מבוא
צריכת תוצרת חקלאית מקומית מול מיובאת
מעובד מתוך: חרובי נ., ושלהבת ש. (2013). צריכת תוצרת חקלאית מקומית מול מיובאת - השוואת ערכים סביבתיים וחברתיים באמצעות ניתוח מחזור חיים. אקולוגיה וסביבה, 4(1), עמ' 38-43.
ערב ראש השנה, אתם נכנסים לסניף המקומי של אחת מרשתות השיווק לקנות תפוחים, ויש לכם אפשרות בחירה - אתם יכולים לקנות תפוח "פינק ליידי" מארה"ב, או לשלם קצת יותר ולקנות תפוח "גלה" ישראלי. האם בחירתכם תשפיע על הסביבה? שאלה זו מעוררת עניין רב בארץ ובעולם. סקרי הצרכנים מצביעים על מגמה גוברת של העדפת תוצרת חקלאית מקומית על פני היבוא, מתוך אמונה שהובלת התוצרת החקלאית צורכת דלק רב, וגורמת נזקים סביבתיים משמעותיים. אולם מחקרים שנערכו בתחום מטילים ספק בהעדפת הצרכנים.
הפעילות הבאה תבוצע באופן אישי. צרו עותק למסמך הפעילות באמצעות הקישור, וענו בו על השאלות המופיעות כאן ובפעילויות הבאות.
ציינו לפחות שלושה גורמים הקשורים בייבוא או בגידול פירות וירקות אשר עלולים להשפיע על הסביבה.
אם אכן הייתה עומדת בפניכם ההתלבטות המתוארת בקטע, באיזה מוצר הייתם בוחרים? נמקו את בחירתכם בהתבסס על הגורמים שציינתם בשאלה הקודמת או גורמים אחרים.
המשיכו לקרוא את הקטע הבא, וענו על השאלות המופיעות אחריו במסמך האישי שלכם.
מה ידוע ממחקרים קודמים?
חוקרים בגרמניה מצאו שההשפעה הסביבתית של היבוא נמוכה מזו של הגידול המקומי. הסיבה לכך היא שהחקלאות באזור המתמחה באותו גידול יעילה יותר וצורכת פחות חומרי גלם מאשר הגידול המקומי, והשפעת החיסכון בחומרי גלם גדולה מהשפעת התובלה בין המדינות. לעומת זאת, חוקרים אחרים מצאו כי אף-על-פי שגידול תפוחי עץ בניו זילנד יעיל יותר מהגידול בגרמניה, עקב השפעת התובלה, הנזק הסביבתי של תפוחי העץ המיובאים לגרמניה גבוה מזה של התוצרת המקומית. במחקר אחר מצאו חוקרים כי גידול תפוחי עץ מקומיים עשוי להיות בעל השפעה סביבתית קטנה יותר או גדולה יותר מהיבוא כתלות בגורמים משתנים כגון שיטת הגידול, פחת באחסון (בעקבות קלקול התוצרת) ומשך זמן האחסון בקירור. מסקנתם, הדומה למסקנת חוקרים שניתחו את תוצאות כל המחקרים הקיימים בתחום, היא כי לא ניתן לתת המלצה גורפת לגבי העדפת תוצרת מקומית או מיובאת, וכי יש לבדוק כל חלופה לגופה.
במחקר הנוכחי השוו בין השפעות סביבתיות של גידולים מקומיים ומיובאים על מנת לענות על השאלה: מה עדיף בישראל - תוצרת מקומית או יבוא? המחקר נערך עבור גידולים נבחרים בעלי היקף יבוא גבוה: תפוחי אדמה, בצל, שום, חומוס, תפוחי עץ, אגסים ושקדים.
3. אילו גורמים המשפיעים על הסביבה מתוארים בקטע?
4. בחרו שניים מהגורמים שציינתם, ורשמו עבורם כיצד הבחירה בין יבוא או גידול מקומי יכולה לשנות את מידת השפעתם על הסביבה.
5. לפניכם טבלה לסיכום פרטי המחקרים המתוארים בקטע. מלאו אותה.
6. עיינו בטבלה שיצרתם ובקטע שקראתם. מהי המסקנה העולה מתוך כלל המחקרים המתוארים?
7. בסוף הפסקה מצוינת מטרת המחקר המתואר במאמר זה. על בסיס מטרה זו, נסחו את שאלת המחקר אותה רצו לחקור כותבות המאמר.
לאחר שהכרתם את הבעיה העוסקת ביבוא מול חקלאות מקומית, תכירו את שיטות המחקר שנעשה בארץ בנושא זה. עברו לפעילות הבאה למאמר זה - שיטות - ניתוח מחזור חיים