20131022 - Omwonenden Airport 'moeten hun huid nu duur verkopen'

Bron: Eindhovens Dagblad, dinsdag 22 oktober 2013, Vanda van der Kooi, ed.nl

EINDHOVEN – De Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) komt al twintig jaar op voor bewoners in de regio die te maken hebben met vliegverkeer van Eindhoven Airport. Klaas Kopinga, die vorige week met emeritaat ging als hoogleraar natuurkunde aan de TU/e, is voorzitter van deze vereniging. Het ED sprak hem over de laatste ontwikkelingen.

De BOW besloot vorig jaar om met Eindhoven Airport afspraken te maken over groei. Al die afspraken ontbreken nu in het Luchthavenbesluit. Is alle moeite tot nu toe dan voor niks geweest?

“Dat die afspraken niet in het Luchthavenbesluit staan, betekent niet dat Eindhoven Airport zich er niet aan houdt. Maar het betekent wel dat we juridisch gezien straks niets kunnen afdwingen. In onze zienswijze gaan we hier tegen in.”

De bewonersoverleggen in Best voelen zich gepiepeld. Deelt u dat gevoel?

“Het is net alsof je door snelhardend beton loopt. Maar dat we worden gepakt, realiseerde ik me al toen de dorpen in de regio bij de Alderstafel maar één stem hebben gekregen, terwijl partijen met een economisch belang ieder apart een stem kregen. Ik zag dus wel aankomen dat het Luchthavenbesluit zo zou uitvallen. Het is de bekende salamitactiek, die eerder bij Schiphol tot kunstvorm is verheven. Maar ik denk wel, 'Shit, 't is weer zo'.”

Het ministerie van Defensie heeft ook een groot aantal punten uit het Aldersadvies niet opgenomen in het Luchthavenbesluit. De dorpen in de regio zijn boos dat de tussenevaluatie een wassen neus is geworden.

Waarom houdt het ministerie na al die gesprekken aan de Alderstafel zo weinig rekening met inspraak uit de regio?

“De ambtenaren van het ministerie hebben te maken met verschillende krachten. De gemeente Eindhoven, de provincie, bedrijven in de regio: die zijn heel erg voor groei. Daarnaast wordt vanwege de crisis vooral naar het economisch belang gekeken. Bovendien: veel mensen in de regio schrikken nu pas wakker. Het probleem is dat ze pas over een paar jaar overlast ervaren, als ze er niets meer aan kunnen doen.”

Ongeveer 18.000 inwoners in de regio ondervinden nu al ernstige hinder van vliegtuigverkeer, zo wees GGD-onderzoek vorig jaar uit. Kunnen zij een beroep doen op een algemene wet voor bescherming tegen geluidshinder?

“De wet loop achter en gaat bij het bepalen van overlast uit van een veertig jaar oude methodiek. Dat maakt het voor ons ook lastig opereren. We moeten met Eindhoven Airport en Defensie in gesprek blijven, willen we als BOW invloed uitoefenen. We kunnen wel boos weglopen, maar dan hebben we helemaal niets meer in te brengen.”

De BOW uitte in september felle kritiek op het feit dat Defensie dat GGD-onderzoek niet heeft opgenomen in de milieu-effect rapportage (MER) van de groei van Eindhoven Airport. Een 'bewuste onzorgvuldigheid', aldus de BOW, omdat de uitkomst het ministerie niet uitkwam. Kunt u hier nog iets aan doen?

“We hebben hier vrijdag een gesprek over met Defensie. Als die dit niet verandert, zouden we naar de rechter kunnen stappen. Als wij kunnen aantonen dat het opstellen van de huidige MER onzorgvuldig is gebeurd, dan kunnen we die zaak winnen. Dat leidt slechts tot vertraging, het betekent niet dat de groei van Eindhoven Airport beperkt wordt. Het is uiteindelijk aan de staatssecretaris om een belangenafweging te maken. Als het Luchthavenbesluit eenmaal is vastgesteld, is er geen beroep mogelijk.”

Hoe schat u de kans in dat het ontwerp-Luchthavenbesluit nog wordt veranderd?

“Het is belangrijk dat de regio met één mond spreekt, dat de betrokken regiogemeentes en heel veel bewoners een zienswijze van dezelfde strekking indienen. Ik denk niet dat Defensie er iets mee wint om daar dwars tegen in te gaan. En als Den Haag veel politieke signalen uit de regio krijgt, dan zal dat zeker uitmaken. Maar of het doorslaggevend is, weet ik niet. Ik zeg altijd: als je niet pruttelt, helpt het zeker niet. We moeten onze huid zo duur mogelijk verkopen.”

GROEI EINDHOVEN AIRPORT

De discussie over de groei van Eindhoven Airport komt voort uit het feit dat Schiphol 'vol' zit. De nationale luchthaven richt zich op de meer lucratieve lange-afstandsvluchten en wilde 70.000 'goedkope' vluchten afstoten.

Eindhoven Airport en Lelystad zouden aanvankelijk ieder de helft voor hun rekening nemen. Omdat Lelystad (waar tot nu toe weinig op wordt gevlogen) hier meer op zat te wachten dan de regio Eindhoven, is uiteindelijk besloten dat Lelystad het leeuwendeel krijgt en Eindhoven Airport tot 2020 met er 'maar' 25.000 vlucht bij krijgt.

Om in Eindhoven schot in de zaak te krijgen, vroeg de regering eerder aan oud-minister Alders om een nieuw overlegorgaan in de regio te realiseren, de Alderstafel.

Met het Luchthavenbesluit loopt de regering achter de feiten aan, want Eindhoven Airport is al begonnen met groeien.

De commerciële burgerluchtvaart op de luchthaven, dus naast militair en recreatief gebruik, was in 2010 goed voor een kleine 19.000 vliegbewegingen. Vorig jaar is dit aantal gestegen tot meer dan 24.000.

De verwachting is dat dit aantal in 2015 op ruim 30.000 ligt.

Vervolgens kan de luchthaven tot 2020 nog eens doorgroeien tot in totaal 43.000 vliegbewegingen.