שיטות - מדדים למעקב אחר האוכלוסיות הנבדקות

פיתוח מודל דמוגרפי

בשלב ראשון של המחקר פותח מודל דמוגרפי מתמטי ככלי לניבוי ההשתנות של גודל אוכלוסיית התנים לאורך זמן. מטרת פיתוח המודל הייתה לבחון את היעילות של ממשק הפחתת מזון בהשוואה לדילול בירי, קודם ליישום בפועל של ממשק הפחתת המזון (פעולות תברואה) בגולן. המודל הדמוגרפי של אוכלוסיות התנים התבסס על תוצאות קצבי רבייה*, גיוס* ושרידות* (ראו הסברים במסגרת המופיעה מטה) לאחר יישום פעולות ממשק שבוצעו בעבר: א) בראשית מחקר זה בגולן (2010-2005), שם בוצע דילול תנים בלבד; ו-ב) בגליל, שם התבצע ניסוי סילוק מזון בלבד.

קצב רבייה – מספר הצאצאים ביחס לגודל האוכלוסייה.

גיוס צאצאים – היקף הצטרפותם של פרטים צעירים לאוכלוסייה. עונת הגיוס לאוכלוסייה אצל תנים מוגדר כתקופה שבה הגורים שבגרו והפכו לפרטים צעירים עוזבים את המסגרת המשפחתית ומצטרפים לאוכלוסייה. דבר שמתרחש לרוב בסתיו הראשון לאחר היוולדם.

שרידות – היכולת להישאר בחיים ולהמשיך להתקיים.

מדדים למעקב אחר השינויים באוכלוסיות תנים

א. הערכת צפיפות התנים (מספר פרטים ליחידת שטח) התבססה על ספירה של תנים שבוצעה על ידי פקחים של רשות הטבע והגנים.

ב. חישוב תחום המחייה של התנים (השטח בו שוהה האוכלוסייה במשך 90% מהזמן) התבסס על מעקב אחר תנועתם של 68 תנים שנלכדו ושהוצמד להם קולר עם משדר. מטרת המעקב אחר מדד זה היא לבדוק האם התנים מרחיבים או מצמצמים את תחום המחייה שלהם בעקבות הפחתת המזון הזמין ברחבי הגולן.

ג. הערכת שרידות התנים (היכולת להישאר בחיים) התבססה על חיישן תמותה בקולרים.

מדדים למעקב אחר אוכלוסיות נטרפים

א. חישוב היקפי טריפה של עגלים (מספר פרטים שנטרפו ביחס למספר הפרטים שנולדו באותה שנה) התבסס על מאגרי מידע ממדגם של משקים מייצגים ברמת הגולן.

ב. ניתוח שינויים בגודל אוכלוסיות הצבאים במרחב התבסס על ספירת צבאים שנתית שמבצעת רשות הטבע והגנים.

מבנה המחקר

ממשקי הטיפול כללו את כל שטח המחקר, ונערכה השוואה בין התקופה שכללה ממשק דילול בלבד (2010-2005), לבין התקופה שבוצע בה ממשק משולב של דילול ופעולות תברואה (2011-2014).


  1. מודל הוא כלי דיגיטלי שבו מזינים נתונים מסוימים (למשל על בסיס מחקרים קודמים) וכאשר מריצים את המודל, ניתן לבחון את התוצאות ביחס לנתונים שהוזנו. מודל כזה יכול לחזות תרחיש אפשרי בתנאים מסוימים, כלומר מתבצעת סימולציה. בואו נתנסה במודל לדוגמה.
    ב
    מודל שבקישור עליכם לשגר דברים שונים מתוך תותח (למשל טיל, כדור, איש, דלעת, פסנתר..) כאשר אתם יכולים לבחור מה לשגר ואת המסה שלו, את זווית התותח, את המהירות ההתחלתית, ואת ההתנגדות באוויר. כאשר תזינו את הבחירות שלכם במודל תקבלו תוצאות שונות, כך שתוכלו להבין מהי ההשפעה של כל גורם על השיגור. בחרו גורם לשיגור וכוונו עד שתצליחו לפגוע במטרה – נסו לשנות גורמים שונים. האם יחול שינוי בתוצאה?

  2. במודל הדמוגרפי התייחסו לשני היבטים של האוכלוסייה – קצב רבייה ויכולת השרידות.
    א. מהם הגורמים שיכולים להשפיע על קצב הרבייה של התנים ומהם הגורמים שיכולים להשפיע על יכולת השרידות שלהם?
    ב. בחרו גורם אחד ונסו לחזות מודל לפיו אתם מגדילים את שיעור הגורם שבחרתם אשר משפיע על קצב הרבייה ו/או על השרידות - מה יקרה לדעתכם לגודל אוכלוסיית התנים?
    ג. נסו לצייר גרף המביע את הקשר בין עלייה בשיעור הגורם לגודל האוכלוסייה.

  3. על פי המודל הדמוגרפי:
    א. מהו המשתנה הבלתי תלוי במחקר?
    ב. מהו המשתנה התלוי במחקר?

  4. הסבירו כיצד לדעתכם ישפיע ממשק הפחתת המזון על:
    א. שרידות התנים
    ב. אוכלוסיית הצבאים

  5. המחקר המוצג כאן החוקרים בחרו לבדוק את השפעת פעולות התברואה על אוכלוסיות הטורפים והנטרפים מבלי להפסיק את הדילול בירי של התנים.
    א. מה הבעיה במערך זה של המחקר?
    ב. לו הייתם יכולים לבחור כיצד לבצע את המחקר, כיצד הייתם מבצעים אותו?
    ג. מדוע, לדעתכם, המחקר נעשה כפי שתואר במאמר?


עברו לחלק הראשון המתאר את התוצאות בפרק תוצאות - המודל הדמוגרפי