20110423 - Jaren teveel vluchten in het weekend

Bron: Eindhovens Dagblad, 23 april 2011, Diede Hoekstra, ed.nl

Eindhoven Airport heeft jarenlang teveel weekendvluchten gehad. Omwonenden willen via de rechter de geschrapte regeling terug die stelde hoeveel vluchten mogen worden verwerkt.

EINDHOVEN - Eindhoven Airport voert al sinds 2003 meer weekendvluchten uit dan in de jaren tachtig ter bescherming van omwoneneden was afgesproken. Het totaal aantal vluchten op zaterdag en zondag nadert zelfs het aantal vluchten op doordeweekse dagen. Gisteren speelde bij de rechtbank in Den Bosch een beroepszaak tussen Defensie en de Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW). Airport had als derde partij de cijfers over het aantal vluchten ter inzage gelegd.

De zaak draait om de zogeheten eenderderegeling. Deze werd in 1982 ingevoerd en bepaalde dat op een weekend- of feestdag maximaal eenderde van het aantal vluchten van een gemiddelde doordeweekse dag mag worden uitgevoerd. In 2009 werd de regeling ten onrechte door Defensie geschrapt, zo besloot de bestuursrechter destijds.

In oktober 2010 oordeelde Defensie dat het economische belang van Airport zwaarder weegt dan de overlast. BOW ging hier gisteren tegen in beroep en wil dat de regeling weer ingevoerd wordt.

Uit de cijfers blijkt dat het vliegveld in 2003 in het weekend al 200 vluchten meer uitvoerde dan was toegestaan. In de jaren erna steeg het aantal vluchten in het weekend veel sterker dan doordeweeks. Volgens een prognose worden er dit jaar 22.700 vluchten uitgevoerd; 16.585 doordeweeks en 6.115 in het weekend. Volgens de oude regeling zou dit in het weekend bijna drie keer zo veel zijn dan toegestaan.

Volgens de advocaat van Airport is de regeling 'ridicuul' en 'niet meer van deze tijd'. "Moderne vliegtuigen zijn veel stiller en schoner en we nemen al maatregelen om 'lawaaibakken' t weren. De situatie van de jaren tachtig is niet te vergelijken met die van nu."

Als de regeling nu opnieuw wordt ingevoerd moet Airport naar eigen zeggen in het weekend zestig procent van de vluchten schrappen. "Maatschappijen als Ryanair en Transavia keren ons dan waarschijnlijk de rug toe. Dit alles heeft natuurlijk ook negatieve consequenties voor de regionale bereikbaarheid en Brainportambities."

De advocaat van BOW wil echter van geen wijken weten. "Airport heeft jarenlang gesuggereerd dat ze zich aan de afspraken hielden."

Uitspraak volgt binnen zes weken.

Lees ook: Eindhoven Airport gaf verkeerd cijfermateriaal