Homo homini lupus

Page start up on 10.03.2021_23.47 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară: Homo homini lupus - Wikipedia.> 10.290 bytes (versión en rumano / versiune în română = 3.387 bytes).

.

Columna 1.

Columna 2.

Columna 3.

Texto del articulo "Homo homini lupus - Wikipedia".

Traducción / Traducere... admin.

Homo homini lupus

Homo homini lupus es una locución latina de uso actual que significa ‘el hombre es el lobo del hombre’ o ‘el hombre es un lobo para el hombre’. ​Se cita con frecuencia cuando se hace referencia a los horrores de lo que es capaz la humanidad para conseguir lo que quiere.

Homo homini lupus

Homo homini lupus este o expresie latină în uz curent care înseamnă „omul este lupul omului” sau „omul este un lup pentru om”. Este citat frecvent atunci când se referă la ororile a ceea ce umanitatea este capabilă să obțină ceea ce își dorește.

Homo homini lupus

Homo homini lupus este o locutiune latină de uz curent care înseamnă „omul ii este lup, omului” sau „omul este un adevarat lup pentru om”. Este citat frecvent atunci când se referă la ororile de care omenirea se vadeste a fi capabilă pentru a obține ceea ce își dorește.

Índice

1 Origen

2 Popularización

3 Evolución humana y selección natural

4 Referencias

Index

1 Originea

2 Popularizare

3 Evoluția umană și selecția naturală

4 Referințe

Index

1 Origine

2 Popularizare

3 Evoluția umană și selecția naturală

4 Referințe

Origen

Esta locución fue creada por el comediógrafo latino Plauto (254-184 a. C.) en su obra Asinaria, donde dice:

Sursă

Această frază a fost creată de dramaturgul latin Plautus (254-184 î.Hr.) în lucrarea sa Asinaria, unde spune:

Origine

Această frază a fost creată de comediograful latin, Plautus (254-184 î.Hr.) în lucrarea sa Asinaria (Comedia măgarilor), unde spune:

Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

/

Lobo es el hombre para el hombre, y no hombre, cuando desconoce quién es el otro.

Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

/

Lupul este omul bărbatului, și nu omul, când nu știe cine este celălalt

Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

/

Lup este omul, pentru om, si nu om, mai ales atunci când pe celălalt nu-l cunoaște

Gramaticalmente, está formada con el nominativo y dativo de homo, hominis (hombre), y el nominativo de lupus/lupi (lobo). Como contrapunto a la frase de Plauto, Séneca escribió que «el hombre es algo sagrado para el hombre».​

Din punct de vedere gramatical, se formează cu nominativul și dativul homo, hominis (om) și nominativul lupus / lupi (lup). Ca contrapunct la fraza lui Plautus, Seneca a scris că „omul este ceva sacru pentru om”.

Din punct de vedere gramatical, aceasta locutiune este formată din nominativul și dativul conceptului homo, hominis (om) și din nominativul lupus/lupi (lup). Ca un contrast la locutiunea lui Plautus, Seneca a scris că „omul este ceva sacru pentru om”.

Popularización

Fue popularizada por Thomas Hobbes, filósofo inglés del siglo XVII, quién la adaptó en su obra De Cive. Se puede interpretar que en su escrito, Hobbes da por básico el egoísmo en el comportamiento humano, aunque la sociedad intenta corregir tal comportamiento favoreciendo la convivencia. El análisis que surge por medio del desarrollo de esta frase conduce a los principios explicados por Hobbes en su obra y serán de hecho los que para él justifican la necesidad de una monarquía absoluta.

Popularizare

A fost popularizat de Thomas Hobbes, un filosof englez din secolul al XVII-lea, care l-a adaptat în De Cive. Se poate interpreta că, în scrierea sa, Hobbes consideră egoismul în comportamentul uman ca fiind de bază, deși societatea încearcă să corecteze un astfel de comportament favorizând coexistența. Analiza care apare prin dezvoltarea acestei fraze conduce la principiile explicate de Hobbes în opera sa și vor fi de fapt cele care pentru el justifică necesitatea unei monarhii absolute.

