Memorie fertilă, sterilă si artificială.

Sau, cu alte cuvinte: "memorie vie, memorie inertă si memorie moartă (o piatra, spre ex, nu e o fiinta vie, dar nici moarta nu putem sa spunem ca este).

Sau, cu alte cuvinte:"memorie organică, memorie anorganică si memorie artificial-creată ".

Sau, cu alte cuvinte, "memorie productivă", "memorie stearpă" si "memorie fabricata ,

Omul se naște ca și computerul, cu o fărâma de memorie, cu memorie "măcar de sămânță" cum spuneau bătrânii.

Nu se naște nici omul, si nici computerul cu "memorie zero" (pentru ca in asa caz, nici unul si nici celalalt nu ar depăși condiția de "cutie goala") ci măcar acolo, cu o scânteie, cu o scânteioară (de la care mai apoi sa se aprindă, si sa se încingă, focul)..

Memoria computerului este o "memorie atificială".

Memoria umană este o "memorie prezumtiv fertilă" (o memorie prezumtiv fecundantă), dar prezumtivitatea asta nu ajunge in toate cazurile a se indeplini.

Nu greșim daca pentru a înțelege aceste doua tipuri de memorie (prezumtiv fertilă vs artificială) facem paralela cu "chimia organica" si cu "chimia anorganica".

Memoria organica fecundează, naște, creste, se reproduce si moare diferit de memoria care ii spunem "memorie virtuala" si care este o memorie artificiala, o memorie lipsita de viata, o memorie fabricată..

In opinie personală, cred ca omul poate copia (plagia) Viata, dar nu poate ajunge vreodată a o substitui.

Nivelul maxim la care ar putea ajunge cu plagierea ar putea fi de cel mult 99% dar, gândindu-ne la "principiul șarpelui care vrea sa-și înghită coada", niciodată omul nu va putea artificializa Viata, 100%.

Mai tarziu, vom vedea de ce anume spun asta.