Normen

Online vragenlijsten

Bij het online invullen, berekent de achterliggende programmatie aan de hand van de normen het testresultaat.

Het testresultaat belandt op die manier in de mailbox van de professional.

Normtabellen

Wil je als professional de normtabellen bekijken, vraag ze op bij de OLB verantwoordelijke van je koepel.

Een stukje geschiedenis

De totstandkoming van de OLB-batterij ging gepaard met een longitudinaal onderzoek bij een groep leerlingen secundair onderwijs. Om de voorspellende waarde van de vragenlijsten voor de latere onderwijsloopbaan van leerlingen te kunnen onderzoeken, werden de leerlingen van 2012 tot 2017 opgevolgd. Naast heel wat onderzoeksgegevens leverde dit per vragenlijst ook normeringsgegevens op voor een aantal doelgroepen (afhankelijk van de samenstelling van de batterij per meetronde).

In oktober 2012 waren 128 scholen bereid om aan het onderzoek mee te werken. Uit deze poule werd een representatieve steekproef van 35 scholen getrokken. De deelnemende scholen werden gekozen op basis van drie kenmerken: regio, onderwijsnet en onderwijsstructuur. In elk van die 35 scholen nam telkens 1 volledige klas deel aan het onderzoek via het invullen van de vragenlijsten. De bevraging verliep elektronisch en onder begeleiding van een projectmedewerker. Bij elke nieuwe meetronde werden zo veel mogelijk leerlingen uit de oorspronkelijke steekproef getraceerd en in de nieuwe proefgroep opgenomen (voor meer detailinformatie: zie tijdschrift Caleidoscoop, jaargang 28 nr. 4 juli - augustus 2016).
Dat gaf volgend resultaat:

  • Meetronde 1: Lente 2013; 2de jaar SO; 626 leerlingen; 35 scholen.

  • Meetronde 2: Lente 2014; 3e jaar SO; 367 leerlingen; 42 scholen.

  • Meetronde 3: Lente 2015; 4de jaar SO; 329 leerlingen; 75 scholen.

  • Meetronde 4: Lente 2016; 5de jaar SO; 287 leerlingen; onduidelijk over hoeveel scholen.


Na meetronde 1 was door de verspreiding van de leerlingen over verschillende scholen een groepsgewijze digitale afname niet meer de meest aangewezen methode voor dataverzameling. In meetronde 2 werd gekozen voor een combinatie van een digitale bevraging en een bevraging op papier. In meetronden 3 en 4 gebeurden de afnames louter op papier.

In schooljaar 2016-2017 werd nog een 5de meetronde georganiseerd (6de jaars SO), maar door een te beperkte deelname konden we de bekomen gegevens niet omzetten in betrouwbare normeringsdata.