Popularizare

A fost popularizata de Thomas Hobbes, un filosof englez din secolul al XVII-lea, care l-a adaptat în De Cive (Despre cetatean). Se poate interpreta că, în scrierea sa, Hobbes consideră egoismul ca fiind bazic în cadrul comportamentului omenesc, deși societatea încearcă să corecteze un astfel de comportament favorizând coexistența. Analiza care apare prin intermediul dezvoltarii acestei fraze conduce la principiile explicate de Hobbes în opera sa și vor fi de fapt cele care pentru el justifică necesitatea unei monarhii absolute.

Evolución humana y selección natural

Desde la teoría evolutiva y en concreto la evolución humana, nuestra especie, el ser humano (Homo sapiens), comprendida dentro del reino Animalia (orden: Primates, familia: Hominidae, género: Homo, especie: Homo sapiens, subespecie: Homo sapiens sapiens), es un animal más de los que habita en el planeta Tierra que ha estado sujeto a la selección natural.​ La evolución humana (con numerosos hitos como la bipedestación y el lenguaje) habría permitido al homo sapiens la colonización de prácticamente todo el planeta, consiguiendo los recursos para su supervivencia de la naturaleza y de otras muchas especies. Sin embargo, y a pesar del éxito poblacional, seríamos, para algunos autores, el mayor peligro, la mayor amenaza para la vida en la tierra y para nuestra vida como individuos y nuestra supervivencia como especie. Así lo señalan el antropólogo Marvin Harris y el sociobiólogo Edward Osborne Wilson:

"La especie humana es única en el reino animal, ya que no hay correspondencia entre su dotación anatómica hereditaria y sus medios de subsistencia y defensa. Somos la especie más peligrosa del mundo no porque tengamos los dientes más grandes, las garras más afiladas, los aguijones más venenosos o la piel más gruesa, sino porque sabemos cómo proveernos de instrumentos y armas mortíferas que cumplen la función de dientes, garras, aguijones y piel con más eficacia que cualquier simple mecanismo anatómico. Nuestra forma principal de adaptación biológica es la cultura, no la anatomía".

Marvin Harris

"La diversidad terrestre... se reduce a paso acelerado por efecto de la destrucción de hábitats naturales, destrucción que incluye el deterioro actual debido al recalentamiento del clima. También hay deterioro por la propagación de especies invasoras, por la contaminación ambiental y la sobreexplotación. Si no conseguimos reducir esos fenómenos causados por el hombre podría suceder que a finales del presente siglo XXI hayamos perdido la mitad de las especies vegetales y animales de la Tierra".

Edward Osborne Wilson​

Muchas actividades humanas constituyen un peligro y un horror para sus propios congéneres y se han llevado a cabo a lo largo de la historia. Algunas de las que pueden considerarse como tales son las siguientes:

Evoluția umană și selecția naturală

Din teoria evoluției și în special a evoluției umane, specia noastră, ființa umană (Homo sapiens), inclusă în regatul Animalia (ordinea: Primate, familia: Hominidae, genul: Homo, specia: Homo sapiens, subspecie: Homo sapiens sapiens), este încă un animal care locuiește pe planeta Pământ care a fost supus selecției naturale.Evoluția umană (cu numeroase repere precum statutul și limbajul) ar fi permis homo sapiens să colonizeze practic întreaga planetă., obținând resursele pentru supraviețuirea lor din natură și multe alte specii. Cu toate acestea, și în ciuda succesului populației, am fi, pentru unii autori, cel mai mare pericol, cea mai mare amenințare pentru viața de pe pământ și pentru viața noastră ca indivizi și supraviețuirea noastră ca specie. Așa subliniază antropologul Marvin Harris și sociobiologul Edward Osborne Wilson:

Specia umană este unică în regnul animal, deoarece nu există nicio corespondență între dotarea sa anatomică ereditară și mijloacele sale de subzistență și apărare. Suntem cele mai periculoase specii din lume nu pentru că avem cei mai mari dinți, cele mai ascuțite gheare, cele mai otrăvitoare stingeri sau cea mai groasă piele, ci pentru că știm să ne furnizăm instrumente și arme mortale care servesc drept dinți, gheare, și înțepături.și pielea mai eficient decât orice mecanism anatomic simplu. Principala noastră formă de adaptare biologică este cultura, nu anatomia.

