OLB binnen het zorgcontinuüm

Aan de slag > OLB binnen het zorgcontinuüm

Fase 0

School en leerkrachten

In Fase 0 ligt de focus op de realisatie van een gedragen en kwaliteitsvolle visie op onderwijsloopbaan-begeleiding en op de afstemming en realisatie ervan in de dagelijkse schoolpraktijk.

In de verhoogde zorg spreken leerkrachten leerlingen aan (of vice versa) die problemen ervaren in hun studiekeuze of onderwijsloopbaan, of met specifieke vragen zitten. De school stemt hierbij haar zorg af op de noden van de leerling en differentieert en remedieert waar nodig.

Vanuit onze signaalfunctie en consultatieve leerlingenbegeleiding ondersteunen we de scholen in hun OLB-beleid en -praktijk. We gaan in dialoog met scholen en leerkrachten om waar nodig hun rol te versterken in het studiekeuzeproces van de leerlingen. Het is belangrijk dat scholen risicoleerlingen preventief of vroegtijdig detecteren en opvolgen, en tijdig verwijzen naar het CLB.


Fase 1

School en/of CLB

Voor sommige leerlingen komt de brede basiszorg onvoldoende tegemoet aan de behoeften. De leerling zit met specifieke vragen of ervaart problemen in zijn keuzeproces. Dit vraagt om een meer afgestemde aanpak. Zowel de school als het CLB kunnen hierin een aanbod doen.

Een leerkracht of schoolinterne leerlingenbegeleider kan een leerling met vragen, twijfels, negatieve ervaringen, gebrek aan vertrouwen, onvoldoende kennis van mogelijkheden, onenigheid met ouders, moeilijke thuiscontext, enz. een stap vooruit helpen door zich af te stemmen op de noden van de leerling. Afhankelijk van de nood kan hij gebruik maken van een advies of van motivatie-, informatie-, feedback- of coachingstechnieken.

Voor heel specifieke OLB-vragen, bij specifieke keuzesituaties (niet vanzelfsprekende overgangen, na een B-attest, bij vraag naar IAC, enz.), in complexe keuzesituaties of moeizaam lopende keuzetrajecten of als bepaalde psychosociale problemen aan de basis liggen van de ervaren keuzeproblemen kunnen leerling en ouders een beroep doen op het CLB. Het antwoord op die vraag kan een kernactiviteit zijn die zich in een andere zorgfase situeert. Maar in heel wat van bovenstaande situaties zijn een grondige verkenning, analyse en aanpak nodig die een ‘uitbreiding van de zorg’ (= fase 2 van het zorgcontinuüm) inhouden.

Fase 2

CLB

In fase 2 van het zorgcontinuüm breiden we de OLB-zorg uit met de gedragswetenschappelijke competenties en OLB-knowhow van het CLB. Conform de kernactiviteiten van het Decreet Leerlingenbegeleiding onthaalt en verheldert het CLB de OLB-hulpvraag van de leerling, zet het in fase 2 van het zorgcontinuüm z’n draaischijffunctie in, begeleidt het de leerling of geeft het een handelingsgericht advies waarna de leerling zelf in staat is om keuzes te maken en verder op stap te gaan.

Vaak is dat evenwel niet voldoende voor leerlingen die vastlopen in hun studiekeuzeproces en is er een HGD- traject nodig.

Begeleiden door CLB ?

Hoe we de leerling als clb-medewerker concreet kunnen ondersteunen in een begeleidingstraject vind je in het aparte deel: