Interne druk ervaren

OLB & HGD > Begeleidingsfase > Oriëntatie : Motiverende coach > Interne druk ervaren

Een studiekeuzeproces dat vooral aangestuurd wordt door angst of door perfectionisme doet al gauw een alarmbel afgaan bij de OLB-begeleider.

Een gezond studiekeuzeproces krijgt immers vorm vanuit het streven om iets te realiseren, niet om iets te vermijden.

De interne druk die bepaalde leerlingen ervaren voor hun studies nemen ze wel eens mee naar de ‘opdracht’ om tot een geschikte studiekeuze te komen.

Net als bij hun studies is bij het maken van een studiekeuze het niet willen ontgoochelen of het vermijden van falen een belangrijke drijfveer.

Tevens willen ze vaak angstvallig alles onder controle houden, waardoor ze in bepaalde keuzetaken blijven steken.

Zo komt het voor dat ze verschillende opties maar blijven uitdiepen en vergelijken zonder tot besluiten te kunnen komen. Of ze blijven bepaalde stappen in hun keuzetraject voor zich uitschuiven.

Als OLB-begeleider willen we deze leerlingen uit hun keurslijf helpen stappen.

We willen ruimte maken om te reflecteren en om het denken van de leerling te verbreden.

  • Welke nieuwe studierichtingen komen in het vizier als hij zijn angst- of schuldgevoelens aan de kant schuift en kijkt naar wat hem echt boeit?

Op die manier maken we de brug naar een studiekeuze die uitgaat van intrinsieke doelen, van zelfvertrouwen en van talenten.

Onterechte twijfels over competenties laten we kritisch onderzoeken door naar de feiten te laten kijken.

  • Over welke vaardigheden of prestaties krijgt de leerling positieve feedback en erkenning, ook al voelt hij het anders aan?

We staan ook stil bij de bronnen die voor die interne druk zorgen. Daar klaarheid in scheppen kan de leerling een stap vooruit helpen.

Indien faalangst en perfectionisme erg wegen op het studiekeuze-proces, dan maken we eerst daar werk van. Ontspanningsoefeningen kunnen hier deel van uitmaken.

We proberen dus de druk van de leerling weg te halen. Een studiekeuze bespreken we als iets dat ook te maken heeft met ‘buikgevoel’ en met dromen. We halen het ‘moeten’ uit het denken van de leerling en vervangen het door ‘graag willen’ en positieve motieven.

We stellen een studiekeuze ook voor als een proces, waarin je een richting volgt, en niet als iets dat allesbepalend is. Elke keuze is in die zin een tijdelijke keuze.