Shirley MacLaine: I´m over all that and other confessions

Få personer i västerlandet har haft så stort inflytande som skådespelerskan Shirley MacLaine när det gäller att popularisera new age-idéer. För många blev hon under 1980-talet med sin bok och efterföljande film, Out on a limb, något av en guru och hon har i ett flertal böcker fortsatt berätta om sitt sökande efter andlig visdom och sanningen om ufofenomenen. Hennes senaste bok har fått titeln I´m over all that and other confessions. Shirley MacLaine har nu hunnit bli 77 år och flyttat till New Mexico. Enligt egen uppgift för att hon tror att en tsunami snart skall dränka Kalifornien och för att det finns många schamaner i New Mexico. Även om jag känner kluvenhet inför alla hennes fantastiska påståenden så måste jag beundra hennes envisa sökande. ”Jag kommer aldrig att sluta fråga varför”, och modet att stå upp för okonventionella idéer.

För den som vill veta mer om MacLaines erfarenheter på ufoområdet finns inte så mycket att hämta i denna bok. Däremot åtskilligt om kändisars och politikers erotiska eskapader och inte minst hennes egna hemliga förhållanden med många kända politiker och statsmän. Hon framstår närmast som något av en politikergroupie och berättar här också öppet om sitt långvariga förhållande med Olof Palme. Enligt MacLaine avfärdade han tanken på reinkarnation men var nyfiken på om det låg något bakom ufofenomenen.

Den kanske intressantaste uppgiften ur ufosynpunkt är mötet med Roald Sagdeev, tidigare chef för rymdforskningsinstitutet vid den sovjetiska vetenskapsakademien. På en fråga lär han ha svarat att ufo är ett dokumenterat faktum. Främmande rymdskepp har besökt jorden och att hemlighållandet syftade till att inte skrämma allmänheten. Någon bekräftelse på uppgiften har jag inte hittat på annat håll. Intressant är den reaktion Shirley Maclaine fick när hon frågade president Jimmy Carter om ufo. När han fick höra att rymdmänniskorna talade om reinkarnation blev han genast skeptisk och svarade: ”Jag är en frälst (born-again) kristen. Jag tror inte på sådana där idéer”. Som så många andra inom new age-rörelsen tror även MacLaine att det kommer att hända något särskilt år 2012. De högt uvecklade utomjordiska besökarna bevakar hur vi kommer att reagera för det ”evolutionära skifte” som 2012 innebär, skriver hon.

Ett mycket märkligt intryck ger MacLaines samvaro med mindre trevliga individer. Hon umgås ganska flitigt med ledare i den amerikanska maffian och lär sig bland annat spela gin rummy av Sam Gaincana, en fruktad och brutal gangster med många liv på sitt samvete. En av de politiker som MacLaine finner mest imponerande är israelen Ariel Sharon, också känd som Beiruts slaktare, efter hans inblandning i massakern i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila 1982. Shirley Maclaine skriver närmast romantiskt om hur hon blir inbjuden till Sharons ranch i Negevöknen och hur han bakar bröd åt henne under stjärnorna. Efter dessa avslöjanden hade jag förväntat mig några reflektioner om ondskans problematik men icke. Var finns Shirley MacLaines etiska kompass? Det kanske är som författaren Norman Mailer skriver i romanen An american dream – at the top there is only magic.

Med sitt vidlyftiga liv och kontakter med ledande politiker så blir MacLaine naturligtvis intressant för olika underrättelsetjänster. Hon beskriver hur telefonen ständigt är avlyssnad. Har vi här en new age-rörelsens Mata Hari? Hon måste ha fått åtskilliga erbjudanden från olika håll. Kanske kommer hennes nästa bok att heta, Jag var trippelagent för CIA, KGB och Mossad.

Shirley Maclaine

I`m over all that and other confessions

Simon & Schuster, 2011

218 s.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i UFO-Aktuellt nr. 2, 2011)