ABC-ul Dreptului Uniunii Europene

/

El ABC del Derecho de la Unión Europea

Page start up on 03.05.2021_15.07 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară: The ABC of EU law.> bytes (versión en rumano / versiune în română = Yes).



Column 1.

Text of the article

"El ABC del Derecho de la Unión Europea".


PREFACIO

El ordenamiento jurídico que constituye la Unión Europea (UE) se ha convertido a día de hoy en parte integrante de nuestra realidad política y social. Cada año, con arreglo a los Tratados de la Unión, se adoptan miles de decisiones que influyen decisivamente en la realidad de los Estados miembros de la UE y de sus ciudadanos.

El individuo ya no es tan solo parte de su localidad, su ciudad o su país, sino que es también ciudadano de la Unión. Por tanto, es fundamental que los ciudadanos de la Unión estén informados sobre un ordenamiento jurídico que influye también en su vida cotidiana.

Sin embargo, la estructura de la UE y su ordenamiento jurídico son difíciles de comprender para los ciudadanos europeos.

El problema tiene una doble vertiente: por un lado, los textos de los Tratados son a menudo poco claros, y su alcance es difícil de captar; por otro, numerosos conceptos utilizados para regular nuevas situaciones no les son en absoluto familiares a los ciudadanos.

De ahí que a continuación se pretenda transmitir a los ciudadanos y ciudadanas interesados una primera aproximación a la construcción de la UE y a los pilares sobre los que descansa el ordenamiento jurídico europeo. (1.203)


Column 2.

Text of the article

"ABC-ul dreptului Uniunii Europene".



CUVÂNT-ÎNAINTE

Ordinea juridică pe care a creat-o Uniunea Europeană a devenit astăzi o componentă constantă a vieții politice și a societății noastre. În fiecare an, se iau în temeiul tratatelor Uniunii mii de decizii care influențează în mod esențial statele membre ale UE și viețile cetățenilor acestora.

Oamenii nu mai sunt numai cetățenii propriilor țări, ai propriului oraș sau district; ei sunt și cetățeni ai Uniunii.

Fie și numai din acest motiv, este deosebit de important ca aceștia să fie informați cu privire la ordinea juridică ce le afectează viața de zi cu zi.

Totuși, complexitatea structurii Uniunii și ordinea juridică a acesteia nu sunt ușor de înțeles.

Această dificultate este cauzată, în parte, chiar de formularea tratatelor, care este adesea oarecum neclară și ale cărei implicații nu sunt ușor de apreciat. Un alt factor este faptul că numeroase concepte cu care tratatele operează în încercarea de a controla situația nu sunt familiare.

În cele ce urmează se va încerca asigurarea în beneficiul cetățenilor interesați a unei imagini de ansamblu incipiente asupra structurii UE, precum și a pilonilor de susținere a ordinii juridice europene.

Column 3.

Text corectat și îngrijit de admin .

Text corrected and edited by admin.

Texto corregido y editado por el admin.


PREFAŢĂ

Orânduirea juridică pe care o constituie Uniunea Europeană (UE) a devenit in ziua de azi o parte integrantă a realității noastre politice și sociale. În fiecare an, în temeiul Tratatelor Uniunii, se adopta mii de decizii care influențează decisiv realitatea Statelor membre ale UE și a cetățenilor acestora.

Individul deja nu mai face parte doar din localitatea sa, doar din orașul său, sau doar din țara sa, ci este și cetățean al europenei Uniuni.

Prin urmare, este esențial ca cetățenii Uniunii să fie informați cu privire la o orânduire juridică care le influențează viața lor de zi cu zi.

Fără îndoială, structura UE și orânduiala sa juridică rămân destul de greu de înțeles multora dintre cetățenii europeni.

Problema este de dublă dificultate:

- pe de o parte, textele Tratatelor sunt adesea destul de puțin clare, iar sfera lor de aplicare este destul de dificil de înțeles;

- pe de altă parte, numeroase concepte utilizate pentru a reglementa situații noi, nu le sunt deloc familiare cetățenilor.

De aici inainte, intenția este de a transmite cetățenilor interesați o primă aproximare de această construcție numită UE și de stâlpil pe care se sprijină orânduiala juridică europeană.

