Køstopeden

Køstopeden

Køstopeden gis til mopeden som eieren eller en annen moppe-frisør har gitt en behandling med blekk-saks, baufil, sveiseapparat eller andre grøvre redskaper. Og påsatt så mye hjemlaga styling at det kun er eieren som virkelig skjønner hvor tøff den er. Kreative og sære påfunn kan belønnes vel så mye som iherdig og hardt kvalitetsarbeid.

2017

Overgår å gjøre vann til vin

Det er mer en et mesterstøkke Alex Degnes fra Kornsjø har gjort da han forandra en motbydelig og kjedelig plastscooter fra 2007, til en utsøkte og vidunderlig to-hjuling av ypperste klasse. Dette overgår til og med å gjøre vann til vin. Derfor må man et par tusen år tilbake i tia, for å finne noe som i heletatt kan måle seg med dette undret. Noen vil sikkert påpeke at det i mellomtia er laga brennevin av dårlig brønnvann og et par andre remedier i døm fleste norskebygdesamfunn. Til døm kan det opplyses, at der er det helt andre åndelige krefter inne i bildet. Kanskje skal man være forsiktig med å blande inn religion, og nøye seg med å si at Alexs vidunder er et eventyr. Da må det i så fall være H. C. Andersens fortelling om den grimme andungen. Den ble som kjent, også forandra til det bere. Ganske mye også, med likkavæl overgås det av dette scootereventyret.

Med første øyekast ser det ut som scooteren var laga ved i å slenge sammen det som lå utover i garasjen og støva ner, og at oppsopet fra gølvet var slengt sammen i tilfeldig rekkefølge. En nærmere titt gir imidlertid mistanke om at den var oppbygd med nøye overveielser og god planlegging, for nettopp å få det til å se ut som det er restene av ei heljeopprydding i verkstedet. Hensikta kan ha vært å få folk til å tru at den er satt sammen med skjelvanes hånd og høy promille. Det kan være det samma å bakgrunnen måtte være. Doningen ser ut som den har gjort sin harde innsatts for samfunnet, og godt og væl det. Å mistenke den for å ha tjeneste gjort i Vietnamkrigen ville være innafor normene for ryktespredning.

Men vi får la krig og fred og sånt ligge, og bare fastslå at denne scooteren er norsk husflid på sitt beste, og at den var som skapt for Moropeden. Der verdsetter døm alt og alle som ikke er som andre. Er det et sted den ville passa like godt inn som på Moropeden, så er det på Høstutstillingen. Det fins neppe andre kunstverk som berører sjela på så mange følelsesmessige plan, som dette prakteksemplar av brukskunst. En ting er dens vakkerhet, estetiske utforming, og den glede den har gitt sin opphavsmann. Denne scooteren rørte også ved døm innerste følelsene til døm av Moropedens deltakere som har fått tildelt den slags.

En liten film av Alex og Scooteren

2016

Køstopeden 2016 ble tildelt Finn Johansen fra Rolvsøy sin Tempo R. Hvis noen skulle lure på å R-en står for er det «Rat Corvette». Den er en gammel sliter som har vært så godt som fastinventar på Moropeden døm senere åra. Den har ikke gjort det helt store av seg der den har passert sine deltakerkollegaer i en sky av blårøk og oppvirvla veistøv. Tempoen har sin opprinnelse i Stavanger, der den en dag i 1987 rulla ut fra Øglen fabrikker. Da så den langt fra sånn den ser ut i dag, og det er mer enn tidenstann som har medvirka til forbedringene. En helt ordinær Sachsmotor gir ikke rare frasparket i grusen.

Man kan mene at det må da være noe som ikke er topp på denne tohjulingen. Skulle det være noe måtte det være setet eller sadelen om man vil. Den er ikke akkurat noe Stressless, men i hvertfall behageligere enn en gammel trehest. Alex kunne trygt kjøre døm seks mila fra Kornsjø til Ise og Moropeden utta å sovne.

Forutta dette er alt i skjønneste ården på Doningen. Det gjelder også det juridiske. Å bry offentlig instanser bare for at kjøretøyet sitt har gjennomgått ei «Bli-ny» behandling er å gå over streken, og unødvendig belastning av byråkratiet. Vegtrafikkloven nevner ikke kosmetiske forbedringer med et ord. Denne hjemme komponerte scooter er mer enn en verdig vinner, og «et støkke makaløst ærbe». Ikke bare gjorde den oppgaven uhorvelig lett da juryen skulle finne en verdig vinner av Køstopeden 2017. Den har også gitt visse endringer i sjela til arrangøren av Moropeden. – Nå er det slett ikke sikkert vi tar fram fyrstikkene, hvis vi skulle komme over en plastscooter eller annen plastoped.

