Atributele persoanei

De fapt, ca sa se fi inteles in litera si spiritul ei, ce vrea sa zica sintagma "Atributele persoanei", ar fi trebuit sa scriu "Atributele atribuite persoanei ca persoană"

Atributele conceptului persoană, au următoarele caracteristici:

- Sunt inerente; fiind dotați (ca indivizi) cu ele, din start;

- Sunt unice; nu poate exista decât un singur atribut din același ordin;

- Sunt inalienabile: sunt in afara oricărei idei de comercializare, nu se pot transmite prin nicio acțiune sau negociere juridica;

- Sunt imprescindibile; nu se dobândesc si nu se pierd cu trecerea timpului;

- Sunt irenuntiabile: nici titularii acestor atribute nu pot renunța la ele de forma unilaterala, nici autoritatea publica nu poate stabili vreo sancțiune ce ar implica eliminarea vreunuia din din ele.

- Sunt inembargabile: (nu li se pot pune embargou)

Atributele persoanei, sunt:

Nume.

In ce priveste "persoana fizica" corespunde grupului (ansamblului) de litere si de personalitate care serveste identificarii individuale a unei persoane.In ce priveste "persoana juridica", numele corespunde "marcii inregistrate" sau/ si denumirii.

Capacitate.

Reprezinta aptitudinea posedata de persoana fizica de a fi "subiect activ" sau "pasiv" in cadrul relatiilor juridice.

E de facut distincție între "capacitatea juridică (sau "capacitatea de a dobandi drepturi", capacitate care se dobandeste deodata cu nastere si se pierde deodata cu decesul), imprescriptibila, imuabila, inalienabila, si de ordine publică" și "capacitatea de acționare (sau de exercitare concreta a drepturilor)", capacitate care poate fi de tip limitat, parțial și variabil.

In mod curent legislatiile stabilesc situatiile (cazurile) în care o persoana fizica poate fi incapacitata printr-o decizie judecătorească) a se putea guverna singura, pe fondul vreunei infirmitati persistente, de caracter psihic sau fizic.

În ce priveste persoane juridice capacitatea de a fi "subiect de drepturi și obligații" le este impusa de propria lor necesitate a-si atinge obiectivul social propus si, in mod imprescriptibil sunt exercitate prin intermediul conceptului persoana fizica (atat judicial cat si extrajudicial)

Domiciliu.

In ce priveste conceptul persoana fizica se referă la locul de permanență domiciliară a persoanei,

În ce priveste conceptul persoana juridica conceptul domiciliu face referinta la locul fizic în care aceasta persoana juridica isi are domiciliul fiscal.

Nationalitatea. Reprezinta legatura juridica pe care orice persoana o are cu un Stat (sau, cu mai mult de un Stat).

Patrimoniu. In ce priveste conceptul "persoana fizica" patrimoniul reprezinta ansamblul de drepturi si de obligatii ce sunt susceptibile evaluarii economice. In ce priveste conceptul "persoana juridica" patrimoniul il reprezinta "mijloacele" folosite pentru atingerea scopurilor. Patrimoniul poate fi de natura materiala sau de natura morala

Stadiul civil (estado= dispozitie, aspect, circumstanta, conditie, situatie, caracter).

La noi se foloseste sintagma "Starea civila"

Acest stadiu este un atribut exclusiv al conceptului "persoana fizica" (si nu al "persoanei juridice), indicand situatia particulara a subiectului in raport cu conceptul "familie", cu conceptul "Societate", cu conceptul "Stat"