LISTA DE ABREVIATURAS

LISTA ACRONIMELOR UTILIZATE / LISTA DE ABREVIERI

  1. AELS =Asociația Europeană de Liber Schimb

  2. BCE = Banca Centrală Europeană

  3. CE = Comunitatea Europeană

  4. CECO = Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului

  5. CEDO = Convenția Europeană a Drepturilor Omului

  6. CJUE = Curtea de Justiție a Uniunii Europene

  7. CEE = Comunitatea Economică Europeană

  8. Euratom = Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

  9. MES = Mecanismul European de Stabilitate

  10. OCDE = Organizația OCDE pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

  11. PE = Parlamentul European .

  12. Rec.= Repertoriul Jurisprudenței Curții de Justiție și Tribunalului

  13. TFUE - Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

  14. TUE sau Tratatul UE - Tratatul Uniunii Europene

  15. UE = Uniunea Europeană

DE PARÍS A LISBOA PASANDO POR ROMA, MAASTRICHT, ÁMSTERDAM Y NIZA (la versión oficial en español)



Hasta poco después del final de la Segunda Guerra Mundial, el funcionamiento del Estado y la vida política se basaban casi exclusivamente en las constituciones y las legislaciones nacionales, las cuales fijaban en nuestros Estados democráticos las normas de comportamiento que debían observar tanto los ciudadanos y los partidos políticos como el mismo Estado y sus instituciones.


Fue principalmente el total desmoronamiento de Europa, unido a la decadencia económica y política del viejo continente, lo que creó las condiciones para un nuevo comienzo y dio un renovado impulso a la idea de un nuevo ordenamiento europeo.


En su conjunto, los esfuerzos de integración europeos de la posguerra componen un cuadro confuso, formado por organizaciones complicadas y escasamente transparentes.


Así coexisten, carentes de vínculos reales entre sí, la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE), la Organización del Tratado del Atlántico Norte (OTAN), el Consejo de Europa y la Unión Europea (UE).


Esta diversidad de organizaciones europeas solamente adquiere forma si se tienen en cuenta los objetivos concretos subyacentes, que se clasifican en tres grandes grupos. (1.250 bytes)


Leer mas.... .

DE LA PARIS LA LISABONA, TRECÂND PRIN ROMA, MAASTRICHT, AMSTERDAM ȘI NISA (versiune oficiala in limba romana)



Până în perioada care a urmat imediat după sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, conceptul pe care îl aveam despre stat, precum și viața noastră politică se dezvoltaseră aproape exclusiv pe baza Constituțiilor și legislațiilor naționale.


În țările noastre democratice, aceste Constituții și legi stabileau regulile obligatorii atât pentru cetățeni și partide, cât și pentru stat și instituțiile acestuia. A fost necesară prăbușirea totală a Europei și declinul său politic și economic pentru a fi create condițiile necesare unui nou început și relansării ideii unei noi ordini europene.


În termeni generali, eforturile în direcția unificării Europei după cel de Al Doilea Război Mondial au dat naștere unui amestec deconcertant de organizații complexe, asupra cărora este dificil de avut o privire de ansamblu.


De exemplu, OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord), Consiliul Europei și Uniunea Europeană coexistă fără nicio reală legătură între ele.


Această varietate de organizații capătă o structură logică doar din punctul de vedere al obiectivelor lor concrete. Astfel, se pot distinge trei mari grupuri: (1.262 bytes)

DE LA PARIS LA LISBONA TRECÂND PRIN ROMA, MAASTRICHT, AMSTERDAM ȘI NICE. (versión administrada por el admin / versiune in administrarea admin).


Până la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, funcționarea Statului și viața politică se bazau aproape exclusiv pe constituțiile și legile naționale, care stabileau în Statele noastre democratice normele de comportament pe care cetățenii și partidele politice. la fel ca si Statul și ale sale instituții, trebuiau să le respecte.


În principal, prăbușirea totală a Europei, împreună cu declinul economic și politic al vechiului continent, a creat condițiile pentru un nou început și a dat un nou impuls ideii unei noi ordini europene.


Luate împreună, eforturile de integrare europeană postbelică alcătuiesc o imagine confuză, alcătuită din organizații complicate și slab transparente.


Astfel, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Consiliul Europei și Uniunea Europeană (UE) coexistă, lipsite de legături reale între ele.


Această diversitate a organizațiilor europene se concretizează numai dacă se iau în considerare obiectivele specifice care stau la baza acestora, care sunt clasificate în trei mari grupuri.


Citește mai departe,,, .