Marvin Harris

Diversitatea terestră ... este redusă într-un ritm accelerat ca urmare a distrugerii habitatelor naturale, distrugere care include deteriorarea actuală din cauza încălzirii climatului. Există, de asemenea, deteriorări datorate răspândirii speciilor invazive, poluării mediului și supraexploatării. Dacă nu reușim să reducem aceste fenomene provocate de om, s-ar putea întâmpla ca până la sfârșitul secolului 21 să pierdem jumătate din speciile de plante și animale de pe Pământ.

Edward Osborne Wilson

Multe activități umane constituie un pericol și o groază pentru propriii semeni și au fost desfășurate de-a lungul istoriei. Unele dintre cele care pot fi considerate ca atare sunt următoarele:

Evoluția umană și selecția naturală

Din ce priveste teoria evoluției și în concret a evoluției umane, specia noastră, ființa umană (Homo sapiens), inclusă în regnulAnimalia (ordin: Primate, familia: Hominidae, genul: Homo, specia: Homo sapiens, subspecie: Homo sapiens sapiens), este încă unul dintre animalele care populeaza planeta Pământ si care a fost supus selecției naturale. Evoluția umană (cu numeroase repere precum bipedismul și limbajul) i-a permis lui homo sapiens să colonizeze practic întreaga planetă, obținând de la natură și de la multe alte specii. resurse pentru supraviețuirea lui. Cu toate acestea, și în ciuda succesului demografic, am fi, dupa unii autori, cel mai mare pericol, cea mai mare amenințare pentru viața de pe pământ și pentru viața noastră ca indivizi și pentru supraviețuirea noastră ca specie. Așa subliniază antropologul Marvin Harris și sociobiologulEdward Osborne Wilson:

"Specia umană este unică în regnul animal, deoarece nu există nicio corespondență între dotarea sa anatomică ereditară și mijloacele sale de subzistență și apărare. Suntem cea mai periculoasa specie din lume nu pentru că am avea cei mai mari colți, cele mai ascuțite gheare, cei mai otrăvitori dinti sau cea mai groasă piele, ci pentru că știm să ne procurăm instrumente și arme mortale care suplinesc dinții, ghearele, și înțepăturile.și groasele piei, mult mai eficient decât orice simplu mecanism anatomic. Principala noastră formă de adaptare biologică este cultura, nu anatomia".

Marvin Harris

"Diversitatea terestră ... este redusă într-un ritm accelerat ca urmare a distrugerii habitatelor naturale, distrugere care include deteriorarea actuală din cauza încălzirii climatului. Există, de asemenea, deteriorări datorate răspândirii speciilor invazive, poluării mediului și supraexploatării. Dacă nu reușim să reducem aceste fenomene cauzate de om, s-ar putea întâmpla ca până la sfârșitul secolului 21 să pierdem jumătate din speciile de plante și de animale de pe Pământ"..

Edward Osborne Wilson

Multe activități umane constituie un pericol și o grozăvie pentru propriii semeni și au fost desfășurate de-a lungul istoriei. Unele dintre cele care pot fi considerate ca atare sunt următoarele:

.

Omul se naște un simplu animal (foarte asemănător câinelui), și devine om (și de jure, nu doar de facto), doar dacă la această condiție aspiră, și poate face asta doar prin intermediul metodei căreia ca elevi, în școală, îi spunem "învățarea lecțiilor" (nu a oricăror lecții, ci a celor adecvate pentru asta, a celor ce conduc spre omenie).

.

Que la vida nos libre de:

- los lobos disfrazados de ovejas;

- la envidia disfrazada de sonrisa;

- la falsedad disfrazada de amigo.

Fie ca viața să ne elibereze de:

- lupi deghizați în oi;

- invidie deghizată în zâmbet;

- falsitatea deghizată în prieten.