Temaer

Balanced ScoreCard RPA

Forside  ->  Temaer -> Balanced ScoreCard RPA

Balanced ScoreCard RPA | BSC Robotic Process Automation

I dagens hastigt udviklende forretningslandskab søger organisationer konstant efter måder til at forbedre indtjeningen, sænke omkostningerne, øge effektiviteten, forbedre kundeoplevelsen, forbedre kvaliteten, reducere risici og strømline driften. Procesautomatisering i form af RPA giver mulighed for at nå disse strategiske mål og meget mere. 

At målrette og måle succesen af en organisations RPA-indsatser (softwarerobotter) kan være en udfordring for de fleste organisationer uanset branche. 

Hvad er RPA?

Robotic Process Automation (RPA) er brugen af ​​teknologi til at automatisere gentagne, regelbaserede opgaver og arbejdsgange. RPA er automatisering af opgaver og processer ved at udvikle en softwarerobot, der efterligner menneskelig interaktion. 

RPA er en af ​​de mest populære tilgange, der bruges af mange organisationer til automatisering i dag og indgår i en automatiseringsstrategi. Hvis du ønsker at få en dybere indsigt i RPA, så Tryk her. Websitet er udarbejdet af Henrik Michelsen. Samme person som har udarbejdet 'Balanced ScoreCard Akademi'.

Hvordan kan man anvende Balanced ScoreCard ift. RPA-indsatser? 

Et Balanced ScoreCard er et rammeværk som typisk er opdelt i fire perspektiver, der bruges til at måle og styre en organisations strategiske målsætninger. 

Når det kommer til RPA, så kan et Balanced ScoreCard bruges til at måle og styre organisationens succes med at implementere og udnytte RPA. Det kan hjælpe organisationen med at sikre, at RPA bidrager til at nå de overordnede strategiske målsætninger.

Uden klare strategiske målsætninger, KPI'ere og benchmarks kan organisationer have svært ved at planlægge deres RPA-indsatser for maksimal skalering og effektivitetsfordele. 

Organisationen kan dog ved at identificere påvirkningen på de fire nøgleperspektiver: Økonomi, Kunder, Forretningsprocesser, Medarbejdere analysere samt evaluere på de kortsigtede og langsigtede effekter ved RPA-indsatserne. Der bør udvikles strategiske målsætninger, KPI'er, mål og handlinger for hvert af de fire perspektiver.

Via et Balanced ScoreCard RPA kan organisationen få et værdifuldt og strategisk værktøj, der gør det muligt at monitorere, planlægge og udføre RPA-indsatser. 

Målrette processer for automatisering strategisk

Organisationer har brug for en klar strategisk køreplan, der formulerer målene for deres RPA-indsatser. De mest effektive RPA-strategier inkluderer vejledning i, hvordan man identificerer, evaluerer og prioriterer de processer, der er målrettet for automatisering.

Før man automatiserer, så bør organisationer undersøge processer fra ende til anden. Identificere hvilke processer der er klar til automatisering nu, og hvilke der skal opdateres først. 

Denne øvelse bør også identificere alle opgaver, der udføres forskelligt fra medarbejder til medarbejder, og som selvfølgelig skal standardiseres, før automatisering kommer ind.

Hvornår bør organisationer overveje Robotic Process Automation?

Man bør overveje RPA for en organisation, hvis:

Fordele ved Balanced ScoreCard RPA

Et BSC RPA vil levere fordele på tværs af hele organisationen for flere forskellige roller.

Vision for RPA

Balanced ScoreCard - Visioner

En organisations vision for RPA kan være meget forskellig afhængigt af organisationens specifikke behov og mål. Nogle generelle eksempler på en vision for RPA kan være:

Det er vigtigt, at en organisations vision for RPA skal være baseret på en grundig forståelse af organisationens behov og mål for automatisering. Visionen skal være realistisk og opnåelig, og den skal være understøttet af en klar køreplan for, hvordan den skal realiseres.

