- Ierusalimul este Dumnezeu

Lucruri pline de slavă au fost spuse despre cetatea lui Dumnezeu! (Psalmul 87:1-3).

Străbateţi Sionul şi ocoliţi-l, număraţi-i turnurile, priviţi-i întăritura şi cercetaţi-i palatele, ca să povestiţi celor ce vor veni după ei. Iată, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte. (Psalmi 48:12-14)

Atunci când fiii lui Core au scris despre Sion în Psalmul 48, ei vorbeau de oraşul Ierusalim, pentru că el este Sionul, cetatea Ierusalim (2 Samuel 5:6-7; 1 Cronici 11:4-5; 1 Regi 8:1), după cum tot astfel Psalmul 48:2 declară: Frumoasă înălţime, bucuria întregului pământ, este muntele Sionului; în partea de miazănoapte este cetatea Marelui Împărat. Cetatea sau oraşul acesta, este Ierusalimul.

Ierusalimul este un termen folosit pentru a localiza oraşul de pe pământ cunoscut anterior ca Iebus (ex. Iosua 15:8; 18:28; Judecători 19:10), şi mai există de asemeni un Ierusalim ceresc (Galateni 4:26; Evrei 12:22). De asemenea, este un termen utilizat pentru locuitorii săi, cei care au păcătuit împotriva Domnului (ex. Ieremia 4:14; 8:5; Plângeri 1:8), şi se numeşte spiritual Sodoma şi Egipt (Apoc. 11:8). Şi mai este, un termen folosit cu referire la ambele legăminte vechi şi nou (Galateni 4:24-25).

Ierusalimul, este de asemenea cetatea marelui Împărat (Matei 5:35). Domnul l-a ales (Psalmul 132:13; Zaharia 3:2), acolo unde Domnul locuieşte (ex. Psalmul 9:11; 76:2, 135:21), acolo unde Domnul este mare (Psalmul 99:2), acolo unde Îşi are focul şi cuptorul (Isaia 31:9; a se vedea, de asemenea, Isaia 33:14; Evrei 12:29), acolo unde El răcneşte şi unde glasul Lui răsună (Amos 1:2; Ioel 3:16; Mica 4:2), şi de acolo străluceşte Dumnezeu (Psalmul 50:2). Este numit "întruparea frumuseţii desăvârşite" (Psalmul 50:2; Plângeri 2:15), "bucuria întregului pământ" (Psalmul 48:2; Plângeri 2:15), şi va fi numit în viitor "oraşul Adevărului" sau "Cetatea cea credincioasă" (Zaharia 8:3). Şi desigur, Ierusalimul este numit Dumnezeu. "Iată, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci" (Psalmul 48:12-14).

Contextul acestei afirmaţii ("Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru") este făcut în mod clar atunci când se vorbeşte de Ierusalim (Sion), după cum este scris:

Străbateţi Sionul şi ocoliţi-l, număraţi-i turnurile, priviţi-i întăritura şi cercetaţi-i palatele.

Psalmistul atrage atenţia asupra structurilor fizice ale Sionului, turnurile, întăriturile, palatele, ca acestea să fie cercetate, notate (remarcate), pentru a fi povestite, şi apoi ne spune de ce: "Pentru că aceasta este Dumnezeu [ebraică: "Kiy zeh Elohim"], Dumnezeul nostru în veci de veci."

În Psalmul 48, fiii lui Core vorbesc la prezent, şi vorbesc despre Sion ca fiind Dumnezeu Însuşi. Pentru viitor, Scriptura spune că zidurile Ierusalimului se vor numi „Mântuire”, şi porţile sale „Laudă”. (Isaia 60:18; pentru a înţelege contextul citiţi versetul 14). Ierusalimul va fi numit „Scaunul de domnie al Domnului”.

În vremea aceea, Ierusalimul se va numi „Scaunul de domnie al Domnului”; toate neamurile se vor strânge la Ierusalim în Numele Domnului şi nu vor mai urma pornirile inimii lor rele. (Ieremia 3:17; a se vedea, de asemenea, Psalmul 93:2; Daniel 7:9; Matei 5:34, 23:22, Apocalipsa 4:5)

Aici, în Ieremia 3:17 Ierusalim şi "Numele Domnului" sunt sinonime. Cu alte cuvinte, Numele Domnului va fi Ierusalimul, iar ca oraş va fi numit mai târziu, "Domnul, Neprihănirea noastră."

Iată, vin zile, zice Domnul, când voi împlini cuvântul cel bun pe care l-am spus despre casa lui Israel şi despre casa lui Iuda.

În zilele acelea şi în vremurile acelea voi face să răsară lui David o Odraslă neprihănită care va înfăptui dreptatea şi judecata în ţară.

În zilele acelea, Iuda va fi mântuit, şi Ierusalimul va locui în linişte.

Şi iată cum Îl vor numi: „DOMNUL, NEPRIHĂNIREA NOASTRĂ .” (Ieremia 33:14-16)

Aici este spus că Ierusalimul în viitor va fi numit "Domnul, Neprihănirea noastră."

Unii poate vor argumenta împotriva acestei declaraţii, anume că "Domnul, neprihănirea noastră" se referă la Odraslă nu la Ierusalim, din cauza cuvintelor similare descoperite în Ieremia 23.5-6.