Og når man først skal ta ærbe med å montere noe annet, kan man like gjerne gjøre det årntlig. Det vil si sørge for radiator og en skvett vann. På det settet var Finns Tempo en vannkoker, og kan dermed defineres som et kjøkkenredskap for viderekommende. Forhåpentlig har denne endring ført til at doningens tilsynsmyndighet har skifta fra biltilsynet til mattilsynet. For samme åssen man ser på det må det være bedre, å være ei flue i suppa hos mattilsynet enn å være en torn i øyet på biltilsynet. Kreativ innsatts og tankegang hos motorfrelste har en lei tendens til å bli uglesett hos sistnevnte. Sell om en sånn doning er laga mer for å gi gass enn å stoppe, hadde Finn kosta på skivebremser på Tempoen. Det kan unnskyldes med at det gjort for å gi moppa et racerpreg, og ikke for å dempe farta.

For å korte ned ventetia fram til Moropeden hadde Finn kommi over et par tre ark med klistremerker, og sklidd inn i en 12årings-psykose. Det er nemlig viktig å være mentalt forberedt til sånn derre storløp som Moropeden. Nå sjekka juryen ikke under forskjermen, men en 12åring hadde neppe fonni flere steder å klistre merker enn det Finn hadde gjort. Finns Tempo R er utta tvil en verdig vinner som endelig har fått sin fortjente heder.

Film på Faceboka av premieutdelinga

2015

Juryens valg for Køstompeden 2015 ble Petter fra Halden sin Kina Monkey. Ifølge eieren har mopeden ukjent alder og krefter. – Kan det være snakk om uante istedenfor ukjente krefter? Han vet heller ikke så mye annet om den lille dingsen av en moped. At den var en verdig vinner av Køstompeden 2015 er i hvertfall nå en sannhet, og et fakta om mopeden.

2014

Jarle Øby Larsens egen komponerte Harley Corvidson ble tildelt Køstopeden 2014. Mopeden bar tydelig preg av å ha fått røff behandling av vinkelsliper, og annet verktøy som er forbeholdt helt andre yrkesgrupper enn urmakere. Harley Corvidson hadde også et lite miljøpreg i det at det var spart på verdens resurser, ved at skjermer og alt annet unødvendig utstyr var utelatt. Motor kom fra ei av stormaktene i det Fjerne Østen, og det var ingenting som tyda på at den mangla noe.

Komfort og fjæring var det derimot ikke satsa på. Et par vinkeljern som støtdempere, og en noen kvadratcentimeter stor jernplate som sete sørga for at man ikke fikk mer demping enn et hard pumpa hjul og flesket på ei litta gutterompe gir. Juryen består hverken av dekkeksperter eller fagmenn på gutteromper, men forstår at det er litt for litte til å gjøre kjøring på løypas skogsbilveier behagelig. For å si det på en positiv måte. «Man sovner ikke når man kjører noe slik».

2013

Køstopeden 2013 ble tildelt Morgan Sjöberg fra Jack i kôlvas Crescent 2000. En 1958 modell med tilstrekkelig hestekrefter innabords. For juryens avgjørelse var det helt andre anliggender enn hestekreftene som avgjorde. Ekte svensk «Hembygge» var et av beundringsordene som ble brukt. Her fikk man opplev svensk brukskunst på sitt beste. Morgan hadde kjørt 30 mil fra Tidaholm for å vise oss norrbäger åssen en moppe skal se ut. Det var brukt penger på mer enn det obligatoriske apehenget. Det var lagt igjen noen kroner, eller skal man kanskje sin kronor, til skivebremser!!! En verdig prisvinner. Og får håpe det ikke er siste gang noen tar turen fra Mopeds hjemland, for å vise oss norrbäger åssen det skal være.

2012

Køstopeden 2012 ble tildelt Ann Kristin Winsvold fra Ise Tur’n & moped sin Tempo Corvette 1983 modell. Denne kvinnen hadde med list og lempe, og kanskje et par trusler fått sin ektefelle til å forme et utsøkt stykke brukskunst av ei gammel Kørve-ramme og diverse oppsamla deler. Det hele er dekket med et utsøkt lag med svart og lilla lakk.

2011

Køstopeden ble 2011 vunnet av Nils Oddeness Tempo ligt 290 1968 modell. Den hadde ikke fått den aller røffeste behandlinga, verken med blekksaksa eller skjærebrenneren. Derimot var de nedjusteringer som var gjort av for- og bak-skjermene gjort på harmonisk vis. I tillegg var det som det seg hør og bør for en cøstoped gjort noen oppjusteringer nedentil.

2010

Lars ”Kvastebymannen” fra SSMK sin Panter 1976 modell. Her var det utført presisjons arbeid med baufil og sveiseapparat. Pluss et tålmodig lakkarbeid.

2009

I 2009 ble Køstopeden tildelt Knut Arne fra Fredrikstad sin Corvette 300 1964 modell. Knut Arne hadde gjort et praktfullt ærbe med blekksaksa.