Strategiske temaer for RPA

Nedennævnte eksempler er blot nogle af de mange mulige strategiske temaer, der kan indgå i et Balanced ScoreCard RPA. De konkrete temaer, der er relevante for en given organisation, vil afhænge af organisationens overordnede vision og strategiske målsætninger.

Her er nogle eksempler på, hvordan de fire perspektiver kan relatere til hinanden:

Økonomisk vækst kan skabes ...

ved at øge kundetilfredsheden, udvikle nye produkter og services eller forbedre effektiviteten af organisationens interne processer. Øget omsætning kan opnås ved at tiltrække nye kunder og øge loyaliteten hos eksisterende kunder. 

Forbedret indtjening kan opnås ved at reducere omkostningerne eller øge omsætningen. Reduktion af omkostninger kan opnås ved at forbedre effektiviteten eller øge produktiviteten. Øget værdi for aktionærerne kan opnås ved at øge indtjeningen eller øge markedsværdien.

Kundetilfredshed kan skabes ...

ved at tilbyde produkter og services, der opfylder kundernes behov, og ved at levere en god kundeservice. Tilfredshed hos nuværende kunder kan opnås ved at forbedre produkterne eller tjenesterne, forbedre kundeservicen eller skabe en god kundeoplevelse. 

Tiltrækning af nye kunder kan opnås ved at udvide produktsortimentet, udvide markedsføringen eller indgå partnerskaber. Øget loyalitet hos kunderne kan opnås ved at tilbyde loyalitetsprogrammer, skabe personlige relationer til kunderne eller give god kundeservice. 

Øget markedsandel kan opnås ved at udvide markedsføringen, lancere nye produkter eller tjenester eller købe konkurrenter.

Interne forretningsprocesser kan forbedres ...

ved at introducere nye teknologier, optimere processerne eller uddanne medarbejderne. Forbedret effektivitet kan opnås ved at automatisere processer, reducere fejl eller forbedre kommunikationen. 

Forbedret kvalitet kan opnås ved at indføre kvalitetskontrol, bruge kvalitetssikringsmetoder eller forbedre uddannelsen af medarbejdere. Forbedret innovation kan opnås ved at investere i udvikling, skabe en innovativ kultur eller samarbejde med eksterne partnere. 

Forbedret leveringsevne kan opnås ved at forbedre logistikken, reducere ventetider eller øge kundetilfredsheden.

Medarbejdere er en vigtig ressource ...

for enhver organisation. Medarbejdertilfredshed og engagement kan føre til øget effektivitet og innovation. Motiverede og engagerede medarbejdere kan opnås ved at give medarbejderne mulighed for at udvikle sig, skabe en god arbejdskultur eller tilbyde attraktive løn- og ansættelsesvilkår. 

Fokus på kompetenceudvikling kan opnås ved at tilbyde uddannelse og udviklingsprogrammer, give medarbejderne mulighed for at tage kurser eller skabe en kultur, der støtter læring. 

En sund og sikker arbejdsplads kan opnås ved at overholde sikkerhedsbestemmelser, tilbyde sundhedstilbud til medarbejdere eller skabe en arbejdsplads, der er fri for stress og mobning. 

En bæredygtig organisation kan opnås ved at reducere miljøpåvirkningen, bruge bæredygtige materialer eller bidrage til samfundet.

Strategiske målsætninger for RPA

Robotic Process Automation (RPA) kan bruges til at automatisere en bred vifte af opgaver og processer i en organisation. Dette kan give en række strategiske fordele. Ved at definere klare og målbare strategiske målsætninger for RPA kan organisationer sikre, at de får den maksimale værdi ud af deres investeringer i denne teknologi. 

Ved at vælge de rigtige strategiske målsætninger kan RPA være en kraftfuld drivkraft for forandring og vækst i organisationen.

