F W Holiday: The dragon and the disc

Var går ufologins gränser? Skall den innefatta alla ämnen som på något sätt uppvisar paralleller till ufofenomenet eller skall studiet begränsas till ”ljus på himlen”? Debatten om detta har intensifierats sedan Flying Saucer Review kritiserats för att ha publicerat artiklar om det eventuella sambandet mellan fenomen av typen Loch Ness och ufo. F W Holiday, välkänd som författare till ”The great orm of Loch Ness”, har tillfört debatten nytt stoff med sin senaste bok ”The dragon and the disc”.

Genom att göra undersökningar av ”monster” i Skottland, Irland och England har författaren kommit fram till att det rör sig om samma typ av fenomen. Han överger tolkningen att det skulle röra sig om okända organiska djur. Holidays fruktlösa försök att fånga eller få en riktigt bra foton eller andra bevis för ”drakarnas” existens, ledde honom till att klassificiera fenomenen som ickefysiska och jämförbara med ufos. ”Om man jämför monsterfenomen och ufofenomen i detalj uppträder en mängd paralleller. Båda ändrar form och färg. Vita, röda, gula, bruna, gröna och svarta monster har beskrivits för mig av trovärdiga vittnen. Jag har själv sett gula och svarta typer.”

Holiday attackerade nu problemet på ett nytt sätt. Studier av mytologi och folktro. Han plockar fram en mängd gamla berättelser om drakar. Människans äldsta religion, menar han, baserades på observationer av två typer av fenomen. Draken och diskusen /the dragon and the disc). Tefatet blev symbol för den goda makten och draken (ormen) symbol för den onda. ”Människans äldsta religion, draken och diskusen, baserades därför ursprungligen inte på mystiska uttalanden eller meningslösa dogmer uppsatta av prästerna för egna politiska syften, utan på verkliga, observerbara fenomen. Forskning i dessa fenomen borde utgöra ett av huvudmålen för det tjugonde århundradets vetenskap.”

Holidays bok är intressant även om man naturligtvis måste ställa sig försiktig till jämförelser av detta slag. Problemet är bara att detta arbete inte borde utföras av amatörer utan av expertteam bestående av religionshistoriker, etnologer, psykologer etc.

F W Holiday. The dragon and the disc.

London 1973. Inb. 247 s.

Håkan Blomqvist

(Publicerad i Ufologen nr. 13, jan-feb. 1974.)