ז'אן-פייר ז'נה

ז'אן-פייר ז'נה הוא לא רק שם שכיף לבטא במבטא צרפתי (תנסו, זה נחמד), אלא גם במאי צרפתי שסרטיו בעלי אופי שונה וייחודי. בקריירה שמתמשכת על פני מעל עשרים שנה יצר ז'נה רק שישה סרטים באורך מלא, אבל כל אחד מהם מוזר, מיוחד ומזוהה עמו כאילו היה טביעת האצבע שלו.

ביוגרפיה:

במאי הקולנוע הצרפתי ז'אן-פייר ז'נה (Jean-Pierre Jeunet) נולד בשנת 1953 בעיר רואן שבחבל הלואר שבצרפת. בגיל 17 קנה את מצלמת הקולנוע הראשונה שלו, ובהמשך יצר סרטים קצרים כשלמד אנימציה באולפני Cinémation, שם גם פגש את מארק קארו, מעצב וצייר ספרי קומיקס, שהפך לשותפו ליצירה של ז'נה. יחד יצרו השניים מספר סרטי אנימציה קצרים, וכן את הסרט (המצולם) הבונקר של היריות האחרונות (1981), המתרחש בעולם עתידני מדכא ומוזנח. בהמשך יצרו השניים סרטי אנימציה, פרסומות וקליפים.

סרטם הארוך המשותף הראשון היה דליקטסן (1991), קומדיה שחורה המתרחשת בעולם פוסט-אפוקליפטי בו לא ניתן להשיג בשר. ליצן בודד מגיע לבניין דירות כדי לעבוד בו כשרת, ובמהרה מגלה כי הקצב, שהוא גם בעל הבניין, שוחט את הדיירים ומוכר את בשרם לדיירים בקצבייה שלו.

סרטם הבא, עיר הילדים האבודים (1995), היה סרט פנטזיה אפל שבו מדען מטורף חוטף ילדים כדי לגנוב את חלומותיהם, וכך הוא מצליח שלא להזדקן. בריון רפה שכל חובר אל ילדה יתומה, והשניים יוצאים כדי להציל את אחיו של הבריון מידיו של המדען. הסרט זכה להצלחה בין לאומית, והפך את ז'נה לשם ידוע גם בהוליווד. בעקבות זאת הוצע לו לביים את הסרט הרביעי בסדרת הנוסע השמיני – הנוסע השמיני: התחייה (1997). זהו הסרט הראשון שבו ז'נה לא היה מעורב בכתיבת התסריט, ובנוסף זהו הסרט הראשון שבו ז'נה חתום לבדו על הבימוי[1].

עם שובו לצרפת, אפשרה הצלחתו של הנוסע השמיני: התחייה לז'נה ליצור כל סרט שיעלה על דעתו. הוא בחר ליצור את אמלי (2001), סרטו המצליח ביותר. בסרט הזה זונח ז'נה את הקו האפל והמאיים של סרטיו הקודמים, אבל משמר במידה רבה את ההומור מוזר והמשעשע שהפך לאחד ממאפייניו המובהקים. הסרט הוא מעין קומדיה רומנטית המתאר את חייה של אמלי, צעירה יפה אך מוזרה ונטולת כישורים חברתיים, המחליטה להקדיש את חייה כדי לעשות טוב לאחרים, עד שהיא פוגשת את נינו, צעיר מוזר לא פחות ממנה, ומתאהבת בו. יש הטוענים כי האופי הרומנטי והאופטימי של הסרט נובע מתרומתו המינימלית של קארו לסרט. הסרט זכה להצלחה עצומה בביקורת ובקופות, והיה מועמד למספר פרסי אוסקר (אמריקניים). ז'נה גם זכה על סרט זה בפרס הבימוי של האקדמיה האירופאית לקולנוע (המקבילה האירופאית של האוסקר).

הפרויקט הבא של ז'נה, גם הוא בכיכובה של אודרי טוטו (שהפכה לאחת השחקניות הצרפתיות המפורסמות ביותר בעולם בעקבות אמלי) היה שנים של אירוסין (2004), דרמה המבוססת על הספר באותו שם מאת סבסטיאן ז'פריסו. הסרט, שהיה אחד היקרים שהופקו מחוץ להוליווד, ותקציבו עמד על כ-100 מיליון יורו, היה כישלון יחסי בקופות ובביקורת, ולא הצליח לשחזר את ההצלחה הגדולה של אמלי.