Her er nogle gode råd til at vælge de rigtige strategiske målsætninger for RPA:

Strategiske målsætninger for RPA kan inddeles i tre hovedkategorier:

Balanced ScoreCard - Identifikation af strategiske mål

Strategiske målepunkter | KPI'er | Lag-indikatorer & Lead-indikatorer 

Balanced ScoreCard - Strategiske målepunkter – Lag og Lead indikatorer

Økonomi | KPI'er

Det finansielle perspektiv fokuserer på de finansielle fordele ved RPA, såsom øget indtjening, omkostningsreduktioner, forbedret rentabilitet og udnyttelse af anlægsaktiver.

Kunder | KPI'er

Kundeperspektivet fokuserer på de fordele, som RPA kan give kunderne eller andre nøgleinteressenter (fx leverandører, medarbejdere), såsom forbedret kundeservice, reduceret ventetid, leveringstid, mere præcise data og øget kundetilfredshed. 

Forretningsprocesser | KPI'er

Forretningsprocesser perspektivet fokuserer på de interne processer, der er nødvendige for at implementere, understøtte og vedligeholde RPA, såsom procesidentifikation, udvikling, kvalitet, sikkerhed, styring og implementering. 

Perspektivet har også fokus på at forbedre effektiviteten af forretningsprocesserne ved at eliminere manuelle opgaver og reducere fejl samt forbedre fleksibiliteten af forretningsprocesserne ved at gøre dem mere modstandsdygtige over for ændringer.

Medarbejdere | KPI'er

Medarbejderperspektivet fokuserer på de kompetencer og færdigheder, der er nødvendige for at fortsætte med at forbedre RPA-indsatserne, såsom uddannelse, teknologi,  innovation, kultur og forandringsledelse. Ved at skabe en kultur der er åben for nye ideer og teknologier forbedres innovationen.

Således dækker Balanced ScoreCard RPA alle de strategiske aspekter, der kræves af en organisation for at få succes i sin automatiseringsrejse. Det giver også målinger og rapporter på tværs af forskellige roller for at spore automatiseringsprojektets fremskridt.

Lag og Lead indikatorer for RPA

Lag og Lead indikatorer er to forskellige typer af målepunkter, der kan bruges til at måle succesen af RPA-indsatser. Lag-indikatorer måler resultaterne. Det er resultatindikatorer, der måler effekterne af RPA-programmet. 

Lead-indikatorer måler de aktiviteter, der fører til disse resultater, dvs. indsatsindikatorer. De kan bruges til at måle fremskridt med RPA-indsatser og til at identificere eventuelle problemer eller risici.

De specifikke Lag- og Lead-indikatorer, der skal anvendes i et Balanced ScoreCard RPA, vil afhænge af organisationens individuelle behov og mål. Det er vigtigt at vælge indikatorer, der er målbare, relevante og tidsbestemte.

Ved at bruge Lag- og Lead-indikatorer sammen kan organisationer få et mere komplet billede af succesen med deres RPA-indsatser.

Lag-indikatorer for RPA

Lead-indikatorer for RPA

Lag- og Lead-indikatorer anvendt sammen

Her er nogle eksempler på, hvordan Lag- og Lead-indikatorer kan bruges sammen:

Udvikling af strategi for RPA

At formulere en strategi til at udnytte potentialet i RPA er meget lig at formulere en strategi for ethvert andet område. Som ved enhver anden planlægningsindsats kan Balanced ScoreCard give en ramme for at udvikle strategien.

For at få succes med at udvikle strategien, så er det vigtigt, at man følger en fast 'skabelon' som giver den fornødne systematik i processen. Processen skal selvfølgelig altid tilpasses organisationens egen situation. Beskrivelsen nedenfor skal derfor ikke betragtes som en 100% detaljeret instruktion - men en model. 

Kilde: Robert S. Kaplan og David P. Norton - 'The Execution Premium'

Tidsplan

Den fase-opdelte model indeholder ikke en angivelse af tidsestimater-/tidsline for hver fase eller angivelse af antal interviews-/workshops-/møder. Det tjener ikke noget formål at angive en detaljeret tidsplan for implementeringsforløbet. Det afhænger af den enkelte organisations udgangspunkt, størrelse, ressourcer, projektorganisation, leder- og medarbejderinvolvering mv.

