20110412 - Eindhoven is nog niet af van de luchtmacht

Bron: Eindhovens Dagblad, 12 april 2011, ANALYZE, Rob Burg, ed.nl

De luchtmacht is diep geworteld in Eindhoven. En een volledig vertrek lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk. Wel wordt gedacht over een verplaatsing van diverse functies.

De komende maanden wordt geïnventariseerd ' wat hier nog kan' en tegen welke prijs, zegt kolonel Bas Pellemans, hoogste baas van Vliegbasis Eindhoven. Een ding slechts is helder: Niet alles blijft bij het oude. Defensie heeft immers geld nodig."

Pellemans schetst drie mogelijke scenario's. Overname door Eindhoven Airport (lees: Schiphol) bijvoorbeeld, waarbij Defensie mede gebruiker wordt, Met instandhouding van (een deel van) de militaire activiteiten. Luchtverkeersleiding en brandweer zouden in handen kunnen blijven van Defensie, die deze diensten dan aanbiedt aan de nieuwe eigenaar van het vliegveld. Overplaatsing van transportvliegtuigen en de daarbij horende functies naar andere bases is een tweede optie. Maar wat gaat dat kosten en is het juist niet voordeliger om die functies en de daarbij horende infrastructuur hier te houden? En wat gaat er gebeuren met het in het voorbije decennium zwaarbevochten European Air Transport Command (EATC), waar 180 mensen werken? Verplaatsing lijkt vrij onwaarschijnlijk, maar is volgens Pellemans wel 'een van de dingen die worden meegenomen'.

Er wordt bij het in kaart brengen van de eventuele verhuislocaties volgens Pellemans ' heel breed' gezocht. Er wordt gekeken naar nationale en internationale mogelijkheden, waarbij zelfs Schiphol niet wordt uitgesloten.

Een derde, nader te onderzoeken, mogelijkheid is samenwerking met België, meer bepaald de vliegbasis Zaventem bij Brussel.

Eindhoven is voorlopig nog niet af van de luchtmacht. Dat bewijst ook het doorzetten van plannen om een hal te bouwen waar de vliegtuigen hun motoren kunnen laten proefdraaien: een maatregel die de omwonenden tegemoetkomt, omdat de hal het geluid aanzienlijk moet dempen. Volgend jaar moet deze in gebruik worden genomen.

Het afslanken van de luchtmachttaken op de Vliegbasis Eindhoven wil in elk geval niet per definitie zeggen dat de burgerluchtvaart 'ongebreideld' kan doorgroeien. Mocht Eindhoven Airport al behoefte hebben aan meer dan de aan de Alders Tafel overeengekomen 43.000 starts en landingen in 2020, dan zal daar eerst een nieuwe overlegronde onder aanvoering van Hans Alders aan moeten worden gewijd. "We gaan dan zeker weer opnieuw met elkaar aan Tafel", belooft deze.

Ook volgens Alders is het speculeren over hoe de toekomst van de luchthaven er uit zal zien en hoeveel burgervluchten er eventueel, bovenop de overeengekomen 43.000, bij kunnen. "Er zijn heel heldere afspraken gemaakt, die vervat zijn in het Alders akkoord. De brief van Hillen aan de Kamer verandert daar niets aan. Het eerste wat nu moet gebeuren is de omzetting van een militaire luchthaven naar een civiele. Het eigendom en de voorzieningen zijn van de militairen. Wie gaat dat straks overnemen? De exploitatie van de luchthaven gaat sterk veranderen. Hoe ga je dat vormgeven?" In een brief aan de betrokken ministeries heeft Alders gevraagd om uitleg.

Ook volgens Klaas Kopinga van de Belangen Omwonenden Welschap (BOW) is voor een verdere toenamen van het aantal civiel vluchten een nieuw Alders akkoord nodig. Het is nog te vroeg om te zeggen welk scenario het gaat worden. Maar er zijn er bij die in harmonie met de regio zouden zijn uit te voeren", zegt Kopinga. Het meest dramatische scenario - de volledige toewijzing van de militaire gebruiksruimte aan Eindhoven Airport - lijkt Kopinga 'weinig waarschijnlijk'. "Schiphol dat hoofdaandeelhoudster is van Eindhoven Airport, zou kunnen proberen om de totale geluidsruimte van 22 vierkante kilometer erin te krijgen, waardoor 100.000 vliegbewegingen per jaar mogelijk worden." Een rampscenario, zegt Kopinga. "Maar daar zijn we als regio zelf bij. De Alders Tafel gaat gewoon door."