העדשה

העדשה היא, נו, הדבר הזה שבחלק הקדמי של המצלמה. החלק הזה שתמיד נשרט, ושתמיד מלכלך בטביעות אצבעות של אנשים שפשוט חייבים לדחוף לך את הידיים (ה...[הוסף קללה עסיסית כאן]) שלהם. והיא רק בערך הכי חשוב, או לפחות השני הכי חשוב, במצלמה.

תפקיד העדשה הוא למקד את האור מהסביבה כך שניתן יהיה לרשום אותו.

בציור למעלה, העצים בצד שמאל (B) הם המציאות, ואילו המשטח השחור הוא החלק במצלמה שקולט את התמונה (הפילםבמצלמת פילם, ה-CCD במצלמת וידאו דיגיטלית). שימו לב שהתמונה המוקרנת על המשטח היא הפוכה. למעשה כך גם היא נרשמת (על הפילם או על הקלטת), אבל בעינית או על המוניטור היא עובר שוב היפוך כדי שנראה אותה בעין כמו שהיא אמורה להופיע במציאות.

אפשר בעיקרון ליצור מצלמה שאין לה עדשה. כל מה שצריך זה קופסה אטומה שיש בה חור דרכו ייכנס מעט אור. קופסה כזו הייתה קיימת כבר די מזמן (אי שם בימי יוון העתיקה), וקראו לה קמרה אובסקורה (או "לשכה אפלה"/"חדר אפל" בעברית). האור נכנס דרך החור הקטן, ועל הדופן הנגדית של הקופסה נוצרת תמונה.

אבל בעצם - זו עדיין לא מצלמה, כי מה חסר?

חסר משהו שייקלוט את התמונה ויירשום אותה. רק ב-1826 הצליחו סוף סוף לחבר בין הקמרה אובסקורה לבין פיתוחים שונים בתחום הכימיה וליצור חומר רגיש לאור שיוכל להפוך אתה התמונה שנקלטת על הדופן האחורית של הקמרה אובסקורה ולקבע אותה. התמונה הראשונה בעולם נראתה ככה:

נייפס, "מראה מן החלון בלה-גרא" לחצו על התמונה להגדלה

לא הדבר הכי ברור בעולם. מה רואים שם בכלל? התמונה צולמה על ידי הצרפתי ז'וזף ניספור נייפס, שנחשב לאבי הצילום, כיוון שהוא היה הראשון שהצליח ליצור חומר כימי רגיש לאור, ולמקם אותו בדופן האחורי של קמרה אובסקורה, וכך ליצור את הצילום הראשון. בתמונה רואים את המראה הנשקף מחלון ביתו של נייפס בעיירה הצרפתית לה-גרא.

אז בשביל מה צריך בכלל את העדשה?

אחת הסיבות העיקריות שהצילום של נייפס נראה כה מטושטש ולא ברור, היא שהוא לא השתמש בעדשה. הרי אמרנו, שתפקיד העדשה הוא למקד את קרני האור שמגיעות מהסביבה, כך שהתמונה שתופיע על המשטח שבדופן האחורית של הקאמרה אובסקורה תהייה חדה וברורה.

ועכשיו כשאנחנו מבינים למה צריך את העדשה, בואו נראה מה אפשר לעשות איתה.