Arbejdet med udviklingen af en RPA-strategi er en dynamisk proces, hvor man kan have behov for at gå tilbage til en tidligere fase for at få foretaget nogle ændringer-/justeringer af tidligere konklusioner og udgangspunkter.

Hvad skal RPA strategiformuleringen 'munde ud i'?

Resultatet af RPA strategiformuleringen skal være et strategikort og et Balanced ScoreCard med følgende indhold:

Balanced ScoreCard - Strukturen i et strategikort

Programstart

Det hele begynder med en RPA-programlancering, hvor planlægningsindsatsen udarbejdes af programansvarlig(e) og nøgleinteressenter. Der undersøges, analyseres, interviewes og andre vurderingsaktiviteter afsluttes.

Inden RPA-programlanceringen er der blevet udarbejdet en konkret målsætning og vision for implementeringen af RPA i organisationen. Man skal ikke starte en RPA-lancering uden en klart defineret målsætning. Det er vigtigt at kommunikere, og dermed have gode argumenter overfor hele organisationen, hvorfor RPA skal implementeres.

Interessenter

Det er vigtigt at slå fast, at udviklingen af en strategi for RPA er en opgave, der involverer både ledelsen og medarbejdere i organisationen. Hvor stor involveringen skal være, og hvornår i processen de skal involveres, afhænger helt af den enkelte organisation, og hvor mange ressourcer ledelsen vil afsætte til processen.

Jo større involvering desto større ejerskab, og dermed en større sandsynlighed for effektiv eksekvering af RPA-strategien. Alle erfaringer viser, at succesrige implementeringer forudsætter stærkt ledelsesfokus samt medarbejdernes engagement og positive medvirken.

En del af programlanceringen er at bestemme, hvem der specifikt skal deltage i strategiformuleringen. De afdelinger, teams  eller medarbejdere som skal involveres i strategien, de skal naturligvis være en del af processen. 

For en RPA-strategi formulering kan det omfatte ledere, IT-personale, juridiske og compliance-teams samt slutbrugere. Målet er at få deres input, adressere bekymringer og få indsigt i strategiformuleringen.

Fase 1: Vurdering

Som ved enhver anden strategiudviklingsindsats starter det strategiske arbejde med en vurdering af organisationens nuværende situation. Det kan fx foretages via SWOT-analysen. 

SWOT-analysen (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) består af et internt fokus (S+W: styrker og svagheder) samt eksternt fokus (O+T: muligheder og trusler). Udover SWOT-analysen, så skal organisationen også udarbejde en beskrivelse af den organisatoriske parathed til RPA. Er organisationen klar til automatisering?

En RPA-strategi vil kræve en klar formulering af organisationens billede for fremtidig succes med RPA. Hvorfor går organisationen denne vej? Er det fordi det er trendy, nye RPA-værktøjer, eller er det på grund af en klart opfattet ønsket fordel, som fx omkostningsbesparelser, forbedret effektivitet eller konkurrencefordele?

Balanced ScoreCard - SWOT-analyse

Fase 2: Strategi

På baggrund af SWOT-analysen eller øvrige interne og eksterne analyser er der givet et billede af organisationens strategiske udfordringer. Med udgangspunkt i vurderingerne formuleres strategien. Der skal udarbejdes strategiske temaer, strategiske målsætninger og ønskede resultater på højt niveau. 

Hvis der defineres en RPA-strategi mere snævert, så er det her, der beskrives, hvordan RPA påvirker den nuværende strategi eller definerer et eller flere nye temaer. De valgte strategiske temaer og ønskede resultater vil give konteksten på højt niveau for de specifikke strategiske målsætninger, der vil blive udvalgt og kortlagt i fase 3.

Fase 3: Strategiske temaer og målsætninger

Før udarbejdelsen af de overordnede strategiske målsætninger vælges de strategiske temaer. For hvert strategisk tema skal der så udvikles overordnede strategiske målsætninger, som skal fortælle, hvordan målene skal nås. 

