סוגי עדשות

כל העדשות אותו דבר? לא. לא כל העדשות אותו דבר. כולן פועלות באותה צורה בסיסית, אבל יש ביניהן הבדלים, ולפעמים הבדלים דראסטיים.

המרחק בין העדשה לבין המשטח עליו נרשמת התמונה נקרא "אורך המוקד". ככל שאורך המוקד קטן יותר, כך זווית הראייה של העדשה רחבה יותר. במילים אחרות - ככל שאורך המוקד קטן יותר, כך העדשה קולטת "יותר שטח". ולהיפך - ככל שאורך המוקד גדול יותר, כך העדשה קולטת "פחות שטח".

אורך המוקד נמדד במ"מ, ולכן עדשת 10 מ"מ קולטת יותר שטח מעדשת 12 מ"מ, כמו בדוגמה הבאה:

לחצו על התמונה להגדלה...

ועדשת 300 מ"מ קולטת יותר שטח מעדשת 400 מ"מ, כמו בדוגמה הבאה:

לחצו על התמונה להגדלה...

מהדוגמאות שלמעלה אפשר להבין לאילו צרכים משתמשים באיזו עדשה: עדשות עם אורך מוקד גדול משמשות לצילום מרחוק, צילום של גורמים שאנחנו רוצים להתמקד רק בהם, לבודד אותם מהסביבה ומהמכלול שלהם. עדשות עם אורך מוקד קטן משמשות לצילומי נוף, או צילום של גורמים שאנחנו רוצים להראות אותם בתוך ההקשר, בתוך הסביבה שלהם.

כמו שאפשר לראות בתמונה מימין, עדשות בעלות אורך מוקד גדול הן גם ארוכות וגדולות, ואילו עדשות בעלות אורך מוקד קטן הן גם קטנות ולרוב רחבות יותר. מסיבה זו, מסווגים את העדשות ל-3 סוגים עיקריים:

עדשות רחבות - 10mm-35mm

עדשות נורמליות/סטנדרטיות - 35mm-75mm

עדשות צרות/ארוכות/טלסקופיות - 75mm-1000mm (ואפילו יותר. יש גם עדשות של 2000 ו-3000 מ"מ).

ואיך משתמשים בזה בקולנוע?

בקולנוע החוקים הם לרוב מעט שונים מבצילום הסטילס, קודם כל מפני שבקולנוע העלילתי יש שליטה כמעט מוחלטת על מה שקורה לפני המצלמה. זאת אומרת, שאם אני רוצה לצלם את בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי מתנשקים, אני לא צריך עדשה ארוכה מאוד (כמו שיש לצלמי פפראצי, שמצלמים מרחוק מאוד כדי שהאנשים שהם מצלמים בלי רשות לא ירביצו להם...), אלא אני יכול פשוט לבקש מהם להתנשק, כי הם שחקנים בסרט שלי.

שזה טוב, כי אז אני יכול להחליט להשתמש בכל מיני תכונות ותופעות לוואי אחרות של העדשה, כדי לייצר אווירה, או תחושה, או משמעות לפי מה שמתאים לי בסצנה.

נסתכל על מספר דוגמאות:

פתיחת הסרט "שלושת הצבעים-כחול", קז'ישטוף קישלובסקי, 1993

בקטע שלמעלה משתמש קישלובסקי באופן כמעט בלעדי בעדשות צרות. אחת מ"תופעות הלוואי" של עדשה צרה היא שגם עומק השדה צר מאוד, או במילים אחרות: אם הדמות נמצאת בפוקוס, אז הרקע שלה מטושטש לגמרי.

קישלובסקי יוצר עולם של דמויות בודדות, מנותקות לגמרי מן הרקע שלהן, מהסביבה שבה הן פועלות. הוא יוצר בכך עולם של בדידות, של אנשים שאין להם קשר אחד לשני.

שוט של שינוי פוקוס קיצוני מתוך "שלושת ימי הקונדור", סידני פולאק, 1975

שימו לב לשינוי הפוקוס בדוגמה שלמעלה: כיוון שעומק השדה צר כל כך, כאשר הפוקוס נמצא על הדמות, אי אפשר לראות את הרחוב שמאחוריה, ואילו כשהפוקוס עובר לרחוב, הדמות הופכת מטושטשת לגמרי.

הפתיחה של "הנידון למוות ברח", רובר ברסון, 1956

הבמאי הצרפתי רובר ברסון לא אהב עיוותים שכאלה. הוא האמין שהקולנוע צריך לייצג בצורה הנאמנה ביותר האפשרית את המציאות, ולכן יש לצלם אותה בכלים פשוטים שלא יהפכו אותה למשהו שהיא לא. הוא השתמש תמיד רק בעדשות נורמליות, ולרוב בעדשת ה-50mm, שנחשבת לעדשה הכי קרובה לעין האנושית. בקטע שלמעלה אפשר להבחין בכך שהרקע אינו מטושטש מאוד, אבל הוא גם לא ברור לגמרי, בדומה למה שהעין שלנו רואה. הדמות היא חלק מהרקע, אבל ברור לגמרי שאנחנו מתמקדים בה ולא בשום דבר אחר.

הסצנה הזו היא גם שיעור מצויין בבימוי: בסצנה יש תחושה חזקה של חוסר טעם וחוסר סיכוי, וברור לנו (הצופים) שאין לגיבור סיכוי להימלט מהרכב. התחושה הזו מושגת באמצעות שתי בחירות פשוטות: א. לצלם את כל הסצנה מתוך הרכב. כאשר הגיבור בורח מהרכב, המצלמה נותרת בפנים, וכל מה שאנחנו רואים זה את פניו האדישות של השומר, ואת השומרים האחרים היוצאים מהמכונית שמאחור. ב. לצלם את הסצנה בעדשה נורמלית. העדשה הנורמלית גורמת לדמויות, לעצים ולמכוניות שברקע להיראות מטושטשים, אבל לא לגמרי. אם הסצנה הייתה מצולמת בעדשה רחבה, אז גם הרקע היה מודגש, ואז לא היינו מתמקדים כ"כ בפניהם של האנשים שבתוך האוטו. אם היא הייתה מצולמת בעדשה צרה, אז הרקע היה מטושטש לגמרי, ואז לא היינו מבינים מה קורה מחוץ לרכב.

לעומת ברסון, הבמאי טרי גיליאם מעדיף להשתמש בעדשות רחבות ככל האפשר. לעדשות רחבות יש 2 תופעות לוואי:

1. עומק השדה רחב מאוד, וכמעט כל מה שנמצא בפריים נמצא גם בפוקוס.

2. העדשה יוצרת מעין עיוות אופטי שגורם לכל מה שקרוב למצלמה להיראות גדול מאוד, ולכל מה שרחוק ממנה להיראות קטן מאוד, באופן שמקצין ומעצים את המציאות.

גיליאם משתמש בעדשות מסוג זה כדי ליצור סרטים מוזרים, הזויים ובלתי-מציאותיים באופן מכוון.

מתוך "פחד ותיעוב בלאס וגאס", טרי גיליאם, 1999

שימו לב איך העדשה הרחבה גורמת לכל הקטע הזה להיראות כמו חלום או הזיה.