ב-2009 יצא לאקרנים סרטו השישי של ז'נה, מיקמק. הסרט מספר על גבר שאביו נהרג בהתפוצצות מוקש. שנים אחר כך הוא נפגע מקליע בעת שוד, וכתוצאה מכך מאבד את עבודתו ונעשה חסר בית. הוא מצטרף לחבורת חסרי בית תמהונים ובעלי כישורים יוצאי דופן. יום אחד הוא מגלה שהקליע ממנו נפגע, והמוקש שהרג את אביו, נוצרו כל אחד על ידי יצרנית נשק אחרת, ושהמטות של כל אחת מן היצרניות נמצאים זה לצד זה באותו רחוב בפריס. הוא מחליט לגייס את חבריו חסרי הבית, ויחד הם יוצאים כדי למוטט את שתי יצרניות הנשק. הסרט לא הצליח במיוחד, לא בקופות ולא בביקורת, ואפילו לא הגיע לבתי הקולנוע בישראל.

ז'אן פייר ז'נה על הסרט של סרטו האחרון, מיקמק (2009)

אוטריזם[2]

ז'נה הוא אחד הבמאים שהאוטריזם שלהם הוא מובהק ביותר, כלומר – קל מאוד לראות פריים מתוך סרט שלו ולזהות שהוא הבמאי. מעטים הבמאים שהחותם שהם משאירים על הסרט הוא מובהק כל כך. חישבו למשל על ספילברג, על טרנטינו, על סקורסזה. האם ניתן לזהות באופן מיידי את החותם שלהם על הסרט? לעומת זאת, הביטו בפריים הבא:

גם אם לא ברור לכם מאיזה סרט הפריים לקוח[3], הרי שקל מאוד לזהות שמדובר בסרט של ז'אן פייר ז'נה (וכבר ראינו שני סרטים שלו במלואם: את דליקטסן ואת אמלי). מה הופך את האוטריזם של ז'נה למובהק כל כך?

לפני שנענה על השאלה הזו, ראוי להתעכב לרגע על שאלה אחרת – מדוע אוטריזם מובהק הוא דבר כה נדיר? התשובה היא מורכבת, אבל באופן כללי ניתן לומר כי יש שני גורמים עיקריים שמשפיעים על האופן שבו אוטר פועל:

הראשון הוא השיטה, כלומר – המערכת הכלכלית במסגרתה פועל אותו אוטר. בהוליווד, למשל, המערכת היא מאוד נוקשה ותבניתית. לא מפני שיש איזו צנזורה, אלא מפני שאולפן לא ייאשר סרט אם לדעת מנהליו לא יהיה לו סיכוי להרוויח כסף. לכן רצונו של הבמאי להביע את עצמו, להטביע את חותמו, נותר משני.

השני הוא האוטר עצמו. אלפרד היצ'קוק, אחד מגדולי האוטרים שהיו, צוטט פעם כאומר את המשפט: "סגנון הוא פלגיאט עצמי". [פלגיאט=גניבה ספרותית, כלומר מצב שבו סופר אחד כותב ספר, וסופר אחר כותב ספר אחר ובעצם גונב מהסופר הראשון רעיונות, ואז מציג זאת כאילו הוא עצמו כתב את הדברים. ]

מה שהיצ'קוק אומר, הוא שסגנון מובהק מדי הוא בעצם סוג של מיחזור, והוא מגונה כמו סופר אחד שגונב רעיונות מאחר, אלא שכאן אתה בעצם גונב רעיונות מעצמך. כלומר – אוטרים נמנעים בעצמם מיצירת מאפיינים סגנוניים מובהקים מדי, כדי שלא יגידו שהם חוזרים על עצמם וממחזרים רעיונות ישנים.

אבל ז'אן פייר ז'נה אינו כזה, בבירור. הוא לא מתבייש לגנוב מעצמו, והוא גם פועל בתוך מערכת – תעשיית הקולנוע הצרפתית – שמאפשרת לו לעשות זאת. בכלל – אוטריזם הוא תופעה נפוצה הרבה יותר מחוץ לארה"ב, ולצרפתים, שתיאוריית האוטר נולדה אצלם, יש הרבה כבוד לבמאים שהסגנון שלהם ברור ומובהק. בהכללה גסה, הצרפתים חושבים על הבמאים שלהם כעל אמנים, קודם כל. האמריקנים חושבים על הבמאים שלהם כעל חלק מתעשיית הבידור, ורק אחר-כך, אם מתאפשר, גם כעל אמנים.

