Koning Leopold I

Leopold von Sachsen-Coburg-Saalfeld (1790 - 1865)

Zoon van hertog Franz von Sachsen-Coburg en hertogin Augusta von Reuss-Ebersdorf.

Eerste koning der Belgen, van 1831 tot 1865.

Begraven in de krypte O.L. Vrouwkerk te Laken-Brussel - gedenkteken in Laken, op de plaats waar de koning oorspronkelijk begraven werd "toren", in het park, recht tegenover het kasteel van Laken, "mausoleum" genoemd. Waarschijnlijk is er ook een gedenkteken in de St-Georges Chapel in Windsor bij Londen.

De Prins

Vanaf zijn vijfde al, kreeg hij symbolisch de titel van kapitein in het Russische leger kado. Zijn oudere zuster was immers gehuwd met de broer van keizer Alexander van Rusland. Als de Franse keizer Napoleon Bonaparte het continent in vuur en vlam zet, heeft Leopold veel bewondering voor Napoleon maar toenadring lukt tweemaal niet. Vandaar dat hij terugkomt om aan de zijde van de Russische Tsaar Alexander mee Napoleon te verdrijven. Na de overwinning op de Fransen, maakt Leopold het mooi weer in Londen. Zelfs Napoleon had destijds toegegeven dat Leopold één van de mooiste jongemannen is, vol elegantie.

Tsaar Alexander verneemt dat Charlotte (1796-1817), kroonprinses van Wales, kleindochter van koning George III van Engeland en Ierland, verloofd is met de kroonprins van de Nederlanden, Willem van Oranje, maar ziet dat helemaal niet zitten. De 3 broers van Charlotte zijn nog kinderloos en de jonge Charlotte zou best troonopvolger kunnen worden. Leopold is nu 24, ongehuwd en knap. Hij vergezeld de Tsaar bij zijn staatsbezoek aan Engeland, na de overwinning op Napoleon.

Charlotte wordt verliefd op Leopold. De verloving wordt vebroken, maar koning George IV wil van het huwelijk met Leopold niet weten.

Leopold reist rond in Europa voor wat diplomatieke missies (o.a. gebiedsuitbreiding van het hertogdom Coburg)

Leopold en Charlotte blijven elkaar schrijven via betrouwbare koeriers : Britse officieren en hertog van Kent.

Dokter Kristian -Frederik , baron von Stockmar is 28, reeds raadgever van prins Leopold en treedt nu officieel in dienst als persoonlijk lijfarts.

Leopold wordt verzocht door de Britse prins regent (zoon van de koning) om zich naar Groot-Brittanië te begeven. Hij verneemt dat de koning geen bezwaar meer heeft voor het huwelijk met Charlotte. De koning is echter blind en krankzinnig geworden.

Het huwelijk wordt geplant op 2 mei 1816. Het wordt een echt liefdeshuwelijk.

Charlotte en Léopold krijgen het kasteel Claremont House als woonplaats en Marlborough House als pied-a-terre te Londen. Dokter Stockman wordt de prive-secretaris van het koppel.

Een jaar na het huwelijk slaat het noodlot toe. Prinses Charlotte baart een dood zoontje en overlijdt.

Prins Leopold is een droeve weduwenaar. Hij heeft wel diverse relaties met verscheidene dames : Dolly, gravin Ficquelmont, Jane Digby, lady Ellenborough.

In 1829 is het Karoline Bauer, actrice in het koninklijk theater van Potsdam, familielid van Stockmar, zij lijkt op de geliefde Charlotte. Ze wordt de titel van gravin van Montgomery toegekend. Maar dit geheim huwelijk mislukt zeer snel.

Leopold houdt doet veel voor de opvoeding van zijn nichtje, de latere koningin Victoria.

De Griekse troon wordt hem aangeboden, hij weigert : te gevaarlijk.

Het kleine België ontdoet zich van het Nederlandse juk : er is een koningstroon vacant, Leopold aanvaardt met de steun van Groot-Brittanië en Frankrijk.

Op 17 Juli 1831 zette hij voet op het grondgebied Adinkerke-De Panne. Sedert 1958, herinnert een monument deze gebeurtenis op het strand van De Panne. Er wordt vertelt in de visserskringen dat de toen 17-jarige visser Pieter Blonde (1814-1904) samen met een paar andere vissers, prins Leopold en zijn gevolg door het water naar het strand van De Panne droeg.

Voor details over de militaire carriere van de Prins, zijn eerste huwelijk en de onderhandelingen vooranfgaand zijn troonbestijging, zie HIER>>>


Koning Leopold koning der Belgen

Koning Leopold ziet zijn nieuwe huwelijk als een staatszaak. Om zijn politieke ambities te dienen wil hij een huwelijk met een Orleans.

Louise-Marie is 20, ze krijgt van haar vader te horen dat de kersverse koning (toen 42), haar man wordt. Ze kent hem niet eens !

Ze trouwen op 8 Augustus 1832 te Compiegne.

