סוגי מעברים בין שוטים

עריכה היא כידוע חיבור בין שוטים, כלומר העריכה היא רצף של מעברים בין שוטים. התכוונת לומר "רצף של קאטים", אתם תגידו, ואני מיד אענה - לא. הקאט הוא סוג המעבר הנפוץ ביותר, אבל הוא בהחלט לא היחיד. הנה לכם סצנה מתוך הסדרה "בטיפול", שעברה אצלי טיפול אישי, לצורך הדגמה של סוגי מעברים.

1. הסצנה הבסיסית:

(כאן יש רק קאטים)

2. דיזולב (Dissolve)

הדיזולב - תמונה אחת נמוגה בהדרגה ואחרת מופיעה בהדרגה במקומה היה נפוץ פעם במעברים בין סצנות, והיום הוא בעיקר מרמז על מעבר זמן, או על תחושה של חלום/הזיה/מציאות מעורערת שכזו.

3. פייד אין/פייד אאוט (Fade In/Fade Out)

פייד אאוט - התמונה נמוגה עד שהמסך הופך שחור. מופיע בעיקר בסוף של סיקוונס/פרק משמעותי כלשהו בעלילה. יוצר תחושה של סוף, של סגירה.

פייד אין - המסך השחור מתבהר עד שהתמונה מופיעה. מופיע לרוב בפתיחת סצנות/סיקוונסים, ולעתים קרובות בפתיחה של סרטים. יותר תחושה של התחלה, של נושא חדש.

4. סופראימפוז (Superimpose)

תמונה על תמונה - תמונה אחת מופיעה בזמן שהתמונה הקודמת ממשיכה להופיע ברקע. משמש לעתים כדי לתאר שתי התרחשויות בו-זמניות.

5. אייריס (Iris)

בעבר השתמשו באייריס כדי למקד את תשומת הלב של הצופה בפרט כלשהו (כמו למשל אצל גריפית' בסצנת רצח לינקולן מתוך "הולדת אומה", 1914, או בסופי הסרטים של צ'רלי צ'פלין). כיום כמעט ולא עושים במעבר הזה שימוש שכזה, וכשמשתמשים בו, זה בעיקר כמחווה/ציטוט לסרטים הישנים.

6. ווייפ (Wipe) וגריד (Grid)

שני סוגי מעברים מצועצעים למדי, שכמעט ולא משתמשים בהם היום (להוציא כמובן בסרטי חתונות). הבמאי היפני הידוע אקירה קורוסאווה היה משתמש בווייפ לעתים קרובות, אולי כי זהו מעבר הדומה במקצת להעברת עמוד בספר, וסרטיו של קורוסאווה היו לעתים קרובות עיבודים לקולנוע של יצירות ספרותיות נודעות (למשל של שייקספיר). היום השימוש בו נדיר למדי, ובגריד - עוד פחות.

7. ג'אמפ קאט

בעיקרון - זה בסך הכל קאט. אבל הדבר החשוב פה הוא שזהו קאט שקוטע את ההתרחשות במקום להמשיך אותה. הג'אמפ קאט "הומצא" בסוף שנות ה-50 כשקבוצה מהפכנית של במאים בצרפת החלה לשבור את המוסכמות המקובעות לפיהן עשו קולנוע עד אז. האיש אליו מיוחסת השבירה הזו של הרצף הקולנועי הוא הבמאי החשוב ז'אן לוק גודאר (בתמונה משמאל למעלה). היום הג'אמפ קאט הוא בחירה נפוצה מאוד, ולפעמים קצת מאוסה. השתמשו בו במשורה ובחוכמה!