Strategiske temaer

De strategiske temaer viser de forskellige dimensioner af RPA-strategien og giver organisationens ledelse mulighed for at fokusere på de enkelte nøglekomponenter i hvert enkelt tema, uden dermed at begrænse muligheden for samvirke mellem temaerne.

Et strategisk tema er en gruppe af overordnede strategiske målsætninger (som har indbyrdes årsag-/virkningssammenhænge) på tværs af Balanced ScoreCard-perspektiverne. Hvert strategisk tema udgør således en søjle i strategikortet (se Fase 4) med sine egne strategiske hypoteser. 

De strategiske temaer præciserer logikken bag strategien og anvendes til at vise, hvordan organisationen vil nå målsætningerne, og i hvilke perspektiver disse målsætninger skal opnås. På strategikortet er de strategiske temaer orienteret vertikalt, og de fire perspektiver er orienteret horisontalt. 

De valgte strategiske temaer skal tydeligt vise hypoteserne for strategien og sikre en effektiv struktur til både ressourceallokering, ansvarsdelegering, samordning og rapportering.

Strategiske målsætninger

Da strategierne skal kunne operationaliseres, så skal der være tale om overordnede konkrete strategiske målsætninger. Der skal formuleres overordnede strategiske målsætninger for hver af de valgte af perspektiver.

De overordnede strategiske RPA-målsætninger skal være meget præcise formuleringer af, hvad organisationen skal opnå, dvs. hvad RPA-strategien skal medføre. Man kan også sige, at de overordnede strategiske målsætninger er en konvertering eller konkretisering af den overordnede RPA-vision til noget mere operationelt.

De strategiske RPA-målsætninger skal beskrive de begivenheder og beslutninger, som er nødvendige for, at komme fra organisationens nuværende situation (jvf. SWOT-analysen) til organisationens ønskelige fremtid som beskrevet i RPA-visionen.

Formuleringen af de overordnede strategiske RPA-målsætninger kan være en ressourcekrævende og kompleks opgave, hvor der skal tages højde for mange aspekter. 

Det helt grundlæggende spørgsmål er dog, hvordan organisationen kan bevare-/forøge sine konkurrencemæssige fordele på markedet set med en privat organisations 'briller'.

Selve formuleringen af de overordnede strategiske RPA-målsætninger skal gøres på en sådan måde, at de:

Som det fremgår anvendes formuleringen 'overordnede strategiske RPA-målsætninger'. Med denne formulering menes, at de strategiske RPA-målsætninger skal være så tilpas beskrivende, at de kan opfylde kravene ovenfor (pkt. 1 til 6). 

Hvor konkret man skal være i selve den strategiske RPA-målformulering afhænger af den enkelte organisation samt antallet af niveauer i organisationen, som målene skal kommunikeres til.

Som nævnt ovenfor er anbefalingen, at man før udarbejdelsen af de overordnede strategiske målsætninger vælger de strategiske temaer. Processen er nu, at få identificeret, prioriteret og formuleret de overordnede strategiske målsætninger inden for hver af de strategiske temaer og perspektiver.

Med udgangspunkt i organisationens RPA-vision bestemmes det, hvilke overordnede finansielle strategiske RPA-målsætninger organisationen har (økonomiske perspektiv). 

For så vidt angår organisationens finansielle RPA-mål kan der sondres mellem to grundlæggende strategier:

Efter at have opstillet de økonomiske strategiske RPA-målsætninger fastlægges det, hvilke kundesegmenter man opfatter som de kilder, der genererer organisationens indtægter, og dermed er medvirkende til at opfylde de økonomiske målsætninger.

Når RPA-målsætningerne er opstillet for det økonomiske perspektiv samt for kundeperspektivet skal det fastlægges, hvilke interne forretningsprocesser organisationen skal prioritere, for at kunne realisere de strategiske RPA-målsætninger som er fastlagt i kundeperspektivet. 

Sidste fase i udarbejdelsen af de strategiske RPA-målsætninger og RPA-strategikortet er medarbejderperspektivet. I medarbejderperspektivet identificeres den infrastruktur, der gør det muligt, at realisere de fastsatte strategiske RPA-målsætninger i de tre andre perspektiver.

