Het ik gevoel

De grote vraag waar iedere zoeker zich voor gesteld ziet is waar komt dat ik gevoel toch vandaan?

Hoe komt het dat ik me ik voel. Dat gevoel dat ik Roeland ben, een afgescheiden lijf wat zich staande moet houden in een wereld die soms wel, maar soms niet zo vriendelijk is.

Dr. Dick Swaab heeft een prachtig boek geschreven dat ik sterk aanraad. Wij Zijn Ons Brein

Ik zie dit boek als opvolger van het boek van De Vrije Wil Bestaat Niet van Victor Lamme Wederom hebben we te maken met een neuroloog van de Universiteit van Amsterdam die korte metten maakt met ons ego dat zichzelf heel belangrijk en bijzonder vindt.

Hij zegt: "De nieren produceren urine en de hersenen produceren geest."" Daar moeten we het mee doen. In 1 zin wordt onze zo hooggeprezen geest of ziel vergeleken met urine. Velen vinden een dergelijke uitspraak niet spiritueel, maar ik vind het juist het summum van spiritualiteit. Voor mij is spiritualiteit weten dat je eenheid bent. Het gepraat over een aparte ziel die een moeilijke reis zou ondergaan, vorige levens die je als individuele ziel zou doormaken en dat je als individu van alles zou moeten doen om God te vinden (hoe kun je iets vinden dat je al bent?), dat vind ik niet spiritueel want het houdt de illusie van individualiteit en afgescheidenheid in stand. Het idee van de ziel maakt het ego onsterfelijk en erg belangrijk en interessant. Niet alleen maak 'ik' nu van alles mee, maar moet je eens zien wat 'ik' in Atlantis, het oude Egypte of bij de Indianen beleeft heb! De theorie van een afzonderlijke ziel gaat uit van afgescheidenheid en dat er iets is dat op allerlei moeilijke manieren ervoor moet zorgen dat het een wordt. Alsof eenheid aan gruzelementen ligt en door het ego gerepareerd moet worden. 'Eenheid heeft een groot probleem, het is niet meer een, maar bestaat uit allemaal afzonderlijke stukjes en jij het ik heeft de grootse taak om het allemaal aan elkaar te lijmen!' Het weten dat je niets bijzonders bent, dat er niets speciaal aan je ikje is, dat het slechts een product en voortbrengsel is van eenheid. Dat vind ik spiritueel. Het ik gevoel ontstaat door hersencellen waarin stroompjes lopen die zorgen voor het vrijkomen van chemische stoffen die zorgen voor allerlei gevoelens. Dit vormt bewustzijn (met een kleine b, consciousness) en daarmee het gevoel een afzonderlijk ik te zijn. Degenen die dat niet spiritueel vinden kan ik geruststellen. Nisargadatta Maharaj zei namelijk hetzelfde. Daarnaast had Nisargadatta het over bewustzijn met een grote B (awareness). Dat is wat overblijft als het ik gevoel van zijn troon is gestoten.

Het spirituele proces is eenvoudig. Eerst dient het valse ik van de troon te worden gestoten zodat het Ware Ik kan overblijven.

Het ik gevoel vergelijken met urine is een prima meditatie om dat tot stand te brengen. Ik kan het aanraden. Echte spiritualiteit bestaat niet uit spannende verhalen, speculatieve theorieën, paranormale of buitenissige verschijnselen, gevoelens uiten, mantra's zingen of dansen. Echte spiritualiteit bestaat uit STILTE en zeker weten dat er op een fundamenteel niveau alleen EENHEID is. Het ikje wat je denkt te zijn is het gevolg van de werking van je brein, maar wie je echt bent is eenheid. Dat is wat Nisargadatta Maharaj bedoelde met bewustzijn met een grote B. Nisargadatta Maharaj uit I am That: Feelings, thoughts and actions race before the watcher in endless succession, leaving traces in the brain and creating an illusion of continuity. A reflection of the watcher in the mind creates the sense of "I" and the person acquires an apparently independent existence. In reality there is no person, vergelijk dit met deze uitspraak van de neuroloog Rita Carter: We take the feeling for granted, yet our "normal" sense of being a self anchored in one particular location and time, the concrete "me, here, now", is a creation of our brains and thus more fragile than it may seem.

Weer Nisargatta Maharaj uit I am That:

Consciousness and unconsciousness, while in the body depend on the condition of the brain. But the self is beyond both, beyond the brain, beyond the mind.