20150108 - Discussie groei luchthaven laait op

Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 8 januari 2015, Henk van Weert, ed.nl

De Alderstafel spreekt zich dit jaar uit over verdere groei van Eindhoven Airport.

EINDHOVEN – De komende maanden zal de discussie over Eindhoven Airport weer oplaaien. Wel of geen grote stap voorwaarts richting de 5,5 miljoen passagiers? En is de geluidsoverlast wel of niet draaglijk en verantwoord? De Alderstafel zal halverwege dit jaar een advies moeten uitbrengen: mag Eindhoven Airport aan de volgende fase van groei beginnen of niet?

De Alderstafel adviseert de Tweede Kamer over luchtvaartzaken. Voordat er een advies uitgebracht wordt, evalueert de Alderstafel de afgelopen jaren.

Luchthavendirecteur Joost Meijs weet dat de tongen in beweging zullen komen. „Elke luchthaven in West-Europa heeft met discussie te maken. Wij ook, maar ik zie de komende maanden met vertrouwen tegemoet. Op het gebied van duurzaamheid, beperking van hinder en bereikbaarheid van het vliegveld hebben we veel in gang gezet.”

Dit jaar maakten 3,9 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. Het aantal vertrekkende en landende toestellen kwam uit op 28.900. Als de Alderstafel de weg vrijmaakt voor uitbreiding van de geluidscapaciteit, kan het aantal vliegbewegingen tot 2020 verhoogd worden naar 43.000. Het aantal passagiers kan dan stijgen naar 5 tot 5,5 miljoen per jaar. Dat de onstuimige groei dan doorzet is waarschijnlijk.

Hoofdgebruiker Ryanair ziet Nederland als een groeiland. De Ieren hebben 180 vliegtuigen in bestelling en die moeten de lucht in. Transavia wil mee in de prijzenslag. Wizz Air is een stabiele partij gebleken. De kans bestaat dat er een vierde grote gebruiker bij komt. Mogelijk wordt dat het Belgische JetairFly, dat al één route vanuit Eindhoven exploiteert.

Eindhoven Airport wordt straks beoordeeld op punten als bereikbaarheid via land en beperking van hinder. Meijs kan wapenfeiten laten zien. Hij heeft alle maatschappijen zover gekregen dat ze hun vliegtuigen voortaan in glijvlucht laten landen. Dat vermindert de geluidsoverlast. Toestellen die in zuidwestelijke richting vertrekken maken intussen sneller een bocht naar rechts, waardoor Veldhoven en Eersel minder belast worden dan vroeger. Via de website samenopdehoogte.nl kan iedere omwonende nagaan hoeveel geluid de vliegtuigen veroorzaken.

Het grote discussiepunt de komende maanden blijft de regeling dat er vliegtuigen tussen 23.00 en 00.00 uur mogen landen. Sinds 1 januari zijn dat er maximaal vier, na de evaluatie zouden het er acht moeten worden. Dat lijkt een detail, gezien het aantal vliegbewegingen per jaar, maar dat is het niet. Late aankomsten zijn juist essentieel voor maatschappijen die toestellen stationeren op Eindhoven Airport. Ryanair en Transavia willen hun dure toestellen elke dag zo lang mogelijk in de lucht hebben. Een zo laat mogelijke vlucht naar huis is onontbeerlijk.

“Ik zie de komende maanden met vertrouwen tegemoet" Joost Meijs, directeur Airport