En meget kreativ proces med at formulere overordnede strategiske RPA-målsætninger kan medføre, at der bliver problemer med at skaffe flere 'gule lapper' – dvs. at udfordringen kan bestå i at begrænse sig. 

Man bør dog ikke begrænse sig, men foretage flere 'omgange' hvor man løbende fravælger de målsætninger som ikke bidrager væsentligt til realiseringen af organisationens RPA-vision.

Selve processen med at fravælge strategiske RPA-målsætninger kan ske ved, at man stiller følgende spørgsmål i relation til realiseringen af RPA-visionen:

Fase 4: Strategikort

De strategiske RPA-målsætninger identificeret i fase 3 skal 'arbejde sammen' for at fortælle en sammenhængende årsag-virkning historie. Denne historie er illustreret med et RPA-strategikort, som er en grafik, der viser årsag-og-virkning-forholdet mellem strategiske målsætninger på tværs af de strategiske temaer og  perspektiverne. De fortæller en historie om, hvordan organisationen vil opnå de ønskede resultater.

Et strategikort er som oftest opbygget omkring et eller flere strategiske temaer. De strategiske temaer er helt afgørende områder som organisationen må have fokus på for at RPA-visionen skal nås. 

Fundamentet i strategiudviklingen

RPA-strategikortet er hele fundamentet i strategiudviklingen og planlægningen af strategien. I strategikortet fokuseres på og der gives et billede på det ønskede resultat af strategien, som afspejles i økonomi perspektivet og kundeperspektivet. Derudover synliggøres de kritiske processer og den infrastruktur, som muliggør opnåelse af disse resultater gennem henholdsvis forretningsprocesser perspektivet og medarbejder perspektivet. 

Via årsags-virknings-sammenhænge vises i strategikortet hvilke RPA-målsætninger som har en indflydelse på hinanden. Hensigten er at vise, at en ændring i en målsætning i et af perspektiverne, vil have en positiv indflydelse på de andre målsætninger. 

Afgrænsning i strategikortet

Det er vigtigt at pointere, at RPA-strategikortet ikke skal afspejle alle dele af organisationen, men udpege de områder, der skal have et specielt fokus set i lyset af organisationens aktuelle strategiske udfordringer.

Områder som ikke er indeholdt i selve RPA-strategikortet er selvfølgelig stadig vigtige (fortsættes videreført som planlagt), men kræver ikke i den aktuelle situation et særligt strategisk fokus.

RPA-strategikortet for hele organisationen (fx på koncernniveau) kan efterfølgende ombrydes til mere specifikke strategikort for lavere organisatoriske niveauer. På denne måde beskrives, hvordan de enkelte enheder bidrager til realiseringen af hele organisationens RPA-strategi. 

Det er vigtigt at pointere, at de strategiske RPA-målsætninger på lavere organisatoriske niveauer sker inden for rammerne af et højere niveau, således at der er sammenhæng i organisationens målsætninger både vertikalt og horisontalt.

Fase 5: Præstationsmål og mål

Ingen strategiimplementering er effektiv, hvis der ikke er en måde at måle succesen på. I fase 5 defineres målinger/KPI'er for at måle effektiviteten og virkningen af ​​RPA-initiativet. 

Vægten i dette fase er at udvikle de kritiske Lead (indsats) og Lag (resultat) indikatorer, der er nødvendige for at styre RPA-strategiudførelsen. Efterhånden som indikatorerne implementeres, overvåges fremskridtene, resultaterne evalueres, og der foretages justeringer efter behov ved hjælp af feedback-loops til at lære af pilotprojekter og løbende forbedre RPA-mulighederne.

Fase 6: Strategiske initiativer

I fase 6 udvikles, prioriteres og implementeres de projekter, der er afgørende for succes med RPA-strategien. Initiativer hjælper med at lukke de 'performance gaps' i arbejdet med at nå målene. 

