Motiverende coach

OLB & HGD > Begeleidingsfase > Oriëntatie 1: Motiverende coach

De CLB-begeleider als motiverende OLB-coach

Zowel in het maken van zijn studiekeuze als in de opleiding zelf moet de leerling zichzelf kunnen zijn. Hier speelt de kracht van autonome motivatie. Studiekeuzes die op vrijwillige basis tot stand komen en authentiek zijn, zijn succesvoller en beter bestand tegen moeilijke momenten. Studiekeuzes die in ‘de zone van de naaste (identiteits)ontwikkeling’ van de leerling liggen, versterken het zelfvertrouwen.

Het realiseren van een studiekeuze op basis van autonome motivatie vormt daarom een belangrijk begeleiderskompas. In ons begeleidingswerk leggen we het eigenaarschap van het keuzetraject in handen van de leerling. De leerling is de regisseur van zijn eigen onderwijsloopbaan. Dat stelden we reeds in de inleiding van deze handleiding. Een regisseur is iemand die leiding geeft aan de uitvoering van een programma. Het programma dat de leerling in zijn studiekeuzeproject te regisseren heeft, is zijn eigen persoonlijk programma.

Als OLB-begeleider zoeken we aansluiting bij de persoon van de leerling, bij zijn visie en perspectief, bij zijn project, zijn traject, zijn programma. We luisteren geboeid naar hoe hij zichzelf ziet, naar welke toekomst hij voor zichzelf droomt en hoe hij denkt zijn dromen waar te maken. Maar ook naar de problemen die hij ervaart. We luisteren zonder vooroordelen en vanuit een oprechte interesse voor de persoon van de leerling. We moedigen de leerling aan om inbreng te hebben in het gesprek en nodigen hem uit tot dialoog. We stellen vragen en helpen reflecteren. We vragen door en helpen verkennen of onderzoeken.

We helpen waar nodig ook structureren en overzicht houden. De vele aspecten van een studiekeuze laten zich niet altijd gemakkelijk verwoorden in een samenhangend verhaal. We zorgen naast structuur ook voor doelgerichtheid in de begeleidingsgesprekken. We brengen thema’s aan en helpen onderwerpen selecteren, uitdiepen en afronden.