קבוצה 1 – שריפות באמזונס

קבוצה 1 – שריפות באמזונס

מתחילת שנת 2019 התחוללו שריפות ענק ברחבי ברזיל. כמחצית מהשריפות היו באזור האמזונס. בכל שנה

בעונה היבשה, מיולי ועד נובמבר, מתרחשות שריפות יער, אך בקיץ 2019 הקצב הואץ, ונכרה עליה של כ-80% במספר השריפות ביחס לתקופה מקבילה בשנים קודמות. ב-2019 נשרפו כ 10,000 קמ"ר. שריפות גדולות היו גם באזורי האמזונס הנמצאים במדינות השכנות: בוליביה, פרגוואי וארגנטינה. השריפות היו ברובן מעשי ידי אדם. השריפות נעשו בכוונה ונועדו לפנות את השטח לטובת חקלאות או גידול בקר, אך הן יכולות לצאת במהירות משליטה, במיוחד, בעונה החמה, כפי שאכן קרה. חלק מהשריפות נעשה בהיתר של נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו, בשל רצונו לפתח את האזור העשיר במשאבים.

חלק ניכר מיערות האמזונס (60%) נמצא בשטחה של ברזיל. העצים הגדלים בהם משתמשים בפחמן הדו-חמצני האטמוספרי, כך שהיער סופג מדי שנה פחמן דו-חמצני, גז חממה שמגביר את ההתחממות הגלובלית. העצים ביער האמזונס פולטים אדים היוצרים ערפל כבד מעל יער הגשם, האדים הופכים לעננים המייצרים גשם, המשפיע על האקלים באמריקה הדרומית.

חשוב לזכור כי האמזונס מהווה בית גידול ל-20% מן המינים של בעלי החיים בכדור הארץ, שחלקם אנדמיים למקום. בגלל השרפות אובדים בעלי חיים וצמחים רבים.

מדעני אקלים טוענים כי בלי מספיק עצים ליצירת הגשמים הדרושים על ידי היער, תתארך העונה היבשה שתגרום לשינוי בית הגידול – כמחצית מיער הגשם – לסוואנה טרופית*. אם אכן יירדו מעט משקעים תיווצר בברזיל, באורוגוואי, בפרגוואי ובארגנטינה בצורת חורף העלולה להרוס את החקלאות.

* סוואנה טרופית - תצורת צומח האופיינית לאקלים טרופי צחיח למחצה, הכוללת שכבת עשבוניים ושכבת עצים מפוזרים בצפיפויות משתנות

קראו עוד בנושא בקישורים או גם במקורות אחרים:

הכינו את הסיכום אותו תציגו בפני חבריכם לכיתה על פי ראשי הפרקים הבאים:

א. מקומו של האזור שחקרתם על המפה.

ב. תמונה אחת או שתיים המייצגות לדעתכן את השריפה.

ג. מה היו הגורמים לשריפות?

ד. אילו השפעות היו לשריפות?

ה. מה נעשה כדי למנוע שריפות נוספות בעתיד?