Det er vigtigt, at fokusere organisationen på udførelsen af ​​de mest prioriterede strategiske RPA-projekter versus at skabe en lang række af potentielle ad hoc handlinger og projekter. I RPA-implementeringer udvikles og implementeres pilotprojekter ofte for at validere RPA mulighederne.

Programudrulning og strategiimplementering

Når fase 6 er afsluttet, så er RPA-strategien klar til at blive rullet ud. Målet med denne del af processen er at skabe flere interne 'fans' og opbygge en koalition af medarbejdere, der forstår og understøtter den nye RPA-strategi. 

Når RPA-strategien er klar til implementering, så skal der arbejdes med håndteringen af de almindelige strategiudførelsesudfordringer, såsom:

Balanced ScoreCard - Hvordan styres strategien

Implementering af  Robotic Process Automation (RPA)

Implementering af RPA sker gennem flere forskellige faser.

Hvad er forskellen mellem RPA (softwarerobotter) og AI (kunstig intelligens)?

Den primære forskel mellem RPA og AI er eksistensen af ​​et eller andet niveau af intelligens og kreativitet eller evne til at lære og manglen på det. RPA og AI er begge teknologier, der kan bruges til at automatisere opgaver, men de har forskellige styrker og svagheder.

Forskellen mellem RPA og AI

Den vigtigste forskel mellem RPA og AI er, at RPA er en regelbaseret teknologi, mens AI er en adaptiv teknologi. RPA-softwarerobotter kan kun udføre opgaver, der er programmeret til dem. AI-teknologier kan lære og tilpasse sig nye situationer.

RPA (Robotic Process Automation) er en teknologi, der bruger softwarerobotter til at udføre opgaver, der normalt udføres af mennesker. Disse softwarerobotter kan programmeres til at udføre enkle, regelbaserede opgaver, såsom at indtaste data, databehandling, kundeservice, fakturahåndtering, compliance-opgaver, behandle dokumenter mv.. 

RPA er en god løsning til at automatisere opgaver, der er repetitive, tidskrævende eller fejlbehæftede. Dvs. udføre specifikke opgaver baseret på en række regler. De er ikke i stand til at lære eller tilpasse sig nye situationer.

AI (Artificial Intelligence) er en teknologi, der gør det muligt for maskiner at efterligne menneskelig intelligens. AI omfatter en række forskellige teknologier, såsom machine learning, natural language processing og computer vision. 

AI kan bruges til at automatisere opgaver, der kræver indsigt, læring eller træfning af beslutninger, såsom dataanalyse, kundesegmentering, produktanbefalinger, prissætning mv

AI er en god løsning til at automatisere opgaver, der er komplekse, kreative eller uforudsigelige. AI-teknologier er i stand til at lære og tilpasse sig nye situationer. 

RPA og AI som komplementære teknologier

RPA og AI er ikke hinandens modsætninger. De er to komplementære teknologier, der kan bruges til en omfattende automatisering i en organisation. De kan skabe mere kraftfulde, avancerede og fleksible automatiseringsløsninger.

Den bedste automatiseringsstrategi involverer derfor at kombinere både RPA og AI for at forbedre den operationelle effektivitet. Når den udnyttes korrekt, så resulterer en kombination af RPA- og AI-teknologier i betydelige besparelser i form af omkostninger, tid, optimeret forretningsdrift og evnen til at træffe beslutninger samt generere indsigter.

En RPA-softwarerobot ...

RPA og AI er begge meget kraftfulde teknologier. Det bedste valg af teknologi afhænger af de specifikke krav til den opgave, der skal automatiseres.

Udvikling af RPA og AI

RPA og AI er begge teknologier, der er i hurtig udvikling. Der er hele tiden nye RPA- og AI-teknologier på vej, der vil gøre det muligt at automatisere opgaver endnu mere effektivt.

I fremtiden vil RPA og AI blive endnu mere udbredte i organisationer. De vil spille en meget vigtig rolle i at øge produktiviteten og effektiviteten og frigøre medarbejdere til at fokusere på mere kreative og strategiske opgaver.