- Vladimir Pustan

Vladimir Pustan este pastor, scriitor şi preşedinte al Fundaţiei “Cireşarii”. … El este un pastor marcant pentru generaţia tânără din zilele noastre. Iubit de majoritatea evanghelicilor români, dar şi criticat în anumite perioade ale vieţii, pastorul Vladimir Pustan a rămas credincios lui Dumnezeu şi viziunii primite de la El. Este un model de perseverenţă, loialitate şi dedicare.

Ramona Ciobanu şi Florin Lupean

Sursa: http://www.flacarainchinarii.ro/interviuri/interviu-vladimir-pustan-nou-3559

Ecumenismul, Calea Lată

Orice creștin adevărat știe că nu există decât o singură cale spre cer (Ioan 14:6) şi mântuirea nu vine decât numai prin această singură cale, care este Isus Hristos. El este Cuvântul lui Dumnezeu (Apocalipsa 19:13) și este vorba deci de "orice cuvânt" (Matei 4:4) al lui Dumnezeu. Deci, în nici-un caz mântuirea nu vine prin anumite religii, care de fapt nu sunt altceva decât invenții ale oamenilor. Cuvântul adeverește că nu toți cei ce spun Doamne, Doamne ascultă de adevăr, după cum nici toți cei ce pretind că-L cunosc pe Dumnezeu, î-L cunosc într-adevăr. De exemplu catolicii sau ortodocșii nu se sfiesc să se închine la icoane (înfățișări), statui (chip cioplit) sau la împărăteasa cerului (Ieremia 44:17-18). Cât despre aceste practici idolatre, Dumnezeu a vorbit foarte clar interzicând-ule prin cuvântul Lui (Exodul 20:4-5) iar această idolatrie a fost interzisă chiar și în Noul Testament: să n-aveţi niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate”, totuşi este curvar, sau lacom de bani, sau închinător la idoli,… (1 Corinteni 5:11)

Dar, Dl. Pustan, care predică o cale lată (ex. ecumenismul, Matei 7:13-14) spune că nu este defel tulburat de criticile aduse pentru relațiile lui cu acești idolatri, dimpotrivă el crede că este nevoie să se strângă relaţiile cu ei (sic).

  • Am fost în biserici ortodoxe, am fost în biserici catolice, romano-catolice, greco-catolice şi reformate. Mă duc unde sunt chemat, mă duc la baptişti, la penticostali, la creştini după evanghelie. Nu am fost defel tulburat pentru critici, de ce să fiu?...
  • Cu privire la biserica ortodoxă, cred că e nevoie să pătrundem acolo, cred că e nevoie să strângem relaţiile cu ei, cred că e nevoie să ne apropiem de ei, cred că trebuie să îi cunoaştem, cred că nu trebuie să fim talibani. Noi îi criticăm pe ei pentru că sunt talibani. Şi noi suntem talibani, mulţi dintre noi. Cred că trebuie să ne pocăim în această privinţă. Oridecâteori voi fi chemat, voi merge la bisericile ortodoxe, sau oriunde sunt chemat.
  • (Flacăra Închinării, interviu)

Şi într-adevăr el merge nu numai la o singură biserică ci la mai multe. De exemplu merge la Biserica ortodoxă din Moșuni și în loc să le spună că sunt în eroare și prin urmare sunt în drumul lor spre iad, el printre altele le spune că este plăcut impresionat că vede biserica plină și că el crede că acolo este ceva deosebit de alte biserici, iar la sfârșit se roagă: Doamne, te rog binecuvântează „biserica aceasta”. Şi desigur că a binecuvânta nu este greșit (Romani 12:14; 1 Petru 3:9), dar când este vorba de idolatri, el ar fi trebuit mai întâi să-i avertize-ze de pericolul în care sunt și să le vorbească de erorile învățăturilor lor, să le spună că trebuie să se întoarcă de la idoli la Dumnezeu, ca să slujească Dumnezeului celui viu şi adevărat. (1 Tesaloniceni 1:9)

Iată câteva link-uri ce pot fi consultate in legatură cu aceste vizite: https://www.youtube.com/watch?v=gGNCVOVihek

Vladimir Pustan Scoala Iadului Biserica greco-catolică Simand: https://www.youtube.com/watch?v=BsRXEBHSApI

Şi nu numai că el a fost în bisericile lor, dar a primit de asemeni și vizita unora dintre ei la adunarea din Beiuș, unde chiar el este pastor.