Iată vin zile, zice Domnul, când voi ridica lui David o Odraslă neprihănită.

El va împărăţi, va lucra cu înţelepciune şi va face dreptate şi judecată în ţară.

În vremea Lui, Iuda va fi mântuit, şi Israel va avea linişte în locuinţa lui;

şi iată Numele pe care i-L vor da: „DOMNUL, NEPRIHĂNIREA NOASTRĂ!”

Într-adevăr, Ieremia 23:5 numeste Odrasla "Domnul, Neprihănirea noastră", dar acest lucru nu ar trebui să orbească cititorul la ceea ce este în continuare revelat în Ieremia 33. Notaţi diferenţele dintre cele două pasaje: Ieremia 23 continuă cu subiectul principal despre Odraslă de-a lungul versetul 6 cu "În vremea Lui" şi "iată Numele pe care i-L vor da. Ieremia 33 nu se spune acest lucru. În Ieremia 33:16 în loc de a spune "În vremea Lui", se spune "În zilele acelea" şi de asemeni avem "ea" în loc de "Lui" atunci când se face referire la numele cetăţii. De asemenea, cel mai apropiat antecedent despre femininul "ea" în Ieremia 33:16 este vorba de Ierusalim (ex. Isaia 65:18 cu referire la Ierusalim unde este pus la feminin, în româneşte traducerea este la masculin de aceea nu ne este posibil sa vedem diferenţa). "Odrasla" în Ieremia 33:15 este "El" nu "ea," şi, prin urmare, numele de "Domnul, neprihănirea noastră" este deci o referire la Ierusalim. Dar, desigur, dacă Ierusalimul este Dumnezeu şi Odrasla este Dumnezeu, ambii fiind "Domnul, neprihănirea noastră", atunci amândoi sunt unul şi acelaşi, dar totuşi diferiţi (ca si în Ioan 1:1; 14:8-9, 28 ). [Puteţi nota referitor la genul feminin pentru Dumnezeu, că Hristos care este înţelepciunea lui Dumnezeu (1 Corinteni 1:24), şi totuşi cuvantul înţelepciune se găseşte la genul feminin în Proverbe (ex. 1:20-21; 8:1-2; 9:1-3)]

De asemenea, găsim chiar în Ieremia această declaraţie:

Cei care aţi scăpat de sabie plecaţi, nu zăboviţi! Cei din pământul depărtat gândiţi-vă la Domnul, şi Ierusalimul să fie în inimile voastre! (Ieremia 51:50; a se vedea şi Ieremia 31:6)

De ce (ar trebuii în paralel cu "gândiţi-vă la Domnul,") Ierusalimul să fie în inimile voastre? Pentru că atunci când cineva face ca Ierusalimul să fie în inima sa, nu va uita nicicând pe Domnul, după cum bine ilustrează Psalmul 137.

Dacă te voi uita, Ierusalime, să-şi uite dreapta mea destoinicia ei! Să mi se lipească limba de cerul gurii, dacă nu-mi voi aduce aminte de tine, dacă nu voi face din Ierusalim culmea bucuriei mele! (Psalmii 137:5-6)

Aici Psalmistul spune că va face din Ierusalim culmea bucuriei sale şi pronunţă un blestem asupra lui dacă nu-şi va aduce aminte de El. Deci, făcând din Ierusalim culmea bucuriei sale, ar fi idolatrie dacă Ierusalimul nu este Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este culmea bucuriei (Marcu 12:30).

După cum mai este scris:

Atunci voi merge la altarul lui Dumnezeu, la altarul lui Dumnezeu care este bucuria şi veselia mea şi Te voi lăuda cu harpa, Dumnezeule, Dumnezeul meu! (Psalmul 43:4; a se vedea, de asemenea, Psalmul 5:11; Ieremia 15:16)

În lumina celor de mai sus, practica lui Daniel de a se ruga spre Ierusalim este destul de interesantă. Psalmul 137 este întradevăr contextul în care Daniel a trăit.

Când a aflat Daniel că s-a iscălit porunca, a intrat în casa lui, unde ferestrele odăii de sus erau deschise înspre Ierusalim, şi de trei ori pe zi îngenunchea, se ruga şi lăuda pe Dumnezeul lui, cum făcea şi mai înainte. (Daniel 6:10)

În cele din urmă, este binecuvântare pentru cei care iubesc Ierusalimul.

Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului! Cei ce te iubesc să se bucure de odihnă. (Psalmii 122:6)

Şi este blestem peste cei care î-L urăsc.

Să se umple de ruşine şi să dea înapoi toţi cei ce urăsc Sionul! Să fie ca iarba de pe acoperişuri, care se usucă înainte de a fi smulsă! Secerătorul nu-şi umple mâna cu ea, cel ce leagă snopii nu-şi încarcă braţul cu ea, şi trecătorii nu zic: „Binecuvântarea Domnului să fie peste voi!” „Vă binecuvântăm în Numele Domnului!” (Psalmii 129:5-8)

Pentru mai multe despre Dumnezeu, a se vedea El este Sfinţii Dumnezei, Domnul este om, Dumnezeu este Dragoste, cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu sunt Dumnezeu, Tronul, Cerul, şi Împărăţia sunt Dumnezeu, şi Teama adevărată de Dumnezeu.

a true church, P. O. Box 130, Moodys, OK 74444

Traducerea Vasile Sanda (2013)