Onderzoeksfase

OLB & HGD > Onderzoeksfase

Na de strategiefase ...

In de onderzoeksfase is ons doel:

  • de hypothese(n) die we hanteren aftoetsen en

  • de onderzoeksvraag of -vragen die we ons stellen beantwoorden.

Dat kunnen we op verschillende manieren realiseren.

  • we kunnen de leerling als ‘mede-onderzoeker’ engageren om een bepaalde aanpak als ‘gedragsexperiment’ uit te proberen en om na te gaan wat het effect ervan is.

  • we laten de leerling een OLB-dagboek bijhouden op basis waarvan we na analyse tot bepaalde conclusies kunnen komen wat de vooropgestelde hypothese en onderzoeksvraag betreffen.

en

we kunnen beroep doen op de vragenlijsten uit de OLB-batterij.

In deze handleiding hanteren we in de onderzoeksfase uitsluitend deze 11 vragenlijsten.

Daarnaast zijn er ook andere onderzoeksmethodieken mogelijk, en zijn er ook andere psychometrische instrumenten die kunnen ingezet worden, zoals bijvoorbeeld capaciteitstests of interessesvragenlijsten.

Welke vragenlijsten ?

Je kan de vragenlijsten uit de OLB-batterij vinden op basis van ...

Meer informatie nodig ?

Uitleg over de totstandkoming van de OLB-batterij, de dataverzameling, de resultaten van de verschillende meetrondes en de beschrijving van de normgroepen kan je lezen in de volledige handleiding van het project 'Een stap vooruit - OLB-diagnostiek'. Lees er meer over: Wie is wie ?

De OLB-batterij
biedt een raamwerk om met een brede kijk op zoek te gaan naar mogelijke verklaringen van een moeizaam of vastlopend studiekeuzeproces.

Voordelen van de vragenlijsten

  • Vragenlijsten bevatten een representatieve steekproef van items die peilen naar het onderliggende concept dat ze meten.

  • Die items bevatten relevante vragen die de leerling aan het denken kunnen zetten. In die zin kunnen ze zelfs een belangrijk begeleidingsdoel mee helpen realiseren.

  • Een vragenlijst kan ook in een relatief korte tijd een (complex) probleem in kaart brengen en helpen verhelderen.

  • Maar bovenal bevatten ze een criterium op basis waarvan we de gestelde hypothese al dan niet kunnen aannemen. Ze stellen ons immers in staat om op een relatief betrouwbare manier een uitspraak te doen over de mate waarin het gemeten construct bij de leerling aanwezig is. Dat kunnen we doen doordat we het resultaat van de leerling kunnen vergelijken met een relevante en representatieve normgroep.

Vanuit de gestelde hypotheses en onderzoeksvragen maakten we duidelijk welke vragenlijsten uit de OLB-batterij we waarvoor kunnen afnemen.