Over Srila Prabhupada

Een korte biografie van Srila Prabhupada

(Overgenomen uit de Bhaktivedanta Book Trust)


Zijn Goddelijke Genade A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada verscheen in deze wereld in 1896 in Calcutta, India. Hij ontmoette voor het eerst zijn geestelijk leraar, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami, in Calcutta in 1922. Bhaktisiddhanta Sarasvati, een prominente religieuze geleerde en de stichter van vierenzestig Gaudiya Mathas (Vedische instituten) in India, vond deze geschoolde jonge man leuk en overtuigde hem ervan om zijn leven te wijden om Vedische kennis te onderwijzen. Srila Prabhupada werd zijn student en, in 1933, zijn formeel geïnitieerde discipel.

Tijdens hun eerste ontmoeting verzocht Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati, Srila Prabhupada om Vedische kennis in het Engels uit te verspreiden. In de jaren die volgden schreef Srila Prabhupada een commentaar op de Bhagavad-gita, assisteerde de Gaudiya Matha in haar werk en begon in 1944 aan Back to Godhead, een tweewekelijks Engelse tijdschrift. In zijn ééntje, bewerkte Srila Prabhupada het, typte de manuscripten, controleerde de eerste drukproef, en verdeelde zelfs de afzonderlijke exemplaren. Het tijdschrift wordt nu voortgezet door zijn discipelen in het Westen.

In 1950 ging Srila Prabhupada met pensioen en nam het vanaprasta (gepensioneerde) levensorde om meer tijd te besteden aan zijn studie en schrijven. Hij reisde naar de heilige stad Vrndavana, waar hij onder bescheiden omstandigheden leefde in de historische tempel van Radha-Damodara. Daar engageerde hij zich gedurende een aantal jaren in diep studeren en schrijven. Hij aanvaardde de wereldverzakende levensorde (sannyasa) in 1959. In Radha-Damodara begon Srila Prabhupada aan zijn levenswerk: een multivolume commentaarvertaling van het achttienduizendtal Srimad-Bhagavatam (Bhagavata Purana). Hij schreef ook Easy Journey to Other Planets.

Na het uitgeven van drie delen van het Bhagavatam, kwam Srila Prabhupada naar de Verenigde Staten, in september 1965, om de missie van zijn geestelijk leraar te vervullen. Vervolgens schreef Zijn Goddelijke Genade meer dan vijftig volumes van gezaghebbende vertalingen en samenvattingstudies van de filosofische en religieuze klassiekers van India.

Toen hij voor het eerst met een vrachtschip in New York City aankwam, was Srila Prabhupada praktisch straatarm. Pas na bijna een jaar van grote moeilijkheden richtte hij in juli 1966 de Internationale Gemeenschap voor Krishna-Bewustzijn op. Voordat hij op 14 november 1977 stierf, had hij de Gemeenschap begeleid en zag hij het uitgroeien tot een wereldwijde confederatie van meer dan één honderd asrama's, scholen, tempels, instituten en boerengemeenschappen.

In 1972 introduceerde Zijn Goddelijke Genade het Vedische systeem van basis- en voortgezet onderwijs in het Westen door de gurukula-school op te richten in Dallas, Texas. Sindsdien hebben zijn discipelen vergelijkbare scholen opgericht in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Srila Prabhupada inspireerde ook de bouw van verschillende grote internationale culturele centra in India. Het centrum in Sridhama Mayapur is de plek voor een geplande spirituele stad, een ambitieus project waarvoor de bouw zich nog vele jaren zal uitstrekken. In Vrndavana bevinden zich de prachtige Krsna-Balarama-tempel en International Guesthouse, de Gurukula-school en het Srila Prabhupada-monument en -museum. Er is ook een groot cultureel en educatief centrum in Mumbai. Grote centra zijn gepland in Delhi en op een dozijn andere belangrijke locaties op het Indiase subcontinent.

Srila Prabhupada's belangrijkste bijdrage is echter zijn boeken. Sterk gerespecteerd door geleerden voor hun autoriteit, diepgang en duidelijkheid, worden ze gebruikt als studieboeken in tal van college-cursussen. Zijn geschriften zijn vertaald in meer dan vijftig talen. De Bhaktivedanta Book Trust, opgericht in 1972 om de werken van Zijn Goddelijke Genade te publiceren, is daarmee 's werelds grootste uitgever van boeken op het gebied van Indiase religie en filosofie geworden.

In slechts twaalf jaar omcirkelde Srila Prabhupada, ondanks zijn hoge leeftijd, veertien keer de wereld rond om lezingen te geven die hem naar zes continenten brachten. Maar deze krachtige planning vertraagde zijn productieve literaire output niet. Zijn geschriften vormen een ware bibliotheek van de Vedische filosofie, religie, literatuur en cultuur.

<< Wat is er nieuw