נחזור לאוטריזם של ז'נה. כדרכנו בקודש, נחלק את הניתוח לשתי קטגוריות: מאפיינים צורניים (הנוגעים לאמצעי המבע הקולנועי), ומאפיינים נראטיביים (הנוגעים לעלילה, לעיצוב הדמויות, ולרעיונות המרכזיים העולים מתוכם).

מאפיינים צורניים:

דוגמאות מתוך הסרטים

המאפיין

שימוש בעדשות רחבות – עדשות רחבות (כזכור לנו מן החומר של כיתה י') יוצרות עיוות של המרחב המצולם, כך שמה שקרוב למצלמה נראה גדול מאוד, ומה שרחוק ממנו נראה קטן מאוד. כתוצאה מכך, כאשר מצלמים קלוז-אפ בעדשה רחבה, הפנים המצולמות נראות מעוותות (האף נראה גדול מדי, המצח נמשך לאחור). שיטת צילום כזו מתאימה מאוד לז'נה, כי היא גורמת לעולם המצולם להיראות מגוחך ומוגזם, והפנים המוזרות של שחקניו (ראו למטה), נראות מוזרות אף יותר.

בחירת צבעים מובהקת, עם נטייה לצבעים חמים – למרות שהעולמות שז'נה מציג בסרטיו נוטים להיות דכאוניים ומאיימים, הוא מאזן את התחושה הזו עם צבעים חמים ונעימים. בכך הוא מקהה במשהו את תחושת האיום, והדבר גם מתאים מאוד לסוג ההומור המוצג בסרטיו – הומור אפל, מוזר, אך עם זאת מצחיק ומוגזם.

תפאורות מוגזמות ומעוותות – התפאורות בסרטיו של ז'נה הן מן המרשימות שניתן למצוא היום בקולנוע, ויש מעט במאים (טים ברטון וטרי גיליאם, למשל) שמצליחים להשתוות אליו במידת המורכבות, הטירוף וההקפדה על פרטים שהוא דורש ממעצבי התפאורות עמם הוא עובד.

הדמויות נוטות ללכת לאיבוד בתוך התפאורות הללו, מה שמתחבר הן למוטיבים הנראטיביים שמאפיינים את ז'נה (ראו בהמשך "העולם כקרקס"), והן למאפיינים צורניים אחרים (שימוש בעדשות רחבות; פריימים עמוסים בפרטים).

כמה מסרטיו של ז'נה מתרחשים בעולמות פנטסטיים, עתידניים או בלתי מציאותיים (דליקטסן, עיר הילדים האבודים, הנוסע השמיני: התחייה), והעיצוב המוגזם של התפאורה מתאים מאוד לסוג כזה של עלילות. אבל גם כאשר העלילה מתרחשת בלוקיישן מציאותי, למשל הרכבת התחתית של פריז באמלי(ראו פריים משמאל), ז'נה ומעצבי התפאורות שלו מקנים ללוקיישן מראה מיוחד, שמתאים למראה הכללי בסרטיו האחרים.

פריימים עמוסים בפרטים – השימוש בעדשות רחבות יוצר כידוע עומק שדה רחב, כך שכל מה שבפריים נראה בפוקוס חד. כתוצאה מכך, קשה לצופה להחליט במה להתמקד. ז'נה מקצין את האפקט הזה של העדשה בכך שהוא מעצב את הפריימים שלו כך שהם עמוסים בפרטים – פרצופים, חפצים, צבעים, קווים וכד'.

שימוש מוגזם בסאונד – את אותם כלים שז'נה מפעיל בתחום הצילום, הוא גם מיישם בעולם הסאונד. עיצוב הסאונד בסרטיו הוא מוקפד מאוד, וז'נה נוטה להקצין ולהגזים מאוד את הצלילים המושמעים בפסקול.

ליהוק שחקנים בעלי מראה בלתי שגרתי – ליהוק השחקנים יכול להיחשב כאמצעי מבע בפני עצמו, ואצל ז'נה זה בהחלט כך. הוא מאכלס את סרטיו לא רק בדמויות מוזרות, אלא גם בשחקנים בעלי מראה משונה. ז'נה גם ידוע בכך שהוא אוהב לחזור ולעבוד עם אותם שחקנים, והפרצופים המשונים שלהם חוזרים ומופיעים שוב ושוב. הגדיל לעשות השחקן דומיניק פינון, שהופיע בכל אחד מסרטיו, החל בסרט הקצר הבונקר של הירייה האחרונה (ראו משמאל), ועד לסרטו האחרון מ-2009, מיקמק.

