Timothy Good: Need to know. Ufos, military and intelligence

När Timothy Good kom med sin första bok George Adamski – The Untold Story, som han skrev tillsammans med Lou Zinstag 1983, blev jag glatt överraskad. Äntligen någon som djupdokumenterade de klassiska kontaktpersonerna. Jag hade länge varit förvånad över varför inte de amerikanska ufologerna tog sig an uppgiften. Kanske berodde det på den tidigare starka polariseringen i amerikansk ufologi att det blev en engelsman som gjorde den första grundliga studien av George Adamski. Det verkligt kontroversiella med Timothy Goods bok var dock att han inte som många ufologer bara avfärdade Adamski utan visade på en mängd nya data som kanske innebar att fallet inte var så enkelt. Jag började korrespondera med Timothy Good 1984 och lärde mig en hel del om hans källor och hur han arbetade. Något som inspirerade mig i mina egna undersökningar av svenska kontaktfall.

Efter Adamskiboken slog Timothy Good igenom på bred front med den 590-sidiga volymen Above top secret: The worldwide cover-up, 1987. Den gjorde honom till något av en celebritet och frontfigur inom internationell ufologi. En position han bevarat och befäst med uppföljare som Alien liason, Alien base och nu senast Need to know: ufos, the military and intelligence. Need to know är en kronologisk översikt över hur militären och underrättelsetjänsten i skilda delar av världen hanterat ufoproblematiken – och dolt eller konspirerat för att dölja väsentliga fakta om ufoobservationer och militärens egna undersökningar. Good återger också de flesta av de verkligt klassiska uforapporterna men i flera fall med nya data han grävt fram. Intressant är redovisningen av flera äldre närobservationer där piloter varit inblandade. Till exempel den australiensiske flygvapenpiloten som sommaren 1942 på nära håll ser ett klassiskt tefat följa planet en sträcka för att sedan dyka ner i havet. Här finns kapitel om Spökraketerna, Roswell, flygplan som störtat i samband med ufohändelser, ufo under vattnet (USO) och naturligtvis också en genomgång av de intressantaste vittnena som påstår att de deltagit i hemliga operationer och undersökningar av kraschade tefat.

Som helhet blir boken en imponerande sammanställning av de mest gåtfulla och väldokumenterade närobservationerna från piloter, militärer och personer inom underrättelsetjänsten. Timothy Good är övertygad om att vi har besök av flera främmande utomjordiska civilisationer. Men han spekulerar också över att det kan finnas främmande intelligenser som delar vår jord och som funnits här länge. En av Timothy Goods källor är en veteran från den amerikanska arméns underrättelsetjänst som påstår att främmande intelligenser efter andra världskriget etablerat hemliga baser i Australien, Karibiska övärlden, Stilla havet, Ryssland och Förenta Staterna.

Den kritik man kan ge av Need to know och även Timothy Goods övriga böcker är att han framstår som lite naiv när det gäller tilltro till vittnen, särskilt i frågan om kontaktfall. Jag saknar psykologiska resonemang och förklaringsmöjligheter i hans tolkningar. Men till författarens fördel skall ändå sägas att han verkligen på egen hand träffat och intervjuat de flesta av de personer han skriver om. Med tanke på att Timothy Good skriver mycket om mörkläggningen kring och det officiella hemlighållandet av observationer kan det te sig lite märkligt att han själv inte förordar att myndigheterna offentliggör allt de vet om de främmande besökarna - om dom finns. Han tror inte tiden är mogen utan det måste ske ett gradvis avslöjande av fakta. Annars skulle det kunna resultera i socialt kaos. Med andra ord är hemlighetsmakeriet av godo – tills vidare. Frågan är väl egentligen vem som i så fall har en need to know!

Timothy Good

Need to know: ufos, military and intelligence

Sidgwick & Jackson, London 2006

452 s. ill.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i UFO-aktuellt nr. 2,2007)