Uke 39 Moral kontra transaksjoner

Arve Hjelseth hadde nylig et tankevekkende innlegg om Lover, regler og normer i høgskoleavisa Panorama.

Han viste bl.a. til et eksperiment i Israel der foreldre ble ilagt en liten bot hvis man hentet barna for sent i barnehagen ("A Fine is a Price"). Dermed endret man en sosial relasjon mellom foreldre, barn, og barhehageansatte til å bli en økonomisk transaksjon. 

Resultatet ble som ventet at flere hentet barna for sent oftere (man betalte jo for det…).

Kobra-effekten er et annet eksempel på at betaling som straff eller belønning ofte gir motsatt resultat av hva som var hensikten;

Den indiske byen Dehli var plaget av giftige kobra-slanger, og de britiske styresmaktene utlovet en belønning til dem som leverte inn en død kobra-slange. Til å begynne med så dette ut til å gå bra, men så begynte antall kobra-slanger å øke voldsomt, ikke bare på belønningskontoret, men også i gatene i Dehli.

Smarte indere hadde startet oppdrett av kobra-slanger, og tjente seg søkkrike. Det er ikke enkelt å holde bittesmå slangeunger i fangenskap, så de rømte og formerte seg.

Når man erstatter kulturelle normer (jeg kaller det moral) med økonomiske mekanismer, skifter relasjonene karakter til å bli økonomiske transaksjoner med alt det fører med seg av juks og svindel… 

Utilsiktet dumskap florerer i universitetene i form av studiepoeng, publikasjonspoeng, osv., osv.

Akademisk lærevegring danner en effektiv barriere mot å finne løsninger som fungerer…‽


Se også: 

Uke40/2023 - Gener og memer

Emergenshypotesen