Pr. Constantin Necula la penticostalii din Beiuș, de Duminica Ortodoxiei

https://www.youtube.com/watch?v=rtfTONbSZkk

Iar aici, chiar Vladimir Pustan face prezentările: Dați-mi voie sa va prezint „un om deosebit”, … părintele Constantin Necula de la Sibiu.

Iar, Constantin Necula spune:

  • Vin în numele Ortodoxiei, eu sunt preot Ortodox. – Eu nu cred că nu ne deosebește nimic, cred că avem deosebiri fundamentale, mai puțin fundamentale, se vor descurca unii în timp sa le lămurească … Nu cred că este permis unui popor să se dezbine pe seama evangheliei. Când un popor se dezbină pe seama Evangheliei, ceva nu este în regulă la acel popor.

Dar, cum V. Pustan, nu este deranjat de această precizare, ci dimpotrivă el ascultă la buza nelegiuită (Proverbe 17:4), la cei ce se împotrivesc cuvântului lui Dumnezeu. Acest om, C. Necula spune clar că vine în numele ortodoxiei, el nu vine în Numele Domnului (Psalmii 118:26; Matei 23:39, etc.) și recunoaște fără ocolișuri că au deosebiri între ei. Motivul pentru care există aceste deosebiri, este pentru că ei nu cunosc adevărata unitate ce trebuie să fie între sfinţi, ei nu pot fi de acord cu privire la doctrină (ex., ceea ce învaţă Biblia). Ei nu sunt de aceeaşi părere, şi nu au un cuget curat (1 Petru 3:16). Nu au o simţire (Filipeni 2:2) şi nu au acelaşi fel de vorbire (1 Corinteni 1:10). Există dezbinări printre ei (1 Corinteni 1:10) pentru că nu ascultă de adevăr şi nu ascultă nici pe cei ce vorbesc drept, de aceea Biblia spune că numai cine este din Dumnezeu ascultă (1 Ioan 4:6).

Iar, V. Pustan, desigur nu ia poziție în apărarea credinței pentru că nu ascultă de cuvântul lui Dumnezeu care spune că adevărații credincioși sunt îndemnați să lupte pentru credința adevărată, Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna. (Iuda 1:3)

Şi acesta nu este un caz particular în care V. Pustan vorbește bine de cineva care nu ascultă de cuvantul lui Dumnezeu, un alt exemplu îl găsim în cartea sa, Şi nu ne duce pe noi în ispită, acolo el îl susține pe Billy Graham și vorbește bine de el.

    • Aș vrea să vă citesc câteva rânduri scrise de cel mai mare evanghelist, poate, din toată epoca noastră. Billy Graham este un om care are curajul de a spune lucrurilor pe nume, de aceea Dumnezeu l-a și folosit într-un mod deosebit. (Şi nu ne duce pe noi în ispită p. 103)

Totuși, Billy Graham s-a dovedit a nu fi un adevărat slujitor al lui Dumnezeu, fiindcă este un lup îmbrăcat în haine de oaie, de care adevărații credincioși ar trebuii să se ferească (Matei 7:15), a se vedea raportul cu privire la el.

Domnul Isus spune despre oile Sale, cei care sunt adevărații credincioși: Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine. (Ioan 10:27) Şi prin urmare, este clar că „Nu merg deloc după un străin; ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” (Ioan 10:5) Deci, este de înțeles că nicidecum nu merg după un străin, pentru că nu cunosc glasul lor. Iar străin poate fi oricine altcineva în afară de Isus. Mai multe legate de acest subiect se pot citi la, Siguranța Mântuirii, cap 5. https://sites.google.com/site/crestinadevarat/mantuire/siguranta-

Vladimir Pusta arată că nu ține cont de ce spune adevărul, astfel că el fără nici-o reținere zice că este penticostal și că este mândru de acest lucru, ignorând ce zice Scriptura despre cei mândri, că: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.” (Iacov 4:6). În acest sens, el susține:

  • … dar rușinos nu e niciodată să fii penticostal, copil al lui Dumnezeu, sau baptist, sau ce vrei tu. Eu sunt penticostal și nu trebuie să cer nimănui scuze pentru asta. Mă mândresc cu asta. (Şi nu ne duce pe noi în ispită Pg 29)

Desigur că ar trebuii să ceară iertare pentru asta, lui Dumnezeu. Iar, adevărul spune că un copil al lui Dumnezeu nu mai este și penticostal, sau baptist, sau ce vrea el… Avem în Biblie exemplul lui Pavel, căci și el a fost mai înainte religios (Fapte 23:6; Filipeni 3:5) dar când a ajuns să fie copil al lui Dumnezeu, pentru Hristos el a pierdut totul.

Ba încă şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să câştig pe Hristos (Filipeni 3:8).

Depresia

Vorbind despre depresie, în cartea TRISTEȚEA DINAINTEA PLECĂRII, la capitolul Sfaturi pentru colegii mei, Vladimir Pustan spune:

  • Le-am putea spune că depresiile de care suferă o grămadă de enoriași se datorează lipsei de lucrare și viziune asupra unei vieți dăruite. (Tristețea dinaintea plecării, pg 75)

Acolo, el spune că lipsa de lucrare și viziune asupra unei vieți dăruite ar duce la depresie, totuși într-un interviu realizat de Simona Pop-Vancea, publicat 2014-01-13, la care este invitat pastorul Vladimir Pustan, el schimbă placa și spune:

  • Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este: „Subiectul ăsta este un subiect pe care-l stăpânesc foarte bine.” Şi asta nu pentru că am studiat „Psihologia”..., ci pentru că sunt „un client” al acestei boli. (https://www.youtube.com/watch?v=nWvlu48FksM)

Puţin mai departe, el însuși recunoaște că este depresiv. Şi spune despre depresie că este o tulburare psihică, ce aduce tristețe și amărăciune.

Apoi, dă și câteva exemple din Biblie, care după părerea lui sunt exemple de depresie. Aici însă vom aminti unul:

  • Isus în Ghețimani, „Sufletul Meu e cuprins de o întristare de moarte”. Mulți ar spune: „Un cretin depresiv?” ... Poate, Isus n-a fost creștin atunci când a spus: „Sufletul Meu e cuprins de o întristare de moarte”, dar Isus are în Ghețimani toate simptomele depresiei.

Cel rău zice cu trufie: „Nu pedepseşte Domnul! Nu este Dumnezeu!” Iată toate gândurile lui. (Psalmii 10:4) Adevărul este că nicăieri în Biblie nu este spus că Isus ar fi fost „depresiv”, această declaraţie este o minciună pe care Vladimir Pustan vrea să o propage în rândul „credincioșilor”, și nu numai. El uită că vorbește de Fiul lui Dumnezeu, că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El. (Coloseni 1:16) Şi cum oare poate cineva crede sau interpreta diferit de ceea ce este scris?

Cel ce este (Ioan 13:19; Exodul 3:14), care a făcut toate lucrurile, El este Dumnezeu, nu se poate să aibă tulburare psihică și să rămână fără speranță, ori să cadă în depresie așa cum numai un necredincios poate susține. Dar, slavă lui Dumnezeu că în Biblie este scris adevărul și desigur este mult diferit de nebunia acestui om care spune minciuni. Isus, știa totul despre lucrurile care aveau să I se întâmple (Marcu 10:32), căci din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile (Romani 11:36). Hristos, chiar și în situaţii dificile, nu a încetat niciodată să fie Dumnezeu, deoarece Isus Hristos este acelaşi ieri şi azi şi în veci! (Evrei 13:8).

