נספח - ממצאים נוספים (לתלמידים מתקדמים)

איור 2 מפרט את מרכיבי התזונה העיקריים המיוצרים בסוגי הגידולים השונים.

1. עיינו באיור 2.

א. בסך ייצור הקלוריות בישראל ­­– מיהו הגידול העיקרי שמייצר קלוריות וכמה אחוז מסך הייצור הוא מספק?

ב. בסך ייצור החלבון בישראל – מיהו הגידול העיקרי שמייצר חלבון וכמה אחוז מסך הייצור הוא מספק?

ג. עיינו בנתונים של גידול אבוקדו ובננה (בצבע טורקיז) כמה אחוז מסך הייצור של קלוריות בישראל הם מספקים? מהו מרכיב תזונה העיקרי שהגידולים הללו מייצרים?

בטבלה 1 שבהמשך, מוצגים מדדי יעילות של מרכיבים תזונתיים עיקריים (קלוריות, חלבון, שומן, פחמימות וסיבים) בענפי גידול נבחרים וכן ניצול של משאבי טבע עיקריים (קרקע לגידול ומי השקיה) בענפים אלו. כצפוי, קיימים הבדלים בין הענפים השונים בתכולת מרכיבי התזונה וביעילות הייצור שלהם. לעיתים המזון העשיר במרכיב תזונתי הוא לא זה שמתאים ביותר לגידול, בגלל מגבלת שטח גידול. לדוגמה, חומוס ושקדים הם מזונות עשירים בחלבונים לק"ג תוצרת, אבל בחישוב לפי דונם בתנאי הגידול בישראל, גידול מלפפון ועגבנייה יניב יותר חלבון לדונם מאשר גידול חומוס ושקדים. מבחינת יעילות ייצור חשוב לשים לב גם לצריכת המים להשקיה בכל ענף, למשל בזיתים הגדלים בהשקיה מול ללא השקיה.

2. אתם חקלאים המתלבטים איזה גידול כדאי לכם לגדל (מבחינת יעילות תזונתית) על השטח שלכם – זיתים (ללא השקיה) או שקדים. כלומר, מה עדיף לגדל מבחינת תפוקת קלוריות – כמה קלוריות ניתן להפיק בגידול זיתים מול כמות קלוריות בגידול שקדים. א. האם כדאי לבחון כמה קלוריות ניתן להפיק במשקל התוצרת (למשל בקילוגרם זיתים/שקדים) או בגודל שטח הגידול (למשל בדונם שטח של זיתים/שקדים)? ב. על פי הנתונים בטבלה 1 – מה כדאי יותר?

3. מבין שתי שיטות החישוב של יעילות תזונתית, באיזו שיטה כדאי להשתמש יותר בישראל - לפי תוצרת או לפי שטח?

4. עיינו בטבלה 1. מהו הגידול היעיל ביותר מבחינת ייצור אנרגיה (קלוריות) לק"ג תוצרת? ומהו הגידול היעיל ביותר מבחינת כמות קלוריות לדונם?

5. עיינו בטבלה 1. מהו ההבדל בערך הקלורי בין גידול שמן בהשקיה לגידול ללא השקיה? מה יעיל יותר?

6. על פי איורים 1 ו 2 – החיטה היא גידול מרכזי בישראל (מעל מיליון דונם בשנה) ויש לה תרומה נרחבת מסך הייצור של מרכיבי התזונה (חיטה יכולה לספק מעל ל-30% מהתצרוכת המומלצת של קלוריות, חלבונים, פחמימות וסיבים). עם זאת, במצב הקיים כיום, כשליש משטח החיטה הגדל בישראל מיועד לתזונת בעלי חיים ולא לאדם.

א. בדקו את החיטה בטבלה 1 – האם החיטה גידול יעיל לפי תוצרת או לפי שטח?

ב. מהם היתרונות של גידול חיטה?

ג. מבחינת יעילות ייצור לשטח מה עדיף לגדל - חיטה או תפוחי אדמה?

ד. מה דעתכם? האם נכון ששליש מגידול החיטה בישראל ישמש לתזונת בעלי חיים ולא את האדם? נמקו.