Cabour

Algemeen

Het domein Cabour bevind zich op het grondgebied van Adinkerke, deelgemeente De Panne, nabij de Moeren en de Franse grens. Het is een niet vrij toegankelijk natuurgebied van 87 ha, met een museum over waterwinning, die in 1992 geopend werd. Het is gelegen op nr 139, Moeresteenweg, De Panne (Adinkerke).

Het ontleent zijn naam aan de Franse eigenaar, Charles Cabour (Duinkerke 1856-1924), die er een kasteel liet bouwen.

Gedurende de 1ste wereldoorlog werd door het Belgisch leger een waterwinning gestart in het duingebied van Cabour.

Tussen de twee wereldoorlogen heeft de Belgische Staat het grootste deel van het domein aangekocht en later aan de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) verkocht.

Eerste wereldoorlog

Cabour werdf een veldhospitaal vanaf April 1915, olv dokter generaal Derache, aangesteld door dokter Melis, diensthoofd van de Gezondheidsdienst van het leger.

De gewonden kwamen hier per spoor toe uit Veurne.

Tot in 1917 zal Cabour 3.324 gewonden ontvangen. Daarna zal het hospitaal alleen maar zieken en gasslachtoffers opnemen, onder het beleid van de Ieperling, dokter Nolf.

Dokter Derache muteerd met zijn staf naar Beveren-aan-de-IJzer, waar een nieuw hospitaal met 20 paviljoenen ontstond.

Voor meer info : www.wo1.be www.lescheminsdelamemoire.net (in verscheidene talen) www.1914-1918.be.

Tweede wereldoorlog

De Duitse troepen bereikten het domein in Juni 1940. Officieren en onderofficieren logeerden in het kasteel. De paviljoenen, die tijdens W O 1 de gewonden geherbergd hadden, werden betrokken door de artilleristen van de veldbatterij Adinkerke Stp Schlieffen. Ze bestaat uit zes bakstenen open beddingen, vier geschutsbunkers en één commandobunker.

Voor meer info : Bunkers Schlieffen

In September 1944 werden De Panne en Adinkerke door de Canadezen, opgevolgd door Tsjechische pantsereenheden, bevrijd. Ze namen stelling in het domein Cabour, waar ze bleven tot in mei 1945..

Info

Voor meer info over het domein Cabour

Het boek "Charles Cabour, 80 jaar IWVA, 1924-2004, Norbert Desiere, 2005", te verkrijgen door overschrijving van € 18 op banknr 119-6020525-49.

norbert@desiere.be