Dar, acest Vladimir Pustan continuă ideea lui nebună și spune:

  • Acestea sunt simptomele depresiei, care aduce tristețe, aduce neliniște, aduce o frică persistentă.... Lipsa bucuriei, a dorinței de a face ceva.

Desigur, acestea sunt într-adevăr cuvântări înşelătoare despre care Dumnezeu ne-a avertizat în Scriptură.

În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău. În lăcomia lor vor căuta ca prin cuvântări înşelătoare să aibă un câştig de la voi. Dar osânda îi paşte de multă vreme, şi pierzarea lor nu dormitează. (2 Petru 2:3)

Mai târziu, în acel interviu Vladimir Pustan recunoaște că el însuși nu-L are pe Dumnezeu, deoarece L-a pierdut. De exemplu, la terminarea interviului i-se pune întrebarea: Ce ne facem atunci când ne-am pierdut orice speranță. Când nu ne-a mai rămas nimic.... La cine apelăm?

  • R. Nu știu! Dacă as spune „Dumnezeu” sunt fariseu, pentru că în momentul în care spui „am pierdut orice speranță”, automat în pachet L-ai adus și pe El.

Reporterul Simona Pop-Vancea, încheie acel interviu, desigur într-un mod „specific lor”: - …

Așadar, dragi prieteni, există speranță. Îndrăznim să visăm și să mergem mai departe și să trăim așa cum Își dorește adevărat Dumnezeu. (sic)

Hermeneutica lui

Tot în acel interviu cu subiectul depresia, chiar la început Vladimir Pustan spune:

  • „Diavolul nu acționează decât în măsura în care noi îi permitem.” Şi mi se pare că-i dăm loc foarte mult.

Din această declarație se înțelege că el i-a permis diavolului (sic). Totuși nicăieri nu găsim în Biblie o astfel de învățătură, că „Diavolul nu acționează decât în măsura în care noi îi permitem”, dar pentru că el nesocotește cuvântul lui Dumnezeu desigur adaugă ce-i trece lui prin minte.

Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbe 30:5-6)

În cartea, Şi nu ne duce pe noi în ispită, el scrie mai multe minciuni, printre care și aceasta:

  • Dumnezeu binecuvântează foarte mult lucrurile din jurul nostru pentru că suntem noi în mijlocul lor și El este obligat să binecuvânteze fiindcă are un copil acolo, în mijlocul evenimentelor. Dar pentru aceasta eu trebuie să îmi cunosc identitatea. (Şi nu ne duce pe noi în ispită, Pg 12, gros adăugat)

Chiar așa? Dumnezeu „este obligat ”? Vladimir Pustan, arată că nu-L cunoaște pe Dumnezeul adevărat revelat în Biblie despre care este spus că, n-are încredere Dumnezeu nici în slujitorii Săi, (Iov 4:18; 15:15) și că El nu este obligat de nimeni și de nimic, deci cine ar putea să-I zică Lui: „Ce faci? sau De ce faci aşa?” (Eclesiastul 7:13)

Cel despre care este zis că, face tot ce vrea în ceruri şi pe pământ, în mări şi în toate adâncurile. (Psalmii 135:6, citiți și Psalmii 115:3)

Toţi locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor şi cu locuitorii pământului, şi nimeni nu poate să stea împotriva mâniei Lui, nici să-I zică: „Ce faci?” (Daniel 4:35)

El adaugă la cuvintele lui Dumnezeu (Proverbe 30:6) și prin urmare spune ceva ce Biblia nu spune:

  • Vom învăța că, de fapt, puterea de a spune NU ispitei nu o are Dumnezeu, ci noi! (Idem, pg 7)

Da, poate că dumnezeul în care se încrede el, nu are o astfel de putere, însă despre Dumnezeul din Scriptură este arătat că El este Atotputernic (Geneza 17:1, Exodul 6:3, Iov 37:23, Psalmii 91:1, Isaia 13:6, Ioel 1:15, Apocalipsa 1:8, etc), iar aceasta înseamnă că nu este ceva ce ar putea să fie peste puterile Lui. Iată de exemplu o altă afirmație a lui.