כמובן שגם ז'נה עצמו הוא אדם עם פרצוף מוזר למדי, כפי שניתן לראות בתמונה המופיעה בערך שלו במאגר הסרטים האינטרנטי IMDb (ראו למטה).

[בסוגריים המרובעים – שמו/שמה של השחקן/שחקנית]

עיר הילדים האבודים (1995)

הנוסע השמיני: התחייה (1997)

דליקטסן (1991)

הנוסע השמיני: התחייה (1997)

אמלי (2001)

שנים של אירוסין (2004)

מיקמק (2009)

עיר הילדים האבודים (1995)

הנוסע השמיני: התחייה (1997)

אמלי (2001)

שנים של אירוסין (2004)

דליקטסן (1991)

עיר הילדים האבודים (1995)

מיקמק (2009)

דליקטסן (1991) – עבדים לקצב. אחת הסצנות הידועות ביותר של ז'נה, שזכתה מאז לאינספור חיקויים, מציגה דמויות שהסאונד שולט בהן ומכוון את פעולותיהן, גם אם הן אינן מודעות לכך.

אמלי (2001) – שוב, אמלי הוא דוגמה טובה לשימוש המוקצן באמצעי המבע, דווקא בגלל שהעלילה שלו יחסית מציאותית (כמובן, בהשוואה לסרטים אחרים של ז'נה...) גם בסצנה קצרה כמו המפגש הזה בין נינו לאמלי, אפשר להבחין בשימוש מוגזם בסאונד: החריקה של הטוש על הזכוכית, צלצול הכפית, רשרוש גרגירי הסוכר על השולחן.

הבונקר של הירייה האחרונה (1981) [דומיניק פינון]

דליקטסן (1991) [ז'אן-קלוד דרייפוס]

עיר הילדים האבודים (1995) [רון פרלמן וז'ודית ויטה]

אמלי (2001) [יולנד מורו]

תמונת ה-IMDb של ז'נה (צולמה ב-2002)

ניתן היה להמשיך ולמנות מאפיינים צורניים נוספים בסרטיו, כגון תנועות המצלמה המוגזמות, או זוויות הצילום הקיצוניות, אבל אני חושב שהפואנטה כבר מובנת היטב עד כה. לסיכום החלק הזה של הדיון, שימו לב כמה מן המאפיינים שצוינו (וגם אלו שלא צוינו) מופיעים בטריילר של אמלי מ-2001.

מאפיינים נראטיביים:

פילוסופיה מארגנת:

אם נחבר את סך כל המאפיינים הצורניים בסרטיו של ז'נה, נגיע למסקנה מסוימת לגבי האופן שבו הוא רואה את העולם. נקודת מבטו של ז'נה על העולם היא נקודת מבט פסימית, קודרת משהו מצד אחד, אבל בו זמנית נדמה שהוא מוצא את עולמנו משעשע למדי. הוא מביט במציאות כאילו היה צופה בקרקס גדול ומשונה ביותר, מאוכלס בטיפוסים ביזאריים ותמהוניים, הנתקלים זה בזה כתוצאה מצירופי מקרים בלתי סבירים. דמויות אלה שולטות במסלול חייהן באופן מצומצם במקרה הטוב, והן לרוב לא יותר מגלגלי שיניים קטנים בתוך המנגנון העצום של החיים. שימו לב כמה פעמים הופיעו המילים "מוזר", "מוקצן", "מעוות" על הטיותיהן בתיאורים שלמעלה. ושימו גם לב כיצד התפאורות, העדשות, התאורה, הסאונד, הליהוק, וגם המאפינים הנראטיביים השונים, מתחברים כדי להציג תמונת עולם מובהקת ועקבית ביותר.

[1] למעשה, בדליקטסן ובעיר הילדים האבודים מקבל ז'נה קרדיט על בימוי ( בצרפתית Realization), קארו מקבל קרדיט על עיצוב (Decors), והשניים מקבלים קרדיט משותף על הסרט (Un Film de Jeunet et Caro). הנוסע השמיני: התחייה הוא הראשון בו מופיע קרדיט יחיד לז'נה (A Film by Jean-Pierre Jeunet), למרות שקארו היה בכל זאת מעורב בצד העיצובי של הסרט.

[2] אוטריזם – מכלול המאפיינים ההופכים במאי כלשהו לאוטר. לדוגמה: "האוטריזם של ספילברג בא לידי ביטוי בכך שגיבורי סרטיו הם ילדים או לחילופין מבוגרים ילדותיים."

[3] תשובה: מיקמק (2009)