De 10 geboden voor Eindhoven Airport) met enkele leden van de Dorpsraad.

Geluidsnet BV is een private firma die zich toegelegd heeft op geluidsmetingen, de analyse daarvan en de presentatie daarvan op internet (www.geluidsnet.nl). Dat doen ze goed. Dit overigens vaak in opdracht van overheden. Geluidsnet BV meet bijvoorbeeld voor de provincie Limburg de AWACS-en op Geilenkirchen, voor de provincie Gelderland wegvakken en voor gemeenten rond Schiphol vliegtuigen (Schiphol zelf meet niet).

Men kan merken dat Geluidsnet BV zich in zijn denken verder ontwikkelt. Ten opzichte van een eerdere avond in Best Zuid, waarover hier al eerder bericht is, is bijvoorbeeld het aspect van de certificering verder uitgewerkt. Geluidsnet beschikt over klasse II en klasse I - meters. Klasse I - meters zijn duurder, iets beter, gecertificeerd en daarmee juridisch inzetbaar. Alleen, zei vertegenwoordiger Köhler, had dat in luchtvaartzaken weinig zin. Want buurtorganisaties en dergelijke verloren toch bij voorbaat elke rechtszaak op luchtvaartgebied op basis van de bestaande rijksregelgeving. Juridisch maakt het dan weinig uit of je met goedkopere of duurdere meters verliest. Dat men rond Eindhoven juridisch wel wat kan afdwingen, ligt vooral aan de privaatrechtelijke Regionale Overeenkomst, die de publieke regelgeving aanvult, en waar Alders en Meijs dan ook heel graag van af willen.

Certificering had wel zin, zei hij, daar waar bruikbare regelgeving bestaat zoals de Wet Geluidshinder. Ze hadden projecten lopen op het gebied van rail- en weglawaai en daar waren klasse I - meters ingezet.

Kortom, klasse II - meters zijn politiek bruikbaar en klasse I - meters daarnaast ook juridisch.

Een simpele vliegtuigmeting kan met drie microfoonpalen voor 11 mille per jaar (samen). Met veel toeters en bellen (klasse I – meters en atmosferische gas- en stofmeters, waarover de firma nu ook beschikt) komt men op een drie maal zo hoog bedrag. Samenwerken tussen Eindhoven (Acht-Noord) en Best (-zuid) zou de kosten verder kunnen drukken. De gebieden grenzen aan elkaar en er geldt dezelfde problematiek van geluidscumulatie uit meer bronnen.

Gezien de toekomst van Eindhoven Airport loont het om over Geluidsnet BV, of over een andere firma die hetzelfde kan, na te denken. Het huidige meetnet van Defensie bijvoorbeeld geeft geen openbare meetresultaten af. Wethouder Fiers heeft al bij de Ryan Air - discussie gezegd dat ook zij een openbare en onafhankelijke geluidsmeting nodig vond.

 

Misschien loont het ook als Provinciale Staten eens gaan nadenken of ze Geluidsnet een keer uitnodigen. In de provincie zijn verschillende cruciale locaties waar meting van het geluid van belang zou kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld Budel, Seppe, maar ook rond militaire vliegvelden als Volkel en Gilze-Rijen. Meent B.Gerard.