Hennings høsttur 2021

Det skjedde i de dager da den guffende høsten hærja over land og by. I mellom dagene med styrtrein og stormkast i trekronene, fikk værgudene  trua inn en vindstille og solfylt dag. "Værsågod, her er din dag for årets høsttur", sa døm til Henning, og datostempela den med teksten: "Lørdag 23. november 2021". Her var det altså mer flaks en det som er mulig, men åffer la seg begrense av mulighetene. Ingen av døm 14 mopedistene brukte noe tid til å tenke over det. Døm bare fastslo at med et sånt vær måtte det bli en makaløs dag. Sideveska var fylt med ei pakke grillpølser og på termosen var det varm kaffe. Det kunne ikke bli noe anna enn en topp dag. I tillegg var gjengen denna gangen forsterka med egen hjelpebil. Ingenting skulle få ødelegge denna dan.

Godt etter avtalt frammøtetid, kl 10.30, var det klart for å trå ner kiken, og vri på gasshandtaket. Og med det var turen i gang. Det enaste som ble igjen uttafor butikken på Øya var ei tåkesky med blårøk. Sell om det lå igjen litt kald luft i døm mest skyggefulle strekningene i Varteigskauene, var det ikke nok til å fjerne kjøregleden hos rekka med mopedister som snodde seg fram mot Rakkestad. Bølingen sklei fram i passe moppefart, sånn at alle kunne henge med. Likavæl var det ikke sånn at kronene man har brukt på trimming var til inga nøtte. Det er helt naturlig å ikke kaste bort muligheten som ei fin slette byr på. Døm som ikke har nok krefter til å være med på denna leken, kan i det minste glede seg over lyden idet elitefeltet passerer og til døm i neste sekund forsvinner i sin egen blårøk. Døm kan minne om en liten flokk med overdimensjonerte vepser i det døm suser forbi.  Denna kappestriden setter i hværtfall ikke vennskapet på prøve. Det er bare smil og ingen sure miner å se, der døm står runt neste sving. En gleder seg over å være den raskaste, og døm andre for å fonni på enda en brukanes unnskyldning. Det er sliterne døm venter på. Døm som sliter med litt for bratte bakker og mangel på medvind.

Overvektige gubber med orginalmotor i ramma, eller undermotoriserte idioter, om man vil, kan knapt nok drømme om å være med på denna fartsleken. Døm får hverken erfaring med den fysiske loven for akselerasjon, eller kjenne på sentrifugalkrafta. For døm er det tyngdekrafta som er enerådende, men man kan tross alt glede seg over at det går framover. I hværtfall så lenge det gjør det, og det er det langt fra sikkert at det gjør. Denna gangen ble det Puchen til Harry som sørga for at hjelpebilen ikke var med til inga nøtte. Apropo hjelpebil, så finnes det mange gode grunner til å sørge for en sånn, når man er på mopedtur. Det beste med hjelpebilen er at man får moppa som har stoppa opp i en behagelig høyde. Alle døm som vet åffer den har stoppa, slepper da å sette knea ner i asfalten, når døm skal peke å forklare å som må gjøres. Når den står bak på bilen kan man bare lene seg mot lemmen på planen, mens man røsker i ledninger og øser ut av sine fagkunskaper. 

Det er nemlig ikke noe bere måte å samle en flokk med mopedister på tur, enn ei moppe som sier takk for seg. Da tyter det til med folk som endelig skal få brukt den kunnskapen døm ikke kan føre på CV'en. Setningen "Nesten fått liv en gammel Sachs motor senhøstes 1989" er ikke noen snarvei til eget kontor med navneskilt på døra, eller gir andre fortrinn i køen av arbeidssøkere. Rundt en trassig moped med startvansker kan man derimot briljere med denna kunnskapen man verken har erverva på søndagsskolen, eller ved anstalter for høyere utdanning . Der er lærdommen man har tilegna seg i mørke garasjer og i veikanten på øde strekninger gull verdt.  Eieren blir overøst av muligheter.  ..."det er mulig det er....". Dessverre er ikke en verden full av muligheter nok til å få start på mopeden. Skal man få liv i motoren igjen, må man ty til hardere saker, som skiftenøkkel og tollekniv. Ofte er heller ikke det nok. Start eller ikke, den havarerte moppa har sørga for et sosialt samvær og en meningsutveksling som vil gjøre enhver aktivitør på gamlehjem misunnelig. Kanskje noe og tenke over for dere som holder tohjulingen fri for smuss og feil. Kanskje på tide at, også dere bidrar med litt til fellesskapet. 

Det mangla ikke på gode råd denna gangen heller. Både fagkunnskaper og et asortert utvalg med redskaper ble prøvd, men Puchen var like livløs. Etter adskillig tråkk på kiken til inga nøtte, fikk den innvilga fast plass bak på planen til hjelpebilen for resten av turen. For døm andre var det bare å ta på hjelm, og legge i vei fra Dinner i Rakkestad. Nå var det strake veien til Degernes som gjaldt. Det var nemlig Holtetjern som var målet for turen denna dan. Der skulle kaffen drekkes og pølsene varmes. Snakk om flaks. Noen turfolk av mer normal art var alt på plass. Døm hadde alt fyra opp bål som man fritt kunne benøtte. For å stilne sulten var det bare å spikke seg en pinne til å tre pølsa på, og oppsøke bålet.

Folk som insisterer på å sitte på en gammel moped å fryse sell om døm har en bil av nyere modell med varmeapparat  i garasjen, er sjelden som folk flest. For mange av døm er det en lidenskap å trosse framskrittet. Å steke ei pølse over bålet mens man kjenner røken svir i øya er en av måtene man kan gjøre dette på. Bruken av ilden er en nærmere to millioner år gammel tradisjon, før det åt døm pølsene kalde. Derfor kjenner man urmennesket i seg komme fram i samme fart som man svir pølsa til en ugjenkjennelig køl klomp. Det er nesten så en føler et sinne og hat mot døm som oppfant  komfyren og mikrobølgeovnen. Tenk på all kosen døm fjerna, bare for å gjøre dagliglivet litt enklere. Man kan jo ikke bare tenke på det praktiske. 


Man må også tenke på det menneskelige. Alle som har opplevd ei samling rundt leirbålet noe mørke kveldstimer, forstår å mye hygge komfyren har fjerna. Noen av moppefolka følte ikke helt den samme tranga til å fornekte samfunnsutviklinga, og nøya seg med engangsgrill. Nå blir det medbrakte varmt og etanes på den også, men for bål-idealistene er engangsgrillen nærmest å reine som en moderne app. Forresten rart det ikke har kommi en grill-app for mobiltelefoner. Sånn at man kunne trøkt på den, lagt mobilen på bakken, og pølsene oppå skjermen. Deretter hadde det bare vært å vente litt før man kjente matlokta spre seg i omgivelsene. Hvis man da ikke hadde trøkka på hurtig-knappen, sånn at pølsa ble varm med engang. En sånn grill-app er kanskje for mye forlangt, men en fyrstikk-app til å tenne på engangsgrillen børde i det minste vært standar på mobiler i dag. Vi lever da tross alt i år 2021,    .... sell om det ikke ser sånn ut når den gjengen her er på tur med sine gamle doninger.

Trykk her og se bilder fra turen

Les og se bilder av tidligere utgaver av Hennings høstturer

2020

2019

Bilder på facebooka fra tidligere år

2017 

2016