20150210 - Eindhoven-Antillen in één ruk per Dreamliner

Bron: Eindhovens Dagblad, dinsdag 10 februari 2015, Henk van Weert, ed.nl

EINDHOVEN – Vanaf Eindhoven straks in één ruk de oceaan over. Arkefly maakt dat vanaf november mogelijk met rechtstreekse vluchten naar Curaçao en Aruba. Wie mee gaat, stapt in Eindhoven in een groot, hypermodern toestel: een Boeing 787 Dreamliner met 300 stoelen. Het is de eerste keer dat dit nieuwe paradepaard van Boeing ingezet wordt op een regionale luchthaven in Nederland.

Reizigers kunnen nu vanaf Eindhoven Airport alleen naar steden in Europa en Noord-Afrika. Arkefly zoekt het verderop. Het hele jaar door twee keer per week naar Curaçao en Aruba, op woensdag en zondag. Volgens Joost Meijs van Eindhoven Airport en directeur Hans van de Velde van Arkefly leveren de vluchten met de grote Dreamliner niet meer geluidsoverlast op dan de kleinere Boeings die Ryanair gebruikt. Recente geluidsmetingen op Londen-Heathrow zouden dat hebben uitgewezen.

Boeing claimt dat de Dreamliner 60 procent minder herrie maakt dan vergelijkbare vliegtuigen van die omvang, zoals de Boeing 777.

Arkefly vervoert, bij volledige bezetting van de toestellen, per jaar vanaf Eindhoven 31.000 passagiers naar de Antillen. Retourtickets kosten minimaal 499 euro.

De reisorganisatie gaat met deze vluchten de concurrentie aan met de KLM en met Air Berlin, dat vanaf luchthaven Düsseldorf wekelijks naar Curaçao vliegt.

Een consequentie van de nieuwe bestemmingen is dat de douanecontrole waarschijnlijk uitgebreid wordt. Vluchten vanuit de Antillen staan er om bekend dat er drugs gesmokkeld worden.

Arkefly wil meer doen op Airport

Arkefly ziet brood in achterland van Eindhoven Airport en wil daarom meer vliegen vanaf de luchthaven.

EINDHOVEN – Als Eindhoven Air­port kan doorgroeien, zal Arkefly waarschijnlijk meer vluchten van­af Eindhoven uitvoeren. Zo wordt er wel eens hardop gedacht over New York als bestemming, maar concreet is er nog niets.

„Als hier straks weer meer ruimte om te vliegen ontstaat, zullen wij die ruimte benutten”, zegt direc­teur Hans van de Velde van Arke­fly.

„We zijn wel eens door Joost Me­ijs uitgedaagd om met de Boeing 787 naar New York te vliegen. Dat is een interessante optie om nog eens door te spreken, maar we be­seffen tegelijk dat er al erg veel aanbieders van vluchten naar New York zijn.”

Of de luchthaven door kan groeien van 3,9 miljoen passagiers nu naar 5,5 miljoen, hangt af van de discussie aan de Alderstafel die dit jaar plaats vindt.

Arkefly is een vrij nieuwe relatie van Eindhoven Airport. De vlieg­maatschappij voert sinds 2012 chartervluchten uit vanaf Eindho­ven. In het zomerseizoen brengt de maatschappij drie keer per week toeristen naar Antalya in Turkije. De nieuwe verbinding tussen Eindhoven en de Antillen wordt geen charterverbinding, maar een lijnvlucht.

Arkefly volgt de discussie aan de Alderstafel nauwgezet, omdat de vliegmaatschappij van reisorgani­satie TUI meer brood ziet in het achterland van het vliegveld.

„Het achterland van Eindhoven Airport is een goed voedingsge­bied, dat voor ons ook een goede markt kan zijn.”

De luchthaven trekt niet alleen passagiers uit Nederland, maar in toenemende mate ook reizigers uit het noorden van België.

Ook Duitsers uit de grensstreek komen op Eindhoven Airport af, als ze een passende bestemming kunnen vinden. De trek vanuit Duitsland zal echter nooit zo groot worden als die uit België, omdat er de nodige kleinere en grote luchthavens te vinden zijn in de grensstreek tussen Münster en Keulen.

Arkefly ziet de positie van Eindho­ven Airport niet veranderen door de discussie over Airport Lely­stad.

Van de Velde ziet niets in een gro­te uitbreiding van het vliegveld in Lelystad. „Het is een gotspe om vijftig kilometer van Schiphol een groot vliegveld aan te leggen, met als voornaamste gevolg dat vlieg­veld Groningen failliet zal gaan”, zegt Van de Velde.