Temaer

BSC i Danmark

Forside  ->  Temaer ->  BSC i Danmark

BSC i Danmark

Nedennævnte oversigt med virksomheder, organisationer, kommuner mv. som anvender eller har anvendt Balanced ScoreCard i Danmark er baseret på oplysninger fra nettet, aviser, afhandlinger/projektopgaver fra uddannelsesinstitutioner, bøger og tidsskrifter. 

Oversigten er ikke på nogen måde udtømmende. Visse af virksomhederne og organisationerne har skiftet navn, fusioneret, indgår i en anden relation eller anvender ikke længere BSC.

I flere virksomheder og organisationer bliver eller blev Balanced ScoreCard ikke omtalt som Balanced ScoreCard, fordi det ikke er noget særligt specielt, men blot en måde at styre på.

Hvis du har kendskab til deciderede fejl i oversigten eller har kendskab til andre virksomheder etc. som anvender Balanced ScoreCard, så kontakt websitet - Tryk her.

Nykredit

Uddrag fra 'Vederlagsrapport 2022' (side 3): 

"I Nykredit anvendes Strategisk Scorecard og Balanced Scorecard som strategiske styringsværktøjer til at måle effekterne af de forretningsmæssige indsatser og til at understøtte, at den ønskede forretningsmæssige udvikling realiseres.

Strategisk Scorecard, som omfatter mål på koncernniveau og Balanced Scorecard som omfatter mål på de enkelte forretningsområder har fokus på kapital, økonomi, kunder, processer og medarbejdere. 

Graden af opfyldelse af mål i Strategisk Scorecard og Balanced Scorecard har indflydelse på størrelsen af eventuel bonus og anden variabel aflønning i koncernen."

Anvender eller har anvendt BSC

"Vi vil kendes på de resultater, vi skaber, og ikke på strategien bag. Balanced Scorecard er vores vigtigste værktøj til at virkeliggøre vores strategi og sikre bæredygtighed i resultatskabelsen. Samtidig gøres strategien konkret og målbar, og alle medarbejdere kan se deres egne og hele koncernens mål. " (Stine Bosse - Uddrag fra TrygVesta Årsrapport 2004)

Case: Anvendelse af Balanced ScoreCard i en større dansk finansiel virksomhed

Navnet på den danske finansielle virksomhed vil ikke blive nævnt, idet det er irrelevant for beskrivelsen for anvendelsen af Balanced ScoreCard. 

I virksomheden anvendte man både strategikortet og Balanced ScoreCard som styringsværktøj. 

Balanced ScoreCard blev brugt på alle niveauer i virksomheden:

Hver medarbejder havde deres eget ScoreCard.

Virksomheden brugte de fire perspektiver: 

Der var tilknyttet et aflønningsystem til ScoreCard'et, og ScoreCard'et blev også brugt i MUS-samtaler.

Efter at direktionen havde valgt den overordnede strategi, så begyndte man implementeringen i hele organisationen. Det skete via en top-down proces. Strategien blev udledt oppefra og ned. 

Implementeringen af strategien startede hos direktionen, så videre til forretningsenhed, så videre til alle afdelinger og sluttelig hos de enkelte medarbejdere. På denne måde var medarbejderne på alle niveauer direkte involveret i processen

De strategiske temaer i strategikortet blev udvalgt af direktionen samt KPI’erne. Hvert organisationsniveau og afdeling havde så deres eget strategikort, hvor der blev udvalgt mellem 15 til 20 kritiske succesfaktorer. Her blev strategikortet oversat til KPI’er indenfor hvert af de fire perspektiver. 

Balanced ScoreCard var en central del af den løbende opfølgning. I lederteamet mødtes man månedligt. Der blev fulgt op på, hvordan det gik med de overordnede mål. Hvis der var udfordringer skulle lederne gå tilbage og se på, hvordan der kunne iværksættes initiativer, for at det kunne blive bedre. 

De vigtigste KPI’er blev opdateret månedligt og øvrige KPI'er blev opdateret hvert kvartal.

Styringen skete med farverne rød, gul og grøn. Grøn markerede om det gik godt. Hvis den var rød, så var der tale om en akut udfordring, som skulle løses her og nu. Så blev der lavet nogle særlige initiativer for at få det til at blive grønt.