De jonge koningin werd weggerukt uit een harmonieus gezin, ze verging in Brussel van de heimwee. Leopold toonde veel gebrip voor zijn veel jongere, tengere vrouw.

Na hun huwelijk nemen Leopold en Louise-Marie hun intrek in het paleis van Laken. Het oordeel van de koningin over de Belgen is niet mals, maar eerlijk. Langzaam maar zeker leert ze het land en zijn bewoners beter kennen en waarderen.

Oostende bekoort haar meteen, over Gent is ze in de wolken, maar de stad die ze diepst in haar hart draagt is Antwerpen.

Vier maanden na het huwelijk schrijft de koningin naar haar moeder dat ze zwanger is.

Op 24 Juli 1833 wordt een jongetje geboren. Hij krijgt de naam van Louis-Philippe. Hij zal op 16 mei 1834 overlijden aan een leverkwaal.

Op 9 mei 1835 is de koningin terug moeder. Het is een zoon : Leopold, later koning Leopold II. Op 9 April 1837 wordt nog een zoon geboren : Filips en op 7 Juni 1840 ziet Charlotte het levenslicht.

Louise-Marie is een eenzame koningin. Na de geboorte van de kinderen belast de koning haar met het opvolgen van hun opvoeding. De kinderen werden opgevoed door een heel lieve en attentievolle moeder. Na haar vierde zwangerschap werd de fel verzwakte koningin nooit meer de oude. Ze moest dan de ene onheilstrijding na de andere verwerken.

Zelf is de koning steeds meer afwezig. Een maand per jaar trekt hij naar her kuuroord Wiesbaden. Hij verblijft ook lange weken in de "Château d'Ardenne" te Houyet. Zelfs in Oostende, waar ze voordien dikwijls samen heen trokken, duikt Leopold steeds vaker zonder Louise-Marie op.

De koning zoekt vertier bij andere vrouwen en de koningin weet dat.

Zwaar ziek en verpletterd door heimwee en verdriet overleed de koningin op 12 Oktober 1850 te Oostende.

AFBEELDINGEN


De relatie van de koning

In 1844 knoopte Leopold openlijk een relatie met een jonge vrouw, Arcadie Claret (1826-1897).

Als het gerucht van haar verhouding met de koning publiek geheim wordt, jouwt het volk haar uit. De koning fleurt op, zijn nieuwe liefdesavontuur maakt hem 10 jaar jonger. (hij is 55).

Om het pad te effenen, trouwt Arcadie met een stalmeester van Laken, Diedrich Meyer, 37. Na het schijnhuwelijk vertrekt hij naar Coburg, waar hij van koning Leopoldsbroer een functie als oppertalmeester krijgt aan het hertogelijk hof. Er komt ook een adellijke titel bij : baron von Eppinghoven.

Arcadie woont met haar broer in de Koningstraat. Ze krijgt nog een buitengoed, nabij Stuivenberg en een huis te Luik. Daar wordt Georg geboren, op 14 November 1849. Voor de burgerlijke stand heet hij Meyer.

Vijf jaar later, als Louise-Marie ernstig ziek is en het verzet van het volk tegen zijn verhouding met Arcadie steeds feller wordt, beslist Jules Van Praet, prive-secretaris van de koning om hem aan te pakken. De koning reageert woedend maar beseft dat Van Praet gelijk heeft. Drie dagen na de dood van Louise-Marie vertrekt Arcadie naar Duitsland met haar familie.

Na de dood van de koningin krijgt de relatie nog een staartje. Op 25 September 1852 wordt te Stuivenberg een 2de zoon geboren, Arthur Meyer. De koning is dan 62.

Koning Leopold had, voor zijn dood alles geregeld opdat zijn geliefde een veilig onderkomen zou krijgen. Ze is 21 jaar bij hem gebleven.


1848, wervelwind over Europa

Het nationalisme steekt de kop op in Parijs, Wenen, Berlijn, in Hongarije, Bohemen, Lombardije. Ook in Londen is de sfeer woelig. Koning Leopold I had die revoluties voorzien. Hij verwacht zich aan het ergste. Zijn bezittingen zijn veilig. Als het volk dat wenst zal hij de troon afstaan.

Aan zijn nicht Victoria vertelt hij naar een rustig leven te verlangen, in een gunstiger klimaat. Hij geniet nochtans van de sympathie van het Belgisch volk. Toch vindt hij de Belgen karig en ondankbaar. Hij wenst in Engeland (Windsor) begraven te worden, maar dat zal niet lukken.

(Volgens de Gentse auteur Mia Kerckvoorde in haar boek "Louise d'Orléans", bibliothèque d'histoire Duculot, 1991)

Naar Leopold Ier, Jacques de Launay, Ed. J.M. Collet, 1982.

De Kinderen van de Koning, Reinout Goddyn, The House of Books, 2002.

DE FREGATEN LEOPOLD I en LOUISE-MARIE

Fregat F930 Leopold I, van de Belgische Marine

Kwartier Marinebasis Zeeebrugge

Fregat F931 Louise-Marie, van de Belgische Marine, Kwartier Marinebasis Zeebrugge