  • Auzim de atâtea ori că Diavolul e puternic, însă trebuie să știm că Diavolul nu este mai puternic decât noi! Să vină toți demonii din iad și să te împingă să faci un păcat, tot nu vor reușii dacă nu le dai tu consimțământul. (Idem)

În Biblie este făcut cunoscut faptul că diavolul înşală întreaga lume (Apocalipsa 12:9) și nu scrie nimic despre consimțământul pe care oamenii ar trebuii să i-l dea sau nu ca el să facă acest lucru. Deci este clar că el este mai puternic decât oamenii din întreaga lume. De asemeni, nicăieri în Scriptură nu este scris că demonii din iad pot ieșii de acolo așa cum vor ei, sau când vor ei. Prin aceste afirmații el dovedește că nu cunoaște cuvântul, și prin urmare nu ascultă de ceea ce spune Domnul.

În cartea, TRISTEȚEA DINAINTEA PLECĂRII cu referire la biserica primară el spune:

  • Biserica primară a avut problemele noastre la două săptămâni după Rusalii. Nici atunci nu veneau la program, adică erau pocăiți la fără frecventă. Dacă Pavel zice că pe Hristosul înviat L-au văzut 500 de frați, iar în odaia de sus erau 120, atunci unde erau restul? La barbeque, în piața de mașini, în parc. Şi asta în ziua de Rusalii.

Relațiile dintre ei nu erau grozave. Evodia și Sintichia se certau ca la ușa cortului, iar Pavel, în loc să scrie lucruri mai importante în epistolă, trebuie să liniștească precupețele. (pg 66, cap. Optimismul ultimelor zile, martie, 2009)

Nicăieri în Biblie nu este afirmat că întâmplarea cu Hristosul înviat care S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată s-a petrecut în odaia de sus şi nici că acolo trebuiau să se strângă cei cinci sute de fraţi, astfel ca cineva să poată trage concluzia că restul de 380 nu au venit la program, cum spune Dl Pustan. De asemeni, nu este spus nici că Evodia și Sintichia se certau. Deci, ceea ce el spune aici sunt minciuni (Proverbe 30:6) și este înșelătorie, astfel încât să ducă lumea în rătăcire. El îşi permite să spună tot felul de istorisiri închipuite ca să îndepărteze pe oameni de adevăr. De asemeni el uită că este scris: Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu… (1 Petru 4:11a) și că nu trebuie nicidecum să treacă peste „ce este scris”. Dar, desigur acesta este un semn al timpului în care trăim. Timpul despre care este spus că oamenii nu vor mai putea să sufere învăţătura sănătoasă, ci vor asculta istorisirile închipuite spuse de învăţătorii pe care și-i-au ales după poftele lor.

Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. (2 Timotei 4:3-4)

La subiectul, Și dacă ai păcătuit?

  • Vreau să știți că nu există păcat sub soare care să nu poată fi iertat de jertfa Domnului nostru Isus Hristos. Dacă ar exista un singur păcat care să nu poată fi iertat de El, atunci Isus a murit degeaba. „Și sângele Lui – spune Ioan – ne curățeste de orice păcat.” Indiferent ce v-au învățat frații bătrâni din bisericile voastre că e păcat de moarte, nu există păcat de moarte și păcat de viată. (Și nu ne duce pe noi în ispită, p 168-169, gros în original)

Totuși, contrar celor spuse de el, sunt păcate ce nu pot fi iertate și Biblia arată care este păcatul „care duce la moarte”, chiar dacă el nu vrea să recunoască acest lucru. Iată dar ce spune Scriptura:

Dacă vede cineva pe fratele său săvârşind un păcat care nu duce la moarte, să se roage; şi Dumnezeu îi va da viaţa, pentru cei ce n-au săvârşit un păcat care duce la moarte. Este un păcat care duce la moarte; nu-i zic să se roage pentru păcatul acela. (1 Ioan 5:16)

Iar, Cuvântul explică, De aceea vă spun: orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor. (Matei 12:31-32)

Și de asemeni cei ce păcătuiesc cu voia sunt arătați că se răzvrătesc împotriva lui Dumnezeu și deci pentru ei nu mai rămâne nicio jertfă pentru păcate ci doar o aşteptare înfricoşată a judecăţii şi văpaia unui foc care va mistui pe cei răzvrătiţi. (Evrei 10:26-27)

În cartea sa «Învățăturile Fundamentale», chiar la „Cuvânt înainte”, unde Vladimir Pustan scrie la ce ar putea fi folosită cartea lui, … îmi doresc ca aceasta carte să poată fi folosită de predicatori – învățători ai bisericii, ca material de studiu biblic. Ceva mai departe el spune:

  • Cei care au căzut de la credință nu mai sunt chemați la convertire, ci la pocăință (Apocalipsa 2:5). (Învățăturile Fundamentale pg 15)

Adevărul este că în Biblie la Apocalipsa 2:5a, este scris: Adu-ţi, dar, aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintâi… Dar aici nu este vorba de căderea de la credință cum sugerează el, ci de căderea dintr-o anumită stare. Acolo este o problemă de traducere, iată deci o traducere care spune mai pe înțeles acest lucru.

NET Bible (New English Translation)

Therefore, remember from what high state you have fallen and repent!...

Iar, traducerea ar fi cam asa, Adu-ţi, dar, aminte din ce mare stare ai căzut și pocăiește-te!...

Cât despre cei ce au căzut de la credință este scris că „este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi şi aduşi la pocăinţă”, deci în nici-un caz cum spune el, că Cei care au căzut de la credință nu mai sunt chemați la convertire, ci la pocăință. (Proverbe 30:6)

Căci cei ce au fost luminaţi odată – şi au gustat darul ceresc, şi s-au făcut părtaşi Duhului Sfânt, şi au gustat Cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor – şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi şi aduşi la pocăinţă, fiindcă ei răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L dau să fie batjocorit. (Evrei 6:46)

Ce crede el, PROROCII

  • Cred că cei mai mulți oameni se vor întoarce la Dumnezeu în aceste zile. Cred cu tărie că viitorul Bisericii e mai luminos decât trecutul ei ,… (Tristețea dinaintea plecării, pg. 68)

Oare? Chiar aşa spune Cuvântul lui Dumnezeu? Această prorocie este contrar cuvântului revelat în Scriptură. Domnul Isus, spune cu totul altceva cu referire la zilele din urmă: … Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” (Luca 18:8b)

  • Descendența nu înseamnă nimic deșii mulți Sceva astăzi vor să-și facă pruncii preoți și pastori pentru că subvenția de la stat și mașina bisericii e tentantă.

… Prorocesc că fii lui Sceva se vor înmulții… (Idem, pg 73-74)

Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie, este plin de mândrie şi nu ştie nimic; (1 Timotei 6:3-4a)

Cam cât de multă învăţătură falsă ar trebuii unui om pentru a fi numit un învăţător mincinos? De fapt, nu foarte multă. De exemplu la 1 Timotei 1:3, este scris: "să nu înveţe pe alţii altă învăţătură". Deci, care este standardul? Acesta este: "nici-o altă învăţătură". Dar cum oamenii sunt răi (ex, învăţătorii mincinoşi) şi nu ascultă de adevăr, se amăgesc şi vor merge din rău în mai rău, dar şi mai grav este faptul că amăgesc şi pe alţii.

Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. (2 Timotei 3:1)

Adevăraţii credincioşi în Hristos ar trebui să-l respingă pe V. Pustan şi să se depărteze de el (Romani 16:17-18).